Οι ∆ηµοτικές εκλογές στην Πάρο - Πόσοι θα είναι οι συνδυασµοί;

Πάρος

Στην Πάρο έχει αρχίσει ουσιαστικά η προεκλογική κίνηση για τις δημοτικές εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023 κι αν χρειαστεί και δεύτερη Κυριακή, στις 15 Οκτωβρίου 2023.

Ουσιαστικά η µόνη «ελεύθερη» περίοδος πριν τις δηµοτικές εκλογές είναι φέτος κατά τη θερινή σεζόν, αφού αµέσως µετά τον Σεπτέµβριο, η σχηµατοποίηση των συνδυασµών που θα διεκδικήσουν την ψήφο των παριανών, θα ξεκινήσει το τελικό στάδιο για την παρουσίασή τους στο κοινό. Σηµειώνουµε άλλωστε, ότι σύµφωνα µε τον νέο Νόµο τίθεται ως καταληκτική ηµεροµηνία η 30η Ιουνίου 2023 για την κατάρτιση των συνδυασµών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών, σύµφωνα µε το σκεπτικό της νοµοθεσίας.
Έτσι, ήδη, και όχι µόνο στο παρασκήνιο, οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν τη σχηµατοποίηση τεσσάρων δηµοτικών συνδυασµών, ενώ δεν αποκλείεται και η δηµιουργία πέµπτου συνδυασµού, για τους λόγους που θα διαβάσετε παρακάτω.

Θυµίζουµε ότι στις δηµοτικές εκλογές του 2010 είχαµε την εµφάνιση τεσσάρων δηµοτικών παρατάξεων (Βλαχογιάννης –Ενιαία Κίνηση Πολιτών, Ενότητα για το Μέλλον- 43,10% και 50,12% Β’ Κυριακή, Πρωτολάτη –Πάρος ΑΞΙΑ- 40,17% και 49,88% Β’ Κυριακή, Γλέζος –ΚΕΠ-ΟΣΑ- 8,49% και Ροκονίδας –Λαϊκή Συσπείρωση- 8,24%).


Οι αλλαγές του νόµου

Το νέο σχέδιο νόµου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 προβλέπει τα εξής:
- Επαναφέρεται η 5ετής θητεία για τους δηµάρχους και περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023.
- Μειώνεται οριακά ο αριθµός των µελών του δηµοτικού και του περιφερειακού συµβουλίου.
- Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43%, δηλαδή, 1% µεγαλύτερο από αυτό που ίσχυσε στις εκλογές του 2006.
- Εξασφαλίζεται κατά κανόνα τουλάχιστον η εκλογή των 3/5 των µελών του συµβουλίου στον νικητή των εκλογών.
- Τίθεται όριο 3% για τη εκλογή δηµοτικού ή περιφερειακού συµβούλου, το οποίο είναι ευθυγραµµισµένο µε το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές. Άρα, κάθε δηµοτικός συνδυασµός για να πετύχει την είσοδό του στο δηµοτικό συµβούλιο πρέπει να λάβει το 3% του εκλογικού σώµατος.
- Καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών» η οποία δηµιούργησε έναν de facto τρίτο βαθµό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγµατος.
- Εναρµονίζεται η πλειοψηφία του δηµάρχου στα συµβούλια δηµοτικών κοινοτήτων µε πληθυσµό µεγαλύτερο των 500 κατοίκων.
- Σε µικρότερες δηµοτικές κοινότητες ο εκπρόσωπός τους εκλέγεται από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασµών. Στην Πάρο λιγότερους από 500 εγγεγραµµένους ψηφοφόρους είχαµε µόνο στις Λεύκες και τον Κώστο κατά τις τελευταίες εκλογές του 2019.
- Τίθεται καταληκτική ηµεροµηνία η 30η Ιουνίου για την κατάρτιση των συνδυασµών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώµα οι υποψήφιοι.

Το διακύβευµα των εκλογών

Η όλη συζήτηση για τις δηµοτικές εκλογές στο νησί µας είναι µέσα ουσιαστικά σε µία πρόταση. ∆ηλαδή, ή αλλάζουµε τα πράγµατα όπως υποστηρίζουν οι αντιπολιτευόµενοι ή συνεχίζουµε για να ολοκληρωθούν τα έργα όπως υποστηρίζει η πλειοψηφία.
Από την άλλη είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν πολλές αλλαγές προσώπων, όχι µόνο λόγω του ότι οι συνδυασµοί θέλουν να έχουν ανανέωση, αλλά και γιατί ήδη υπάρχει κούραση σε πολλούς εκλεγµένους, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ειδικά σε τοπικές κοινότητες είναι δύσκολη ακόµα και η οριακή πλειοψηφία για να γίνουν οι συνεδριάσεις. Άλλωστε οι ψηφοφόροι είναι υποψιασµένοι πλέον µέσα από την ενηµέρωση ή την απευθείας µετάδοση των συνεδριάσεων για το ποιοι σύµβουλοι δίνουν το παρόν και ποιοι όχι, αλλά και για το «πόσα ψάρια  µπορεί να πιάσει ο καθένας τους». Και εδώ είναι χαρακτηριστικό ότι υπάρχουν σύµβουλοι που δεν έχουµε ακούσει τη φωνή τους στις συνεδριάσεις ή που δεν µπορούν να «σταυρώσουν» σωστά δύο προτάσεις…

Οι σχηµατισµοί

Πάρος, Επιµένουµε στην Πράξη

Ο συνδυασµός του κ. Μάρκου Κωβαίου (Πάρος, Επιµένουµε στην Πράξη), θα διεκδικήσει τις εκλογές για τρίτη συνεχή φορά. Ο κ. Κωβαίος έχει να αντιµετωπίσει όµως κάποια προβλήµατα. Υπάρχει δυσαρέσκεια στην τοπική κοινωνία, ιδιαίτερα µε την καθηµερινότητα του πολίτη, Εκεί (καθηµερινότητα), ο κ. Κωβαίος χάνει για την ώρα. Του έχουν «φορτωθεί» πράγµατα άλλα δικαίως και άλλα όχι.

Έτσι, θα προσπαθήσει να «µαζέψει» αυτή τη δυσαρέσκεια µέσω της υπόσχεσης για τη συνέχιση των µεγάλων έργων υποδοµής. Γιατί µπορεί να έχει στο ενεργητικό του τον ρόλο που έπαιξε για τη δηµιουργία του νέου αεροδροµίου ή ουσιαστικής αποκατάστασης χρόνιων προβληµάτων στην ύδρευση και αποχέτευση, αλλά όσο και να φαντάζει σ’ εκείνον περίεργο τα ζητήµατα καθηµερινότητας είναι για πολλούς πιο βασικά. Από τη µία δηλαδή λύνει το πρόβληµα της ύδρευσης για τα επόµενα 50 χρόνια στην Παροικιά και από την άλλη έχουµε κολλήσει εδώ και δύο χρόνια µε την επισκευή δηµοσίων τουαλετών στην πλατεία του Αγ. Νικολάου στην Παροικιά.
Ακόµα, είναι φανερό ότι η οµάδα των συµβούλων για τις δηµοτικές εκλογές και το επικοινωνιακό του έλλειµµα, του δηµιουργούν επιπρόσθετα προβλήµατα.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου

Η Λαϊκή Συσπείρωση όπως και στο πρόσφατο παρελθόν έχει δηλώσει ότι δε θεωρεί της παρούσης να συζητά για τις επόµενες εκλογές εφ όσον µε αυτό τον τρόπο έµµεσα αυτές οι συζητήσεις και σεναριολογίες ουσιαστικά λειτουργούν αποπροσανατολιστικά για τον κόσµο. Στρέφουν δηλαδή το βλέµµα µακριά από τα καθηµερινά µεγάλα χρόνια προβλήµατα του τόπου που ζητούν λύση.

Έτσι λοιπόν µε τη µαχητικότητα που τη διακρίνει έως σήµερα εξακολουθεί να αναδεικνύει και να φέρνει µια σειρά από θέµατα στο δηµοτικό συµβούλιο καταφέρνοντας πολλές φορές, όπως έχουµε δει την ανατροπή αφού σέρνει την πλειοψηφία όχι µόνο σε συζητήσεις αλλά και σε αποφάσεις…

Μ’ αυτόν τον τρόπο δεν κερδίζει απλώς τις εντυπώσεις όπως κάποιοι λένε αλλά κερδίζει έδαφος στη συνείδηση του κόσµου… µε ότι αυτό σηµαίνει.

Η παρουσία ωστόσο της ΛΣ στα κοινοτικά συµβούλια παρουσιάζεται από ορισµένους πολλές φορές αναντίστοιχη της παρουσίας της στο δηµοτικό συµβούλιο, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο ίδιος ο κανονισµός λειτουργίας του τις καθιστά γνωµοδοτικά όργανα και όχι αποφασιστικά.

Το ψηφοδέλτιο πάντως που ενδεχοµένως θα καταρτιστεί, σαφώς και θα είναι αποτέλεσµα πολλών παραµέτρων όπως πχ ποιοι τελικά θα συστρατευθούν σε συγκεκριµένες θέσεις και δεσµεύσεις, εάν και πώς θα επιδράσει η παράλληλη προσπάθεια κατάρτισης ψηφοδελτίου από άλλες πολιτικές δυνάµεις και άλλους υποψηφίους. Η Λαϊκή Συσπείρωση έχει ιστορία, εµπειρία και λόγο µε βαρύτητα.

Μπορεί να ζυγίσει τα πράγµατα και να στοχεύσει έτσι ώστε στο πλαίσιο των αρχών της να εκφραστεί και µέσα από το ψηφοδέλτιο της η µαχητικά αγωνιστική στάση και θέση της στα προβλήµατα του τόπου.

Κώστας Μπιζάς

Ο έπαρχος Πάρου ήδη έχει ξεκινήσει την προσπάθειά του εδώ και µήνες. Ίσως µάλιστα να είναι και ο πρώτος που άνοιξε την προεκλογική περίοδο. Το αν ήταν σωστή αυτή η τακτική είναι κάτι που θα το κρίνει το µέλλον. Άλλωστε η πόρτα του επαρχείου φαίνεται ότι κλείνει οριστικά για τον κ. Μπιζά, αφού η δήλωση υποψηφιότητας του κ. Βαζαίου Πετρόπουλου για τη διεκδίκηση του επαρχείου (στην ηλεκτρονική σελίδα της «Φωνής της Πάρου» και σε αθλητική (!) του συνέντευξη ως προέδρου της ΑΕ Πάρου), δίνει ουσιαστικά τον τόνο για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγµατα στον τοµέα των περιφερειακών εκλογών.

Ο κ. Μπιζάς, αυτή τη στιγµή έχει ως ατού (και το λένε αυτό οι φίλοι του), το ότι είναι γέννηµα θρέµµα της Παροικιάς. Είναι πολιτικά αλώβητος ένεκα της θητείας του στο επαρχείο και προσδοκά να συσπειρώσει τη δυσαρέσκεια κατά του κ. Κωβαίου και ακόµα να συγκεντρώσει ένα ισχυρό ποιοτικά ψηφοδέλτιο ίσως και πέρα από τον χώρο της Ν∆.

Στον σχεδιασµό επί χάρτου ο κ. Μπιζάς φαίνεται να βαδίζει έναν σωστό δρόµο, αλλά από τη θεωρία στην πράξη υπάρχουν δυσκολίες.

Γρηγορία Πρωτολάτη

Η κ. Πρωτολάτη δήλωσε τη διαθεσιµότητά της –και αυτή- µέσω δήλωσής της στην ηλεκτρονική σελίδα της «Φωνής της Πάρου». Η δήλωσή της έφερε αναστάτωση στα άλλα στρατόπεδα, αφού είναι γνωστό ότι έχει δυναµική από θέµα ψηφοφόρων της Πάρου στις δύο µεγαλύτερες περιοχές (Παροικιά, Νάουσα) κι από την άλλη κι αυτή δηλώνει όπως ο κ. Μπιζάς, ότι είναι γέννηµα θρέµµα της Παροικιάς.

Ακόµα, η κ. Πρωτολάτη έχει µεγαλύτερη διεισδυτικότητα στη Νάουσα κι αυτό τη φέρνει σε µία θέση καλής εκκίνησης. Το θέµα µε την κ. Πρωτολάτη είναι ότι και στις προηγούµενες
δηµοτικές εκλογές είχε ξεκινήσει να δηµιουργεί τελευταία συνδυασµό, αλλά ο οποίος δεν τελεσφόρησε ποτέ.

Πολιτικό χώρο (ΠΑΣΟΚ) έχει για µία «πρώτη µαγιά», αλλά σαφώς δεν ποντάρει εκεί. Η κ. Πρωτολάτη βαδίζει ακριβώς πάνω στους ψηφοφόρους στους οποίους απευθύνονται και οι κ. Κωβαίος και Μπιζάς. Το πρόβληµά της είναι εξ αριστερών, καθώς τα όσα έγιναν µεταξύ Πρωτολάτη και ΚΕΠ-ΟΣΑ το 2010 δηµιούργησαν «απαγορευτικές γραµµές µεταξύ τους.

Στα συν της κ. Πρωτολάτη είναι ότι είναι ένα αυτοδιοικητικό στέλεχος που πέρασε µε επιτυχία ως έπαρχος Πάρου, ενώ η τακτική της ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης µετά το 2010 άφησε εποχή για τη µαχητικότητά της στα δηµοτικά δρώµενα του νησιού.

ΣΥΡΙΖΑ

Ο πολιτικός χώρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο µεγάλος «άγνωστος Χ» για τις εκλογές που θα πραγµατοποιηθούν στις 8 Οκτωβρίου 2023. Για τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ πρωτεύον θέµα αυτή τη στιγµή είναι οι βουλευτικές και όχι οι δηµοτικές εκλογές.

Όσες συζητήσεις έχουν πραγµατοποιηθεί ως τώρα στην τοπική οργάνωση για τις δηµοτικές εκλογές είναι στη φάση της βολιδοσκόπησης. Φυσικά, το εκλογικό αποτέλεσµα των βουλευτικών εκλογών (όποτε γίνουν) είναι αυτό που θα επηρεάσει τα πάντα. Ακόµα, το κάζο των προηγούµενων δηµοτικών εκλογών στις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να κατεβάσει δηµοτικό συνδυασµό έχει παίξει ρόλο. Άλλωστε και τα τότε µέλη είχαν στη συνέχεια διασπαστεί στις προτιµήσεις τους ανάµεσα στα ψηφοδέλτια Κωβαίου και Ροκονίδα.

Πάντως, αυτή τη στιγµή (και ας κρατηθεί στην άκρη του µυαλού µας), έχει δηµιουργηθεί µία επιτροπή η οποία γυρίζει καταρχάς στα χωριά και βολιδοσκοπεί για τις δηµοτικές εκλογές. Επαναλαµβάνουµε πάντως ότι ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή έχει ως πρώτιστο στόχο την επιτυχή έκβαση των βουλευτικών εκλογών.

Φυσικά το ότι τα 35 µέλη της Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ Πάρου Αντιπάρου, που είχαν ψηφίσει για τους εκπροσώπους στο συνέδριο του κόµµατος, αυξήθηκαν σε 120 (τετραπλασιασµός περίπου µέσα σε µικρό χρονικό διάστηµα) στις εκλογές της περασµένης εβδοµάδας για την Κεντρική Επιτροπή του κόµµατος και του προέδρου, αλλάζει πολύ τους συσχετισµούς.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.