Η Πάρος γιορτάζει τον Άγιο Κωνσταντίνο από την αρχαία ακρόπολη στο Κάστρο (ΦΩΤΟ)

Πάρος

Στην κορυφή της αρχαίας Ακρόπολης της Πάρου, στο Κάστρο, πάνω στα θεμέλια αρχαίου ειδωλολατρικού ναού οι Παριανοί τιμούν κάθε χρόνο στις 21 Μαΐου τον Άγιο Κωνσταντίνο με κεράσματα και παραδοσιακή σούμα.

Ο Άγιος Κωνσταντίνος της Παροικιάς είναι ένα μονόκλιτο τρουλαίο παρεκκλήσι, γνήσιο δείγμα της παλιάς λαϊκής νησιώτικης αρχιτεκτονικής. Κύρια χαρακτηριστικά του είναι ο οκτάπλευρος τρούλος και το μονότοξο κτιστό καμπαναριό, το οποίο υψώνεται πάνω σε επτά βαθμίδες πάνω από την είσοδο του παρεκκλησίου.

Πάνω από την είσοδο υπάρχει μαρμάρινος φεγγίτης, σε σχήμα ισοσκελούς διάτρητου σταυρού και κάτω από αυτόν, σώζεται το μεγαλύτερο μέρος από ένα μεγάλο σταυρό με πράσινα πλακίδια. 

 Το περίτεχνο, ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο τέμπλο εντυπωσιάζει με την ποιότητα της τέχνης του. Στις πολύ ενδιαφέρουσες εικόνες του είναι ο Χριστός με την προσωνυμία «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων και Μέγας Αρχιερεύς»,  η Παναγία η Αμόλυντη και ο Άγιος Κωνσταντίνος και Ελένη. Ενώ, στο δάπεδο βρίσκονται τέσσερις τάφοι, καλυμμένοι με μαρμάρινη που φέρει ανάγλυφα αποτυπωμένο τον δικέφαλο αετό.

Σύμφωνα με την Βίβλο των Να΄ν της Πάρου του Παναγιώτη Πατέλλη, το παρεκκλήσι κτίστηκε το 1260 μ.Χ από τον Βενετό Δούκα της Νάξου, με οικοδομικά υλικά που υπήρχαν στο λόφο και στην κάτω πόλη.

Νότια του παρεκκλησίου και σε επαφή με αυτό, υπάρχει δεύτερο καμαροσκεπές παρεκκλήσιο, αφιερωμένο στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Και τα δύο παρεκκλήσια έχουν κηρυχθεί διατηρητέα μνημεία.

Agios6Agios6Agios6Agios2Agios10Agios10Agios9Agios9Agios11

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.