Επαναπροσδιορισμός της τουριστικής πολιτικής | Της Μ. Τριβυζά

Απόψεις

Η τουριστική περίοδος του 2021 βαδίζει προς το τέλος της. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του λιμεναρχείου Πάρου κατά τον Αύγουστο 2021 στο λιμάνι, αποβιβάστηκαν 136.127επιβάτες, έναντι 166.901 το 2019 και 154.517 το 2018.

Επίσης, κατήλθαν 14.283 οχήματα έναντι 16.258 το 2019. Κατά τον ίδιο μήνα του 2021, πραγματοποιήθηκαν 359 πτήσεις και αφήχθηκαν 21.958 άτομα, ενώ αναχώρησαν 24.482. Ακόμη, πραγματοποιήθηκαν 134 πτήσεις από ιδιωτικά αεροσκάφη με 303 αφιχθέντες επιβάτες και 341 αναχωρήσεις.

Μετρώντας με αριθμούς, η τουριστική περίοδος του 2021 εν μέσω covid, πήγε πολύ καλά όπως άλλωστε και σε επίπεδο Περιφέρειας. Οι άνθρωποι έχοντας βιώσει σχεδόν δύο χρόνια καραντίνας λόγω της πανδημίας, απέδειξαν ότι οι διακοπές είναι κάτι το αναγκαίο για την σωματική ευεξία και την ψυχική ισορροπία και ότι το νησί μας και το Νότιο Αιγαίο συνεχίζει να είναι προσφιλείς προορισμοί. - Η τουριστική ταυτότητα του νησιού κτίζεται επί σειρά ετών και προβάλλεται κατάλληλα.

- Η εξαγγελία της επέκτασης του αεροδιαδρόμου και των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου, θα δώσει τη δυνατότητα μεγαλύτερης επισκεψιμότητας ακόμα και με απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό.

- Το μέλλον του νησιού προδιαγράφεται καλό.

Ως μόνιμος κάτοικος αλλά και ως άνθρωπος που εργάστηκε επί 9 χρόνια για τη δημιουργία της τουριστικής ταυτότητας και της προβολής του νησιού, με ανησυχούν κάποια θέματα τα οποία ήθελα να μοιραστώ μαζί σας.

Άραγε ποία είναι η φέρουσα ικανότητα του νησιού σε υποδομές; Ποιά η ισόρροπη αναλογία του αριθμού των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών; Ποιά η φέρουσα δυνατότητα αντοχής του περιβάλλοντος, σε σχέση με την οικιστικής ανάπτυξη και την περαιτέρω αύξηση της επισκεψιμότητας; Ποιά η φέρουσα ικανότητα των εγκαταστάσεων του ΧΥΤΑ, των αποθεμάτων των υδροφορέων, των δικτύων διανομής; Οι υπάρχοντες ΒΙΟΚΑ καλύπτουν όλο το νησί απ' άκρου εις άκρον; Μπορεί το νησί να αντέξει περαιτέρω αύξηση των επισκεπτών κατά τους μήνες της αιχμής; Μήπως το νησί έχει φτάσει στο στάδιο του υπερ- τουρισμού, ένα στάδιο κομβικό, για την αναγκαιότητα επαναχάραξης της τουριστικής πολιτικής του;

Το νησί της Πάρου έχει χαρακτηριστεί ως ιδιαιτέρου, φυσικού κάλλους και προστατεύεται. Η εικόνα που παρουσίαζε το νησί την περίοδο αιχμής δεν ήταν η καλύτερη. Ατελείωτες ουρές αναμονής στον Περιφερειακό της Παροικιάς αλλά και σε όλους τους οικισμούς και το επαρχιακό δίκτυο. Ο συνωστισμός στο λιμάνι κατά την άφιξη-αναχώρηση των επισκεπτών, δυσκόλευε τις λιμενικές αρχές αλλά και τους επιβάτες. Η δυσκολία στην εξεύρεση θέσεων παρκαρίσματος σε όλους τους οικισμούς, οι ουρές αναμονής σε εστιατόρια, καφέ,super market, οργανωμένες παραλίες, είναι μερικά από τα προβλήματα που επιζητούν τη λύση τους άμεσα.

Όλα αυτά αναδεικνύουν την ανάγκη επαναπροσδιορισμού της τουριστικής πολιτικής, από τους έχοντες την ευθύνη, στον πρώτο και δεύτερο Βαθμό της τοπικής αυτοδιοίκησης. Υφίσταται ανάγκη επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου, μέσα από την ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Ο θρησκευτικός, ο περιπατητικός, ο αθλητικός, ο πολιτιστικός, είναι μορφές που μπορούν να ενισχύσουν το τουριστικό προϊόν και να επεκτείνουν την τουριστική περίοδο.

Θεωρείται σκόπιμη η εκπόνηση μιας μελέτης, η οποία θα μελετήσει τα προβλήματα και θα προτείνει τη λύση αυτών μέσα από τη χάραξη μιας νέας τουριστικής πολιτικής, που θα σέβεται το νησί και θα εξασφαλίζει την αειφορία του.

Μαρία Τριβυζά

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.