Πρόσω ολοταχώς το σχέδιο σταδιακής ενεργειακής αυτονομίας της ΔΕΥΑΠ

Πάρος

«Πράσινο φως» για τη διεκδίκηση επενδυτικού δανείου και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών σε διάφορα σημεία του νησιού, έλαβε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Πάρου από τα μέλη του ΔΣ που συνεδρίασαν σήμερα 6 Μαΐου 2022 στις εγκαταστάσεις του Βιολογικού του νησιού.

Για την εξασφάλιση τραπεζικού δανείου, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα αποθεματικά της ΔΕΥΑΠ, αποφασίστηκε να αποσταλεί μία πρόσκληση ενδιαφέροντος σε τρεις μεγάλες Τράπεζες (ΠΕΙΡΑΙΩΣ, Alpha Bank, Eurobank) ώστε να κατατεθούν οι σχετικές προσφορές με τους όρους δανεισμού του συνολικού ποσού των 500 χιλιάδες ευρώ.

Στόχος της ΔΕΥΑΠ είναι να εξασφαλιστεί ένα επιτόκιο δανεισμού της τάξης του 4% έως 5% και δυνατότητα αποπληρωμής του τα 5 έτη.

Από την οικονομία κλίμακας που θα επιτευχθεί και τη σταδιακή απεξάρτηση από την κοστοβόρα χρήση ηλεκτρικού ρεύματος για την λειτουργία του Βιολογικού, υπολογίζεται ότι η ΔΕΥΑΠ θα καταφέρει να αποσβέσει την επένδυση σε βάθος 3ετίας.

Άλλες πηγές χρηματοδότησης

Για την υλοποίηση του έργου η ΔΕΥΑΠ έχει αναζητήσει χρηματοδοτικούς πόρους και από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», χωρίς κάποια ανταπόκριση μέχρις αυτού του σημείου της διαγωνιστικής διαδικασίας που βρίσκεται.

Αναφορικά με τη δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, ως γνωστό το Ταμείο χρηματοδοτεί δράσεις των εκάστοτε Δήμων και όχι των επιμέρους υπηρεσιών τους. Όλα όμως τα χρηματοδοτικά εργαλεία, συμπεριλαμβανομένου και του Ταμείου Ανάκαμψης, θα αξιολογηθούν και σε περίπτωση που εξασφαλιστούν θα χρηματοδοτήσουν επόμενα υποέργα.

Το εύρος του έργου

Στους άμεσους σχεδιασμούς της ΔΕΥΑΠ είναι η δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων δυναμικής ώστε σε διάρκεια ενός χρόνου να έχει επιτευχθεί οικονομία κλίμακας έως και 25% της υφιστάμενης κατανάλωσης ρεύματος.

Συγκεκριμένα υπολογίζεται να έχουν τεθεί σε λειτουργία1. 500 kW εντός του 2022 και σε αμέσως επόμενο διάστημα2. 100 kW εκτός απροόπτου και3. μέχρι το Πάσχα του 2023 ένα ακόμη πάρκο δυναμικής 500 kW

Επίσης, για τη δυνατό διατήρηση του φυσικού τοπίου του νησιού, θα επιλεγούν μικρές μονάδες, λόγος για τον οποίο η ΔΕΥΑΠ βρίσκεται σε αναζήτηση αγοράς ή ενοικίασης οικοπέδων για την ανάπτυξη μικρών φωτοβολταϊκών πάρκων.

Όπως διευκρινίστηκε, η ανάπτυξη ενός φωτοβολταϊκού πάρκου δυναμική παραγωγής 500 kW, απαιτεί έκταση 5 στρεμμάτων

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.