Ο Σαργκάνης και η Πάρος!

Απόψεις

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Πάρο θυμίζει την εκτέλεση των πέναλτι πριν από τη χρήση του VAR, που πλέον δεν επιτρέπει να έχουν κινηθεί τα πόδια του τερματοφύλακα ούτε ένα εκατοστό έξω από τη γραμμή του τέρματός τους.

Όποιος είχε την τύχη να παρακολουθήσει τον μέγιστο τερματοφύλακα του Ηλυσιακού, Καστοριάς, Ολυμπιακού, Παναθηναϊκού και Αθηναϊκού, Νίκο Σαργκάνη, καταλαβαίνει τι εννοώ.

Ο Σαργκάνης, που ειρήσθω εν παρόδω έχει αγωνιστεί σε τελικό κυπέλου Ελλάδος με τέσσερις διαφορετικές ομάδες –και είναι ο μόνος που το έχει κάνει αυτό- ήταν σπεσιαλίστας στις αποκρούσεις των πέναλτι. Βασικά, εκείνη την εποχή, όπως είχε πει και ο άλλος μεγάλος τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Μλάντεν Φορτούλα «στην Ελλάδα τα πέναλτι χτυπιούνται ως εξής: Σφυρίζει ο διαιτητής και παίρνουν φόρα σαν σε εκκίνηση δρόμου ο εκτελών το πέναλτι και ο τερματοφύλακας. Όποιος φτάσει πρώτος στην μπάλα, κερδίζει!».

Κάπως έτσι ενεργούσε ο Σαργκάνης. Χτύπημα πέναλτι και να μην έχει φτάσει τουλάχιστον στη γραμμή της μικρής περιοχής, δεν υπήρχε! Και το γράφω αυτό με τη σημείωση ότι η αφεντιά μου θεωρεί ότι ο μεγαλύτερος έλληνας τερματοφύλακας που έχω δει όσα χρόνια βλέπω ποδόσφαιρο, είναι ο Σαργκάνης (καλά και ο Τάκης Οικονομόπουλος, αλλά τον θυμάμαι ελάχιστα λόγω ηλικίας). Ο Σαργκάνης, έχω την εντύπωση ότι πρέπει να είναι ο μόνος άνθρωπος που μπορούσε να επιβιώσει στην τρέλα της ασφάλτου της Πάρου, ακριβώς διότι είχε εκρηκτική εκκίνηση και ταχύτητα. Στους δρόμους του νησιού μας βλέπετε προτεραιότητα έχει πάντα αυτός που φτάνει πρώτος στο επίμαχο σημείο (π.χ. στροφή δρόμου).

Δεν αναφέρομαι καθόλου σε περιπτώσεις διάβασης πεζών. Αυτές δε λαμβάνονται γενικά υπόψη από τους οδηγούς. Κάποιες γραμμές στον δρόμο θα είναι σκέφτονται, προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού. Από την άλλη, ήμαρτον! Έχουμε θρηνήσει στο νησί τόσους και τόσους θανάτους ιδιαίτερα νέων ανθρώπων στην άσφαλτο. Χαμπάρι δεν έχουμε πάρει.

Το κράνος είναι αξεσουάρ, το να μιλάς στο κινητό και να οδηγείς το θεωρούμε φυσιολογικό κλπ. Έχουμε αυτές τις ημέρες και τις αφίξεις των οδηγών της Αθήνας, που θεωρούν ότι όλοι οι δρόμοι είναι δικοί τους και έχουν προτεραιότητα, και το γλυκό έχει δέσει.

Η οδική συμπεριφορά -δεν το λέω εγώ, αλλά ειδικοί του θέματος- είναι καθρέφτης του πολιτισμού. Εδώ αρχίζει το θέμα και προβληματίζει. Αφήνω στην άκρη τη νέα μόδα που λέγεται ηλεκτρικά πατίνια και πηγαίνουν ανάποδα στους δρόμους με μεγάλη ταχύτητα. Προσπαθώ να καταλάβω πότε η αστυνομία θα βάλει ένα στοπ σ’ αυτές τις διαδρομές αυτοκτονίας. Δεν ξέρω και από πού ως πού κάποιοι θεωρούν ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα και πατίνια έχουν δικαίωμα να πηγαίνουν ανάποδα σε όλους τους δρόμους. Η κατάσταση στους δρόμους του νησιού είναι απογοητευτική. Τα νεκροταφεία γεμάτα με οδηγούς!

Του Δ.Μ.Μ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.