Η απάντηση Ρήγα για την έκταση στα αρχαία λατομεία

Πάρος

Σχετικά με την επιστολή του δημάρχου Πάρου, Μ. Κωβαίου, που δημοσιεύσαμε στο προηγούμενο φ. της εφημερίδας μας και με την οποία ζητούσε διευκρινήσεις σχετικά για το περιεχόμενο της προσφοράς της εταιρείας «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΜΑΡΜΑΡΩΝ ΠΑΡΟΥ Α∆ΕΛΦΟΙ ΡΗΓΑ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.Β.Ε.», η εταιρεία στις 2 Αυγούστου 2022 έστειλε την παρακάτω επιστολή στον δήμο του νησιού μας:

«ΘΕΜΑ: Δωρεάν παραχώρηση ιδιωτικής έκτασης στο Μαράθι προς ανάδειξη των αρχαίων λατομείων Μαραθίου Πάρου

ΣΧΕΤ.: Το από 1/8/2022 έγγραφό σας, σχετικό με το θέμα

Αναφορικά και σε απάντηση του παραπάνω σχετικού ερωτήματός σας, σας γνωρίζουμε τα εξής:

1) Η εταιρεία μας βρίσκεται σε επικοινωνία με τις αδελφές Λουκή, από τον Σεπτέμβριο του 2021, για την αγορά γηπέδου τους και συγκεκριμένα ενός βοσκοτόπου έκτασης 45.153 τ.μ. που βρίσκεται στην περιοχή ΜΑΡΑΘΙ πρώην Κοινότητας και ήδη Δημοτικής Ενότητας Κώστου, Δήμου Πάρου.

Το γήπεδο αυτό κατά τμήμα επιφανείας 1.679 τ.μ. (τμήμα 1), όπως φαίνεται στο από Μάρτιος του 2022 τοπογραφικό διάγραμμα της πολιτικού μηχανικού Ζωής Μοσκοφόγλου, έχει χαρακτηρισθεί στον αναρτημένο δασικό χάρτη ως ΑΑ, (αγροτική έκταση το 1945, αγροτική έκταση και σήμερα). Τμήμα επιφανείας 2.604,17 τ.μ. (τμήμα 2) του γηπέδου έχει χαρακτηρισθεί στον αναρτημένο δασικό χάρτη ως ΑΔ, (αγροτική το 1945, δασωμένος αγρός σήμερα) και Τμήμα επιφανείας 40.869,41 τ.μ. (τμήμα 3) έχει χαρακτηρισθεί στον αναρτημένο δασικό χάρτη ως ΔΔ, ήτοι δασικού χαρακτήρα.

Τα τμήματα (1) και (2) είναι όμορα και περιβάλλουν την είσοδο των δύο στοών των αρχαίων λατομείων και τμήμα των παλιών κτιριακών εγκαταστάσεων, όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα.

Το τμήμα (3) είναι όμορο των δύο προηγουμένων και τα περιβάλλει επίσης. Όλα αυτά τα τμήματα επιδιώκεται να μεταβιβασθούν στην Εταιρεία μας από τις αδελφές Λουκή, η οποία εταιρεία μας στη συνέχεια θα τα παραχωρήσει στον Δήμο Πάρου ή στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων ή όποιον άλλο Φορέα είναι αρμόδιος για την ανάδειξη και αξιοποίησή τους, χωρίς αντάλλαγμα.

Ως προς το αν ταυτίζετε η έκταση αυτή των 45.153 τ.μ. που περιβάλλει την είσοδο των αρχαίων στοών, με την έκταση που βρίσκεται σε ακτίνα 500 μ. πέριξ του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου με την Απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Επιστημών Α/Φ.31/51807/3921/17.1.1974 (ΦΕΚ/105/Β/1974), σας γνωρίζουμε ότι η έκταση του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου καταλαμβάνει εμβαδόν επιφανείας 785.375 τ.μ. ή 785,375 στρ. και η προς μεταβίβαση έκταση των αδελφών ΛΟΥΚΗ προς την Εταιρεία μας, όταν αυτή ολοκληρωθεί, ανέρχεται σε 45.153 τ.μ. ή 45,153 στρ. Αποτελεί δηλαδή μόλις το 5,7% της έκτασης του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου. Εννοείται βέβαια ότι η έκταση αυτή των 45.153 τ.μ. εμπεριέχεται στον χώρο των 785.375 τ.μ.

2) Ως προς τα ενδεχόμενα προβλήματα που θα προκύψουν στη διαδικασία της μεταβίβασης της έκτασης, αυτά έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα της έκτασης, όπως αυτός αναλύθηκε στην παρ.1 της παρούσας επιστολής, καθώς όπως γνωρίζετε δεν είναι επιτρεπή - δυνατή η μεταβίβαση τμημάτων ή γηπέδων ή εκτάσεων εκτός σχεδίου οικισμών, που έχουν άλλο χαρακτηρισμό από ΑΑ κατά τους αναρτημένους δασικούς χάρτες.

Και για τα μεν δυο τμήματα (1) και (2) συνολικής έκτασης 4.283,17 τ.μ., δεν φαίνεται να υπάρχουν ιδιαίτερες δυσκολίες στη μεταβίβασή τους, καθώς έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία τροποποίησης του χαρακτηρισμού από ΑΔ σε ΑΑ (για το τμήμα 2), διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα εάν το επιθυμούν οι αδελφές Λουκή.

Για δε το τμήμα (3) που είναι χαρακτηρισμένο ως ΔΔ, η μεταβίβασή του θα γίνει ευθύς ως η έκταση αυτή αναγνωριστεί ως ιδιωτική και δυνάμενη να μεταβιβαστεί, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 148 - 153, του Ν. 4819/2021 είτε δικαστικά είτε με την διοικητική διαδικασία που προβλέπεται στις διατάξεις αυτές. Η παραπάνω αυτή διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 6 χρόνια.

Σημειώνεται εδώ ότι παρότι υπάρχει κατ’ αρχή συναίνεση και συμφωνία με τις αδελφές Λουκή ως προς το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, εν τούτοις δεν έχει υπογραφεί εκ μέρους τους ακόμη κάποια εξουσιοδότηση για την διευθέτηση των ζητημάτων που έχουν σχέση με την Δ/νση Δασών Κυκλάδων ούτε και κάποιο συμφωνητικό ή προσύμφωνο μεταβίβασης του ακινήτου τους προς την εταιρεία μας.

Σημειώνεται επίσης ότι όλες οι παραπάνω διαδικασίες θα διεξαχθούν με ευθύνη, επιμέλεια και δαπάνες της αγοράστριας, εξ ονόματος και για λογαριασμό των πωλητριών, οι οποίες και έχουν την υποχρέωση να χορηγήσουν τις απαιτούμενες πληρεξουσιότητες και εξουσιοδοτήσεις προς τα πρόσωπα που θα υποδείξει η

αγοράστρια.

Η απάντηση λοιπόν στο 3ο ερώτημά σας δεν μπορεί να είναι ακριβής, δεδομένων

όλων των προηγούμενων αναμονών».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.