Σπασμωδικές κινήσεις επικίνδυνων ληστοσυμμοριτών! |Του Δ. Πατέλη

Απόψεις

Είναι δεδομένη η παταγώδης αποτυχία, του υπό τις ΗΠΑ Ευρωατλαντικού άξονα κατά την 20-ετή φάση του Γ’ Παγκοσμίου Πολέμου, που την αποκαλούσαν «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».

Η εξευτελιστική πανωλεθρία της «επιχείρησης εκκένωσης» του Αφγανιστάν απ’ τα στρατεύματα κατοχής και κάποιους συνεργάτες τους, επισφράγισε την ραγδαία μετατόπιση παγκόσμιας ισχύος, αλλά και την προφανή αποδρομή του ιμπεριαλιστικού πόλου/άξονα υπό τις ΗΠΑ. Σημαδιακή ήταν και η κυνική ομολογία για το «αποχαιρετιστήριο» έγκλημα κατά αμάχων από την Κεντρική Στρατιωτική Διοίκηση των ΗΠΑ. Η επίθεση των ΗΠΑ ως αντίποινα στο μακελειό στο αεροδρόμιο της Καμπούλ προκάλεσε τον «τραγικό θάνατο (...) έως και 10 πολιτών, συμπεριλαμβανομένων έως και επτά παιδιών». Επίθεση που έλαβε χώρα παρά το γεγονός ότι «είναι απίθανο το όχημα και εκείνοι που πέθαναν να σχετίζονταν με το ISIS-Khorasan ή να ήταν άμεση απειλή για τις αμερικανικές δυνάμεις»!

Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ταπεινωτική ήττα, η Αμερικανική διοίκηση προέβη στο πυροτέχνημα της νέας «ενισχυμένης εταιρικής σχέσης ασφάλειας» AUKUS, μεταξύ ΗΠΑ-Βρετανίας-Αυστραλίας, με φρούδες ελπίδες για πολεμική ανάσχεση της ανερχόμενης ισχύος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας και για διεκδίκηση κυριαρχίας στην περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού. Πυροτέχνημα που συνοδεύεται από την απόφαση για εξοπλισμό της Αυστραλίας με πυρηνοκίνητα υποβρύχια και τη συνακόλουθη ακύρωση συμφωνίας~56 δισ. δολαρίων για αγορά γαλλικών ντίζελ υποβρυχίων.

Η πισώπλατη σύναψη της αγγλοσαξονικής κοπής συμμαχίας και η αιφνίδια ανακοίνωσή της έφερε στην επιφάνεια ανάγλυφα τις συγκρούσεις συμφερόντων και τις αντιθέσεις στο εσωτερικό του Ευρωατλαντικού άξονα. Ακολούθησε η ανάκληση των Γάλλων πρέσβεων (2021.9.17) από Ουάσιγκτον και Καμπέρα και ανταλλαγή σκληρών δηλώσεων (για «ψέματα», «διπλοπροσωπία», «σοβαρή διάρρηξη εμπιστοσύνης» και «περιφρόνηση») εξ αφορμής της «υφαρπαγής» της Ωκεάνειας πολύφερνης νύμφης μετά της εξοπλιστικής της προίκας…

Εν τω μεταξύ, οι εν Ελλάδι υποτακτικοί του άξονα βαθαίνουν τη μετατροπή της χώρας σε όργανο του επιτιθέμενου άξονα, άρα σε στόχο, σπεύδοντας: 1. να συνάψουν (14 Οκτ.) νέα 5-ετή Συμφωνία για τις Αμερικανο-ΝΑΤΟϊκές Βάσεις (MDCA) στον 3ο γύρο του «Στρατηγικού Διαλόγου» μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και ΗΠΑ (ξεκίνησε το 2018 επί ΣΥΡΙΖΑ), με εκμηδένιση κάθε κυριαρχίας και μετατροπή της χώρας σε απέραντη βάση-ορμητήριο. 2. να στείλουν την «Ελληνική Δύναμη Σαουδικής Αραβίας» (Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων «Patriot» και κλιμάκιο άνω των 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας), στο πλαίσιο της IAMD-πυραυλικής «ασπίδα» του ΝΑΤΟ στη Μ. Ανατολή, με κύριο στόχο το Ιράν (η εμβέλεια απαντητικών πληγμάτων των πυραύλων του οποίου καλύπτει με ευκολία την Ελλάδα). 3. να φιλοξενήσουν στην Αθήνα (17-18.9.2021) το συνέδριο της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ που εκπονεί-εγκρίνει το σύνολο της ολέθριας επιθετικής στρατηγικής του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία, με κύριο στόχο Κίνα και Ρωσία.

Επίκειται (24.9.2021) η πρώτη Σύνοδος Κορυφής του εταίρου αντι-Λ.Δ. Κίνας σχήματος QUAD (ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Αυστραλία) στον Λευκό Οίκο. Οι ως άνω χονδροειδείς κινήσεις καταδεικνύουν την σαφή στρατιωτικοπολιτική και διπλωματική παρακμή και ανικανότητα της ηγεσίας του επιτιθέμενου Ευρωατλαντικού άξονα -και ιδιαίτερα των ΗΠΑ- ως αποτέλεσμα των οποίων υπονομεύεται η όποια συνοχή του και ενισχύονται φυγόκεντρες τάσεις.

Το γεγονός ότι όλα αυτά θυμίζουν μάλλον κοντόφθαλμες σπασμωδικές κινήσεις ιδιοτελών ληστοσυμμοριτών παρά συντεταγμένη διορατική στρατηγική συμμαχία, ουδόλως μειώνει τον κίνδυνο ολικής εξόντωσης της ανθρωπότητας που ελλοχεύει. Επιπλέον: εκ των πραγμάτων συμβάλλουν στην περαιτέρω στρατηγική συσπείρωση του άλλου πόλου με επικεφαλής Κίνα-Ρωσία και τη συμμετοχή Ιράν, Συμφωνίας της Σαγκάης και άλλων χωρών…

Δημήτρης Πατέλης

Αν. καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.