Ομόφωνες αποφάσεις στο Δ.Σ. για το αγκυροβόλιο Νάουσας

Πάρος

Συζητήθηκε -σε πρώτη φάση- στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας (19/9) το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με το καταφύγιο τουριστικών σκαφών στη Νάουσα, το οποίο πλέον βρίσκεται και στα χέρια της εισαγγελικής αρχής προς διερεύνηση.

Επί της ουσίας των πραγμάτων, αφού τοποθετήθηκαν αρχικά διάφοροι δημοτικοί σύμβουλοι, τον λόγο πήρε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Κώστας Ροκονίδας, ο οποίος ως εισηγητής του θέματος κατέθεσε τα δικά του στοιχεία για την υπόθεση και τις προστάσεις του προς ψήφιση. Ακολούθησε η τοποθέτηση του δημάρχου Πάρου Μάρκου Κωβαίου και η ψηφοφορία των συμβούλων όπου τελικά πέρασαν όλες οι προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Εισήγηση Κ. Ροκονίδα

Στην τοποθέτησή του, ως εισηγητής του θέματος, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Κώστας Ροκονίδας τόνισε μεταξύ άλλων:
«Πρόκειται για μία ιστορία, η οποία ταλανίζει τον δήμο Πάρου εδώ και 12 χρόνια και που στα χέρια της παρούσας δημοτικής αρχής βρίσκεται εδώ και 8 χρόνια. Σήμερα έχουμε όμως μία ιστορία που ...έσκασε τυχαία και έχει να κάνει με τον τρόπο διαχείρισης της μαρίνας. Και προκύπτουν δύο θέματα, πρώτον η πολιτική ευθύνη γύρω από την ιστορία αυτή και δεύτερον αν τελικά υπάρχουν υπόνοιες για αξιόποινες πράξεις και γι’ αυτό ο δήμαρχος προσφεύγει στον εισαγγελέα. Το δημοτικό συμβούλιο έχει παραπλανηθεί από τον δήμαρχο, γιατί έχει αποκρύψει έγγραφο του υπουργείου Τουρισμού από το 2018 και το οποίο ρητά και κατηγορηματικά γνωστοποιεί ότι ο ελλιμενισμός στο συγκεκριμένο αγκυροβόλιο απαγορεύεται. Πως λοιπόν σ’ έναν χώρο δημοτικό, χωρίς άδεια και κανονισμό λειτουργίας και ασφαλιστικής ευθύνης, η δημοτική αρχή το λειτουργεί; Από εκεί ξεκινάνε όλα, ότι κι αν συζητάμε κάθε φορά για τη μαρίνα. Ακόμα, ο δήμαρχος οδήγησε την οικονομική επιτροπή να ορίσει τέλη ύδρευσης και ηλεκτροφωτισμού, καθώς ήταν σε γνώση σου, ότι δεν υπάρχει τρόπος να ελεγχθούν τα pillars από τη στιγμή που δεν λειτουργούσαν. Από εκεί και πέρα, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος που είχε χρεωθεί την ιστορία της μαρίνας όρισε -όπως ο ίδιος παραδέχθηκε- αυθαίρετα λιμανιάτικα ανάλογα με το μέγεθος του σκάφους. Μάλιστα, οι φύλακες της μαρίνας εισέπρατταν κατόπιν εντολής του σχεδόν καθημερινά και βάσει βιβλίου του παρέδιδαν τα χρήματα. Ας μείνουμε όμως στον τρόπο λειτουργίας. Όποιος ήθελε πλήρωνε κι όποιος ήθελε δεν πλήρωνε. Όποιος ήθελε πληρωνόταν κι όποιος ήθελε απέδιδε. Ποιος ήταν ο έλεγχος; Χαρακτηριστικά αναφέρω, ότι τον Αύγουστο ‘21 εισπράχθηκαν συνολικά 20.800 € και τον Αύγουστο ‘22 εισπράχθηκαν 5.300 €. Τη χρονιά δηλαδή της πανδημίας είχαμε τέσσερις φορές παραπάνω έσοδα από τη φετινή, που ήταν μια καλή τουριστική χρονιά. Ενώ στη βάση των αποδείξεων, τον Αύγουστο ‘21 είχαμε συνολικά 471 αποδείξεις και τον Αύγουστο ‘22 είχαμε 87 αποδείξεις. Όλα αυτά αναφέρονται για ν’ αναδείξω το σκηνικό που είχε διαμορφωθεί. Κύριε δήμαρχε έχετε τεράστια πολιτική ευθύνη, όσο και να προσπαθείτε να βγείτε από το κάδρο και να πετάξετε το ...μπαλάκι στον Μαλαματένιο. Όπως επίσης και ο κ. Μαλαματένιος έχει ανάλογες ευθύνες».

Απάντηση Μ. Κωβαίου

Ακολούθως, στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Πάρου Μάρκος Κωβαίος τόνισε μεταξύ άλλων:
«Εμείς σαν δημοτική αρχή, για να μην υπάρχει καμιά σκοτεινή γωνιά σ’ αυτή την υπόθεση, κινηθήκαμε άμεσα. Μόλις έλαβα το χαρτί από την οικονομική υπηρεσία, κάλεσα τους αντιδημάρχους και τον επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης για το θέμα. Ακολούθως αφού συμβουλεύτηκα το νομικό μας σύμβουλο, άμεσα το τονίζω, στείλαμε τον φάκελο στην εισαγγελική αρχή. Επίσης παραιτήθηκε και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Μανώλης Μαλαματένιος, όχι από παραδοχή της ευθύνης του αλλά για ηθικούς λόγους. Η δουλειά μας δεν είναι να κρύβουμε στοιχεία. Άλλωστε δεν έχουμε να κρύψουμε κάτι. Όποιος έχει ευθύνη να την πληρώσει. Δεν θα ξεχωρίσω υπάλληλο ή πολιτικό ή τον εαυτό μου. Αυτή τη στιγμή είναι η ώρα της δικαιοσύνης. Κι αυτό που μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, είναι ότι στοιχεία έχουμε να τα καταθέσουμε στη δικαιοσύνη και να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση».

Προτάσεις Λαϊκής Συσπείρωσης

Μετά από αρκετές παρεμβάσεις και τοποθετήσεις, ψηφίστηκαν τελικά ομόφωνα -πλην της 3ης- οι προτάσεις του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, οι οποίες είναι:
1. Να γίνει δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης.
2. Να ανακληθεί η υπάλληλος που είχε οριστεί στη μαρίνα και να επανέλθει στα καθήκοντά της στον δήμο.
3. Να ανακληθεί η υπ’ αριθ. 400/2021 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής σχετικά με τα τέλη ύδρευσης και ηλεκτροδότησης.
4. Να επανέλθει η λειτουργία του λιμενικού φυλακίου στη Νάουσα.
5. Να ανακληθεί η σύμβαση με την ιδιωτική εταιρεία φύλαξης, λόγω υπέρβασης των όρων.
6. Να αναρτηθούν σχετικές πινακίδες ότι απαγορεύεται ο ελλιμενισμός, η προσέγγιση των σκαφών γίνεται με ευθύνη τους και δεν υπάρχουν παροχές.
7. Να γίνει παράσταση της δημοτικής αρχής στο αρμόδιο υπουργείο, για να λυθεί το θέμα της άδειας λειτουργίας.

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.