Παράνομη ρίψη μπαζών ακόμα και σε θέσεις Natura - Ο ρυπαίνων πληρώνει ή όχι και πως;

Πάρος

Απάντηση στον γρίφο των «χαμένων» ευθυνών κάτω από τόνους μπαζών που απορρίπτονται ατάκτως, ακόμα και σε περιοχές Natura στην Πάρο, αναζήτησε ο έπαρχος Κώστας Μπιζάς από τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου.

Αναφορικά με συγκεκριμένη καταγγελία ρίψης μπαζών σε περιοχή Natura στη θέση Καλόγερος, για την οποία ο κ. Μπιζάς ζήτησε από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας διευκρινίσεις για το ποια Αρχή θα πρέπει να επιληφθεί της αποκατάστασης, εστάλησαν οι σχετικές συστάσεις.

Η διεύθυνση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού Κυκλάδων αφού διαβίβασε στον δήμο Πάρου την επιστολή του έπαρχου και την κοινοποίησε στο Αστυνομικό Τμήμα του νησιού, ζήτησε «τις άμεσες και κατ’ αρμοδιότητα ενέργειες του δήμου» για την άμεση διαχείριση των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων που καταγγέλλονται.

Όπως διευκρινίζεται από πλευράς Περιφέρειας, «οι καταγγελίες που αφορούν σε παράνομη διάθεση αστικών απορριμμάτων, προϊόντων εκσκαφών και άλλων μη επικίνδυνων αποβλήτων σε κοινόχρηστους χώρους, εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες των οικείων δήμων. Αυτό ισχύει και για παράνομη διάθεση σε ιδιωτικούς χώρους, με τη διαφορά ότι σε αυτή την περίπτωση οι δημοτικές υπηρεσίες απαιτούν την απομάκρυνση των απορριμμάτων από τον ιδιοκτήτη ή τα απομακρύνουν οι ίδιες, καταλογίζοντας τα έξοδα και το προβλεπόμενο πρόστιμο στον ιδιοκτήτη».

Μάλιστα, ζητείται από τον δήμο Πάρου να ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, τόσο το Α.Τ. Πάρου, όσο και τη διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.

Prifereia Mpaza

mpaza2 

 

Κ. Μπιζάς: Υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις

Όπως αποκάλυψε στη «Φωνή της Πάρου», ο έπαρχος, Κώστας Μπιζάς, χωρίς όμως να κατονομάζει συγκεκριμένα περιστατικά, «υπάρχουν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις, με απόρριψη μπαζών σε πολλά σημεία της Πάρου, για τις οποίες οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να επιλαμβάνονται και να μην επιτρέπουν σε επιχειρηματίες να δρουν ανεξέλεγκτα στο νησί μας. Πρέπει όσοι δραστηριοποιούνται και επιχειρούν στο νησί μας -και είναι ευπρόσδεκτοι- να σέβονται τη νομοθεσία και το περιβάλλον. Δε λέμε να σταματήσουν οι επενδύσεις. Σε μία ελεύθερη οικονομία ζούμε αλλά ελεύθερη οικονομία δε σημαίνει ασυδοσία.

Στο δια ταύτα θα πρέπει να αρμόδιες υπηρεσίες να επιληφθούν της αποκατάστασης του τοπίου στην περιοχή Καλόγερος. Να καλέσουν όλους όσοι τα απόθεσαν να τα απομακρύνουν από την προστατευόμενη περιοχή. Σε διαφορετική περίπτωση να τα μαζέψουν και να επιβάλλουν το αντίστοιχο πρόστιμο στους υπαίτιους» υπογράμμισε ο κ. Μπιζάς.

 

mpaza2

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.