«Μαρσάρουν» για τις ανεμογεννήτριες! | Εγρήγορση των πολιτών

Πάρος

Η υπόθεση εγκατάστασης των φαραωνικών διαστάσεων ανεμογεννητριών στο νησί μας έρχεται και πάλι στο προσκήνιο σύμφωνα με νέα δημοσιεύματα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην οικονομική ιστοσελίδα «newmoney.gr», με την απόφαση της Γενικής Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ, με ημερομηνία 10 Ιουνίου 2022, προστίθεται στον σχεδιασμό ο ΑΣΠΗΕ «Αιολικό Πάρκο Βουρλάς» ισχύος 29,9 MW (με 13 Α/Γ) στη Νάξο, και των συνοδά έργα οδοποιίας και ηλεκτρικής διασύνδεσης, δυνάμει σχετικής απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού και της σχετικής θετικής γνωμοδότησης της διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟΑ. Σημειώνουμε ότι αρχικά το «Αιολικό Πάρκο Βουρλάς», είχε εξαιρεθεί λόγω τροποποιήσεων και της μη έγκαιρης γνωμοδότησης της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας.

Αυτό σημαίνει ότι εν μέσω θερινής ραστώνης γίνονται κινήσεις για να δοθούν οι τελικές άδειες στις εταιρείες που πρόκειται να εγκαταστήσουν για ίδιο όφελος τις ανεμογεννήτριες. Σημειώνουμε ότι ο συνολικός αριθμός των ανεμογεννητριών που περιλαμβάνονται και στα οκτώ αιολικά πάρκα είναι 89 (22 στην Πάρο) και η συνολική παραγόμενη ισχύς τους ανέρχεται στα 204,7 MW.

Η σταθερή θέση της Πάρου

Σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, που είχε πραγματοποιηθεί στις 16/11/2021, μετά από πρόταση του κ. Κωβαίου είχε εγκριθεί ψήφισμα στο οποίο σημειωνόταν ότι το δημοτικό συμβούλιο Πάρου:

Εμμένει στην άποψή του να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια στα νησιά μας. Ζητάει την αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Είναι υπέρ της χωροθέτησης των ήδη αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών σε υπεράκτιες περιοχές σε ορισμένα σχεδιασμένα θαλάσσια οικόπεδα από το κράτος και, σε μεγάλη απόσταση από τις ακτές μας. Για τη χωροθέτηση ανεμογεννητριών να είναι δεσμευτικές οι αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων.

Επίσης, στις 10/11/2021 το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου είχε εγκρίνει ψήφισμα με το οποίο ζητούσε:

Την αναστολή εκτέλεσης των αδειών που έχουν εκδοθεί και τη δυνατότητα μετατροπής τους σε OffShore, με σχετική πρόβλεψη στο νέο χωροταξικό σχεδιασμό που εκπονείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.  Την αναστολή έκδοσης νέων αδειών μέχρι να ολοκληρωθεί και να συμφωνηθεί ο νέος χωροταξικός σχεδιασμός που εκπονείται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ακόμα, ζητούσε όλοι ανεξαιρέτως οι φάκελοι πάρκων ανεμογεννητριών να περνούν από τα κατά τόπους αρμόδια Συμβούλια Αρχιτεκτονικής και τόνιζε ότι «είμαστε υπέρ της χωροθέτησης ανεμογεννητριών σε νησίδες με Εθνικό πρόσημο».

Πώς είχε ξεκινήσει το θέμα

Όλα είχαν ξεκινήσει με το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ που ψηφίστηκε το 2008 για τα αιολικά πάρκα του ομίλου Κοπελούζου στα νησιά Πάρο, Νάξο, Τήνο και Άνδρο. Αδειοδοτήθηκαν για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας το 2010 από την ΡΑΕ. Το νησί μας σύμφωνα με τον επόμενο σχεδιασμό που ξεκίνησε το 2013 εν μέσω μνημονίων, περιλαμβανόταν σε μία ανάπτυξη αιολικών πάρκων αρχικής συνολικής ισχύος 218,5 MW, μαζί με τη Νάξο, Τήνο και Άνδρο.

Σε όλα τα παραπάνω είχε παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο ο βουλευτής Αργολίδος και τότε υπουργός Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος ήταν στο συγκεκριμένο θώκο όχι μόνο επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ αλλά και στις μετέπειτα λεγόμενες κυβερνήσεις συνεργασίας με Παπαδήμο και Πικραμμένο, όπως και επί κυβέρνησης Αντ. Σαμαρά! Ούτε λίγο ούτε πολύ ο κ. Μανιάτης βρισκόταν σε αυτό το υπουργείο από το 2009 έως το 2015! Πιθανά να είναι και ο μακροβιότερος υπουργός στο υπουργείο Ενέργειας! Επί εποχής Μανιάτη είχαν υπογραφεί οι πρώτοι περιβαλλοντικοί όροι για τα παρακάτω αιολικά πάρκα στην Πάρο:

«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΓΟΥΡΛΕΣ Α.Ε.», αποτελούμενο από δώδεκα Α/Γ, συνολικής ισχύος 27,6 MW, ισχύος κάθε Α/Γ 2,3 MW και συνολικού ύψους Α/Γ ενενήντα εννέα μέτρων και πενήντα εκατοστών (99,50 μ.) στις θέσεις «Κόρακας – Ράχες» της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου του Δήμου Πάρου της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΡΟΥΜΠΟΥΛΑΣ Α.Ε.», αποτελούμενο από δέκα Α/Γ, συνολικής ισχύος 23 MW, ισχύος κάθε Α/Γ 2,3 MW και συνολικού ύψους Α/Γ ενενήντα εννέα μέτρων και πενήντα εκατοστών (99,50 μ.) στις θέσεις «Προφήτης Ηλίας – Περιστέρι» της Δημοτικής Κοινότητας Πάρου του Δήμου Πάρου της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

2022 06 26 anemogenitries4

Παρεμβάσεις

Η παραπάνω εξέλιξη τέθηκε σε προ ημερήσιας διάταξης θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πάρου.

Ο Δήμαρχος Πάρου, Μ. Κωβαίος, είπε ότι για το δημοτικό συμβούλιο Πάρου δεν έχει αλλάξει τίποτα και είμαστε αρνητικοί ως κοινωνία στην τοποθέτηση αυτών των ανεμογεννητριών που θα αλλοιώσουν το φυσικό τοπίο του νησιού μας. Συμπλήρωσε ακόμα, ότι για την ώρα περιμένουμε την απόφαση για την προσφυγή που έχει κάνει ο δήμος Πάρου στο Συμβούλιο της Επικρατείας και δήλωσε ότι παρακολουθούμε τις εξελίξεις. Ακόμα, ακούστηκαν απόψεις για την επαναλειτουργία της δημοτικής επιτροπής κατά της εγκατάστασης των ανεμογεννητριών, ώστε εκεί να συζητηθούν διεξοδικά οι τελευταίες ανησυχητικές εξελίξεις.

Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου : Χτίζουνε αγωνιστικό μέτωπο

Η προσπάθεια πολλών να φορτώσουν τις εξελίξεις στο χώρο της ενέργειας στον πόλεμο στην Ουκρανία, είναι έντονη ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα.
Η μετατροπή της ενέργειας από κοινωνικό αγαθό σε πανάκριβο εμπόρευμα είναι το τίμημα της απελευθέρωσης της ενέργειας και της λεγόμενης «πράσινης μετάβασης», που αποτελούν τις αρχές της ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ και που οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα αποδεικνύονται «βασιλικότεροι του βασιλέως». Διαχρονικά απαξίωναν τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας προωθώντας τις «πράσινες επιλογές» στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος την ίδια στιγμή που οι εγκαταστάσεις των ΑΠΕ προκαλούν τεράστιες περιβαλλοντικές καταστροφές. Δεν αρνηθήκαμε ποτέ την αξιοποίηση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας με την προϋπόθεση ότι αξιοποιούνται όλες τις δυνατότητες της (λιγνίτη, γεωθερμία, υδροηλεκτρικά, υδρογονάνθρακες).

Άλλο αυτό και άλλο η πολιτική που στοχεύει στην απρόσκοπτη κερδοφορία των ενεργειακών ομίλων, που μετατρέπει την ενέργεια σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα και φορτώνει όλο και περισσότερα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά.

Ας θυμηθούμε το μόνιμο κυβερνητικό αφήγημα ότι η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ θα ρίξει και τις τιμές χρέωσης στον καταναλωτή και δείτε τι πληρώνουμε σήμερα.

Έχουμε πλέον εμπειρία. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας κοροϊδεύουν.

Είναι γεγονός ότι ο πόλεμος επιτάχυνε εξελίξεις αλλά οι επιλογές ενίσχυσης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων έχουν σχεδιαστεί και υλοποιούνται εδώ και 30 χρόνια.

Στην περίπτωση της Πάρου η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έδωσε τις άδειες για τα αιολικά πάρκα στα νησιά μας, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ αρνήθηκε να τις ακυρώσει και η ΝΔ τώρα «πατάει γκάζι» αφού στις μέρες μας απλοποιεί τις διαδικασίες αδειοδότησης. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τα 7 στάδια αδειοδότησης γίνονται 5, οι διαδικασίες ολοκλήρωσης από 5 χρόνια 14 μήνες και η τροποποίηση των αδειών γίνεται απλή ενημέρωση φακέλων!!

Ο Υπουργός ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκας έφτασε στο σημείο να  ακυρώσει απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου που σταμάτησε έργο κατασκευής αιολικού σταθμού στην Άνδρο λόγω παραβάσεων !!

Το κερασάκι στην τούρτα;

Το φως που άναψε το ΥΠΕΝ για το έργο των αιολικών πάρκων του ομίλου Κοπελούζου σε Πάρο, Νάξο, Άνδρο και Τήνο.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι απέναντι μας από τα κόμματα εξουσίας έχουμε ΜΙΑ πολιτική, αυτή που προωθεί η ΕΕ και υπερασπίζεται τα συμφέροντα των ενεργειακών ομίλων.

Σε αυτή την πολιτική πρέπει να αντιταχτούμε χωρίς αυταπάτες για να υπερασπίσουμε τα δικά μας συμφέροντα: Την επιβίωση μας, το περιβάλλον, την πολιτιστική μας κληρονομιά και το μέλλον των παιδιών μας.

Ό,τι ξεστρατίζει την κουβέντα από αυτή την προοπτική, στόχο έχει να «γλυκάνει» το χάπι. Να γιατί καταδικάσαμε τις επιλογές της περιφερειακής και της δημοτικής αρχής που ήθελαν να διεκδικούν αιολικά πάρκα στη θάλασσα και όχι στα νησιά

Η τελευταία κουβέντα των παριανών και όλων των νησιωτών πρέπει να είναι:

Ελεύθερα βουνά χωρίς αιολικά Αξιοποίηση όλων των ενεργειακών μορφών που διαθέτει η χώρα πρτοςόφελων του λαού Φτηνό και επαρκές ρεύμα για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις Κανένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό

Σε αυτή τη βάση πρέπει άμεσα να κτίσουμε το αγωνιστικό μας μέτωπο συνεχίζοντας από κει που είχαμε μείνει,  για να διεκδικήσουμε τα δίκια μας. Τίποτα λιγότερο.

2022 06 26 PRWTO THEMA 1

Επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Πάρου, Θανάσης Μαρινόπουλος, υποστηρίζει υπό τον τίτλο: Στις επάλξεις, τα παρακάτω:

«Ήχησαν πάλι τα τύμπανα του πολέμου. Πριν από λίγες μέρες ενημερωθήκαμε όσον αφορά την νέα τροποποίηση των περιβαλλοντολογικών όρων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Πάρο.

Κάθε λίγο και λιγάκι γίνεται κάποια τροποποίηση κι έτσι είμαστε αναγκασμένοι (δήμος – φορείς- σύλλογοι) να κάνουμε νέες προσφυγές για την ακύρωση τους.

Οι πρώτες φωνές ακούστηκαν πολύ νωρίς από τον «Σύλλογο Καμαρών» και ακολούθησε η «Λαϊκή Συσπείρωση». Ο αγώνας ξεκίνησε το 2014 για τα συγκεκριμένα αιολικά πάρκα βιομηχανικού τύπου από τον πολιτιστικό σύλλογο «Αρχίλοχος», που διοργάνωσε επιστημονική ημερίδα και στην πορεία προστέθηκαν και άλλοι επαγγελματικοί φορείς και σύλλογοι. Το 2017 δημιουργήθηκε με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου η δημοτική επιτροπή που πραγματικά επιτέλεσε και επιτελεί μέχρι σήμερα σημαντικό έργο, από την συγκέντρωση στοιχείων, συναντήσεις και διαμαρτυρίες στα υπουργεία, έως την οργάνωση κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων.

Η συμμετοχή και η αγωνιστική διάθεση των πολιτών ξεπέρασε κάθε προσδοκία.

Αποδεικνύεται ότι οι περισσότεροι είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τον τόπο τους. Πριν μερικούς μήνες μας σέρβιραν η περιφέρεια και η δημοτική αρχή με προτροπή της κυβερνήσεως σαν λύση τα «πλωτά αιολικά πάρκα» ώστε να αποφύγουμε τα χερσαία. Εμείς σαν αντιπολίτευση αντιδράσαμε θεωρώντας αυτές τις κινήσεις ως στάχτη στα μάτια και σήμερα (δυστυχώς) δικαιωνόμαστε. Αφήνουμε πίσω τις «διαφορετικές εκτιμήσεις» και μπαίνουμε στον νέο αγώνα ενωμένοι. Ετοιμάζονται τώρα όπως φαίνεται για την κατάληψη του νησιού.

Γίνεται λοιπόν σήμερα ολοφάνερο ότι πέρα από τις δικαστικές ενέργειες που πρέπει να συνεχιστούν, χρειάζεται να είμαστε πανέτοιμοι για μαζικές μαχητικές κινητοποιήσεις. Το θέμα είναι καθαρά πολιτικό… Από τη μια μεριά η Πάρος και οι κάτοικοι της και από την άλλη τα κέρδη των μεγαλοκαρχαριών. Εδώ θα κριθούν όλα…».

Η γνωστή δημοσιογράφος, Μάγια Τσόκλη, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις γράφει:

«Ξέρω ότι πολλοί δυσανασχετούν με αυτές τις αναρτήσεις (ειδικά τώρα με την ενεργειακή κρίση) αλλά θα επιμείνω μέχρι τέλους ότι οι Κυκλάδες συνεισφέρουν τα μάλα στη μητέρα-πατρίδα μέσω του τουρισμού, με την μοναδικότητα της φύσης και του πολιτισμού τους.

Αντίθετα, (ευκαιρία δοθείσα) θέλουμε να τις μετατρέψουμε σε βιομηχανικά οικόπεδα παραγωγής ενέργειας, με μονοδιάστατες χωροταξικές μελέτες (το τονίζω) καταστρέφοντας το μοναδικό στον κόσμο πολιτισμικό τοπίο τους με διανοίξεις και έργα φαραωνικά. Πριν λίγο καιρό, η Europa Nostra (και η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, εντάσσοντας νησιά των Κυκλάδων μεταξύ των επτά πιο απειλούμενων περιοχών πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη για το 2021. Η Europa Nostra, θεσμικός εταίρος της UNESCO, μιλά για το «κυκλαδίτικο τοπίο», το οποίο δίνει στα νησιά μας, υψηλή πολιτιστική και περιβαλλοντική αξία. «H αρμονική συνύπαρξη του Αιγαίου Πελάγους, με τους λόφους, τα βουνά, τους παραδοσιακούς οικισμούς, τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους, δημιουργούν ένα εμβληματικό τοπίο, το οποίο αποτελεί ζωτικό κομμάτι της ελληνικής και κατ’ επέκταση της ευρωπαϊκής ταυτότητας.

Το πολυφασματικό αυτό τοπίο βρίσκεται τώρα σε σοβαρό κίνδυνο, καθώς ενθαρρύνεται τη μετατροπή του σε βιομηχανική ζώνη με αιολικά πάρκα. Το σχέδιο είναι η εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε διάφορες τοποθεσίες σε κάθε νησί, συχνά δίπλα σε αρχαιολογικούς χώρους, προστατευόμενες περιοχές Natura 2000 και ως σκηνικό-περιμετρικά από παραδοσιακά χωριά. Οι προτεινόμενες ανεμογεννήτριες υπερβαίνουν κατά πολύ τις πραγματικές ενεργειακές ανάγκες των νησιών και πρόκειται να παρέχουν ενέργεια και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Οι ανεμογεννήτριες όχι μόνο θα επηρεάσουν οπτικά το τοπίο των νησιών, αλλά θα έχουν επιπτώσεις στα μορφολογικά και κλιματολογικά στοιχεία τους, θέτοντας σε κίνδυνο τόσο τη χλωρίδα και την πανίδα τους, όσο και τους τομείς της γεωργίας, της κτηνοτροφίας και του τουρισμού. Αναμφίβολα, αυτό θα μειώσει την περιβαλλοντική και πολιτιστική αξία του τοπίου και θα θέσει σε κίνδυνο την επιβίωση των τοπικών κοινοτήτων».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.