Ενοικιαζόμενα και Airbnb έκλεψαν την παράσταση αυτό το Πάσχα (VIDEO)

Πάρος

Η «Φωνή της Πάρου» αποτιμά τον τουριστικό όγκο που δέχτηκε το νησί την περίοδο της Λαμπρής. Όπως αποκαλύπτουν οι πρωταγωνιστές της αγοράς, το νησί «βούλιαξε» από επισκέπτες, αν και η πλειοψηφία των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων παρέμειναν κλειστά το Πάσχα αλλά και το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς.

Στο βραβευμένο ως το καλύτερο νησί της Ευρώπης, World’s Best Awards, οι προ-κρατήσεις άγγιξαν το 87% με διαθέσιμα μόλις 180 ακίνητα από το σύνολο των 1.426 που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, το κόστος μίσθωσης ακινήτων μέσω Airbnb για το τριήμερο της Πρωτομαγιάς στην Πάρο, κυμάνθηκε από 260 ευρώ έως 640 ευρώ, με πρωταθλήτρια σε πληρότητες και τιμές την γραφική Νάουσα.

Τόσο η Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, Μάνια Αμπατζή, όσο και η Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζόμενων Νάουσας, Μαλαματένιου Λουκία, συμφωνούν ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν μία πολλά υποσχόμενη καλοκαιρινή σεζόν που θα «αποκαθηλώσει» το απόλυτα επιτυχημένο τουριστικά 2019… όχι όμως χωρίς προβλήματα. Τα οποία και κατονομάζουν.

Τι υποστηρίζουν οι ξενοδόχοι

Τόσο η πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου, Μάνια Αμπατζή, όσο και η πρόεδρος του συλλόγου ενοικιαζόμενων δωματίων Νάουσας «Φιλόξενος Δίας» και ταμίας της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων, Λουκία Μαλαματένιου, συμφωνούν ότι οι πρώτες ενδείξεις υποδεικνύουν μία πολλά υποσχόμενη καλοκαιρινή σεζόν που θα «αποκαθηλώσει» το απόλυτα επιτυχημένο τουριστικά 2019… όχι όμως χωρίς προβλήματα.

Δύσκολη η εξίσωση συγκράτησης εξόδων

Μάνια Αμπατζή

Πρόεδρος της  Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου – Αντιπάρου

Ambatzi

  • Πως διαμορφώθηκαν οι πληρότητες καταλυμάτων για τις ημέρες του Πάσχα σε Πάρο και Αντίπαρο;

Για τα λίγα ξενοδοχεία που άνοιξαν το Πάσχα, οι πληρότητες παρέμειναν χαμηλά. Για τα υπόλοιπα καταλύματα δεν γνωρίζω να σας ενημερώσω. Άλλωστε είναι πλέον ευρέως γνωστό ότι υπάρχουν αρκετά μη καταγεγραμμένα – αδειοδοτημένα καταλύματα.

Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν μέσα Μαΐου.

  • Οι παρούσες πληρότητες μαρτυρούν την πρόοδο της σεζόν που θα ακολουθήσει για τον κλάδο;

Υπάρχει ενδιαφέρον τόσο για την Πάρο όσο και για την Αντίπαρο που καταλήγει σε κρατήσεις και αν δεν έχουμε κάποια δυσμενή εξέλιξη στους τομείς που μας ανησυχούν (πανδημία, πόλεμος Ουκρανίας-Ρωσίας), η σεζόν που ξεκινάει θα παρουσιάσει πολύ καλή πληρότητα για τα ξενοδοχεία μας.

  •  To Ουκρανικό μπορεί να αποτελέσει μία ακόμη «σκόπελο» για την τουριστική αγορά;

Όταν ξέσπασε ο πόλεμος, αμέσως πάγωσαν οι κρατήσεις. Έχει πλέον επέλθει μία ισορροπία στο επίπεδο των κρατήσεων, αλλά καμία ισορροπία στις τιμές των μεταφορών, των καυσίμων, των τροφίμων και των αναλώσιμων. Σίγουρα η όποια εξέλιξη του πολέμου θα επηρεάσει άμεσα το κλίμα και τη διάθεση για διακοπές, καθώς και την προσέλευση τουριστών, παρόλο που η Πάρος και η Αντίπαρος δεν δέχονται σημαντικό όγκο τουριστών από τις εμπόλεμες περιοχές. Προφανώς και όλα αυτά θα επηρεάσουν τη φετινή σεζόν και ενώ την προηγούμενη διετία κυνηγούσαμε την πληρότητα, φέτος συμπληρωματικά θα κυνηγάμε και την συγκράτηση των εξόδων. Η εξίσωση είναι πολύ δύσκολη.

 

To σοβαρότερο πρόβλημα η εύρεση προσωπικού

Μαλαματένιου Λουκία

Πρόεδρος Συλλόγου Ενοικιαζομένων Νάουσας, «Φιλόξενος Δίας»

Ταμίας Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Κυκλάδων

Malamateniou

  • Πως ήταν αυτό το Πάσχα και η Πρωτομαγιά από πλευράς πληρότητας;

Το Πάσχα πράγματι πήγε πάρα πολύ καλά, ίσως μάλιστα η πληρότητα να ξεπέρασε το 90% των κλινών που ήταν διαθέσιμες, καθώς δεν άνοιξαν πολλά ξενοδοχεία και επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.  Ίσως και το 50% αυτών να παρέμειναν κλειστά.

Σε ότι αφορά όμως την Πρωτομαγιά, η κίνηση ήταν πιο υποτονική.

  •  Και όλοι αυτοί οι επισκέπτες που φέρεται να έφτασαν με πλοία και αεροπλάνα στο νησί, που φιλοξενήθηκαν κατά την γνώμη σας;

Νομίζω ότι ένας μεγάλος όγκος επισκεπτών εξυπηρετήθηκε από Airbnb. Όσους γνωρίζω που διαθέτουν καταλύματα μέσω πλατφόρμας Airbnb ήταν όλοι «γεμάτοι».

Και αυτό γιατί για τις βίλες για παράδειγμα δεν απαιτούνται υψηλά κόστη λειτουργίας, όπως για τα ξενοδοχείων που χρειάζονται πολύ προσωπικό, για λίγες μόνον ημέρες. Πως θα καλύψουν αυτά τα έξοδα, χωρίς έσοδα; Ο Μάϊος δεν είναι μήνας τουριστικά προσοδοφόρος. Μετά του Αγίου Πνεύματος ανοίγει ουσιαστικά η τουριστική αγορά.

  • Έχετε εικόνα για τις κρατήσεις της καλοκαιρινής περιόδου;

Τα πρώτα στοιχεία από Booking και Expedia δείχνουν ότι το φετινό καλοκαίρι θα πάει πάρα πολύ καλά. Βέβαια μιλάμε για Ιούλιο-Αύγουστο που ούτως ή άλλως δεχόμαστε πολλούς επισκέπτες.

Η διαφορά θα φανεί αν έχει κόσμο από αρχές Ιουνίου και αν θα συνεχιστεί και μετά το Σεπτέμβριο. Οι πρώτες ενδείξεις δηλαδή θα μπορούσαν προμηνύουν ακόμα κι επιστροφή στην προ-covid εποχή και στις εκρηκτικές πληρότητες του 2019;

Το 2019 θα το ξεπεράσουμε σίγουρα κατά την γνώμη μας. Κάτι που ήδη νομίζαμε ότι το είχαμε πετύχει το Πάσχα, αλλά οι απόψεις διίστανται.

  •  Άρα δηλώνετε ικανοποιημένοι από τις πληρότητες Πάσχα και της Πρωτομαγιάς και αναμένετε «πρωταθλητικές» επιδόσεις για το ερχόμενο καλοκαίρι.

Εάν όλα πάνε καλά και δεν συμβεί κάτι απρόοπτο. Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε πλέον δεν είναι η προσέλευση τουριστών αλλά η ανεύρεση προσωπικού που δεν έχουμε. Εκεί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα και δεν ξέρουμε πως θα το λύσουμε τελικά.

 

Η άποψη πρακτόρων

Δύο χρόνια μετά την πανδημία και παρά τις «τσουχτερές» τιμές σε καύσιμα και εισιτήρια, η κίνηση σε δημοφιλείς προορισμούς όπως η Πάρος ήταν ενθαρρυντική

Όπως επιβεβαιώνει στη «Φωνή της Πάρου» ο ταξιδιωτικός πράκτορας στο νησί Δημήτρης Πετρόπουλος, οι επισκέπτες του Πάσχα «κλείδωσαν» στις 12.000 μέσω ακτοπλοΐας και περίπου στους 5.500 που έφτασαν αεροπορικώς, με την κίνηση να εμφανίζεται μειωμένη κατά 15% σε σχέση με το απόλυτα επιτυχημένο σε πληρότητες 2019.

Δημήτρης Πετρόπουλος  «Erkyna Travel»

 

Αποστόλου Ιωάννης  «Holidays Travel»

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.