Antiparos Farm to Table

Αντίπαρος

Στo πλαίσιο προβολής της τοπικής γαστρονομίας και διασύνδεσης του τουριστικού προϊόντος με άλλους τομείς της οικονομίας (γεωργία-πολιτισμός), η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής του δήμου Αντιπάρου προέβαλε μέσα από τα ψηφιακά περίπτερα της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου την καμπάνια «Antiparos Farm to Table», δίνοντας την ευκαιρία στους εστιάτορες να εκτελέσουν παραδοσιακές συνταγές του τόπου τους.

Επίσης, ο σύλλογος γυναικών Αντίπαρου από το 1983 που ιδρύθηκε μέχρι σήμερα, πιστός στους σκοπούς της ίδρυσής του, προσπαθεί για τη διάσωση και διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού. Έτσι, κάνοντας μία εκπληκτική δουλειά κατέγραψε με κόπο και μεράκι τις διατροφικές συνήθειες της Αντιπάρου, στο βιβλίο μαγειρικής «Μαεροτσκαλίσματα», συλλέγοντας όλες τις παραδοσιακές συνταγές του νησιού, για να μην εκλείψουν και λησμονηθούν.

Ακόμα, η βραβευμένη με δύο αστέρια Michelin, ελληνίδα σεφ, Γεωργιάννα Χιλιαδάκη (συνδημιουργός του Funky Gourmet στην Αθήνα και των Opso και Pittabun του Λονδίνου), βρίσκεται στην Αντίπαρο και συνεργάζεται φέτος με τον Νίκο Ρούσσο και τον Περικλή Κοσκινά. Η διακεκριμένη σεφ μας μεταφέρει σε ένα όμορφο καλοκαιρινό ταξίδι γεύσεων. Επίσης, ο σεφ, Λεωνίδας Κουτσόπουλος, επέλεξε την Αντίπαρο προκειμένου να κάνει εκεί το όνειρό του πραγματικότητα, μ’ ένα εστιατόριο που βρίσκεται εντός ξενοδοχείου στην Αντίπαρο.

Η παράδοση

Η Αντίπαρος φημίζεται για τη νόστιμη κουζίνα της, τα φρέσκα προϊόντα και τις μοναδικές της συνταγές. Για την τοπική κουζίνα, τις ταβέρνες και τα εστιατόρια, για το γρήγορο φαγητό ή τα καταπληκτικά γλυκά. 

Οι φιλόξενοι Αντιπαριώτες υποδέχονται θερμά τους φιλοξενούμενούς τους και τους μαγεύουν με τις πεντανόστιμες παραδοσιακές συνταγές τους.

Υπάρχουν παραδοσιακές ψαροταβέρνες της δεκαετίας του ’70 με τα χταπόδια να λιάζονται κρεμασμένα, με χρωματιστές ψάθινες καρέκλες, με πολύχρωμα κλουβιά με καναρίνια και κυρίως με τίμιο φαγητό. Ακόμα, καταστήματα με παραδοσιακά μαγειρευτά, νόστιμα μεζεδάκια και πολύ καλά ψητά, που κάποια απ’ αυτά έχουν λάβει τιμητική διάκριση, κερδίζοντας τον τίτλο της «Κουζίνας του Αιγαίου». Σημειώνουμε φυσικά τις σταθερές αξίες από άποψη γαστρονομίας στον Αϊ Γιώργη, με φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, αλλά και κρεατικά, και φυσικά με καλομαγειρεμένα ελληνικά παραδοσιακά πιάτα. Στα θετικά της περιοχής είναι και η μαγευτική θέα που προσφέρει.

Μαζί με όλα αυτά μην ξεχάστε όταν επισκεφτείτε την Αντίπαρο να επισκεφτείτε και τις οικογενειακές ταβέρνες του χωριού ακόμα και επάνω στον κεντρικό δρόμο, για να γευτείτε γνήσιο σπιτικό Αντιπαριώτικο φαγητό, με τοπικές πρώτες ύλες και συνταγές της κυκλαδίτικης παράδοσης με μικρές παραλλαγές.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.