Τελεσίγραφα και τύμπανα Παγκοσμίου Πολέμου… /Του Δημήτρη Πατέλη

Απόψεις

Η ανθρωπότητα βρίσκεται σήμερα ενώπιον ενός πρωτόγνωρου κινδύνου αυτοκαταστροφής. Οεν εξελίξει Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος δείχνει να

προσεγγίζει τη γενικευμένη θερμή φάση του.

Από ρωσικής πλευράς, 17.12.2021 δημοσιεύθηκαν2 προσχέδια συμφωνιών: μιας διμερούς με τις ΗΠΑ και μιας συλλογικής με το ΝΑΤΟ ,που είχαν επιδοθεί προ 2 ημερών επισήμως. Η Ρωσία επιδιώκει πλέον κατηγορηματικά δίκην τελεσιγράφου, την σύναψη συμφωνιών περί αμοιβαίων εγγυήσεων ασφάλειας στην Ευρώπη σε μορφή νομικά δεσμευτικού κειμένου. Τίθεται πλέον η «κόκκινη γραμμή», πέραν της οποίας δεν υπάρχει η παραμικρή πρόθεση υπαναχώρησης.

Οι δεσμεύσεις αφορούν τη μη περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς με την ένταξη χωρών του μετασοβιετικού χώρου και τη μη σύναψη συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας με αυτές, την κατάπαυση διεξαγωγής κοντά στη ρωσική μεθόριο ασκήσεων με σενάρια πυρηνικού πλήγματος και με εμπλοκή δυνάμεων μεγέθους άνω της ταξιαρχίας ,την μη ανάπτυξη και την απόσυρση πυραύλων και εκτοξευτών μέσου ή ανώτερου βεληνεκούς από εγγύς της Ρωσίας χώρες και την απόσυρση στην επικράτεια των ΗΠΑ πυρηνικών όπλων που έχουν τοποθετηθεί σε τρίτες χώρες του ΝΑΤΟ (π.χ .σε Τουρκία και Γερμανία).

   Το γεγονός της δημοσιοποίησης των προσχεδίων/τελεσιγράφων, είναι δηλωτικό της όξυνσης που έχει επέλθει, του κλίματος έκδηλης πλέον απουσίας εμπιστοσύνης εκ μέρους της ρωσικής πλευράς προς τον Ευρωατλαντικό άξονα με επικεφαλής τις ΗΠΑ.

Είναι μια κίνηση εξαναγκασμού της «συλλογικής Δύσης» σε διεθνή δημόσιο διάλογο επί των κομβικών ζητημάτων της παγκόσμιας συλλογικής ασφάλειας, πέρα από την εδώ και τρείς δεκαετίες πεπατημένη οδό της αλαζονικής μονομερούς λήψης αποφάσεων της πλανηταρχεύουσας υπερδύναμης (με πειθήνιους εκτελεστές τους συμμάχους-υποτακτικούς όπως η Ελλάδα) και της δημιουργίας τετελεσμένων έναντι της Ρωσίας και άλλων χωρών.

   Μετά την αντεπανάσταση/διάλυση της ΕΣΣΔ και των ευρωπαϊκών χωρών του πρώιμου σοσιαλισμού, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ & ΕΕ ακολούθησαν απροκάλυπτα επιθετική πολιτική διάλυσης, υποταγής και ολοσχερούς ελέγχου όλων αυτών των χωρών. Μια πολιτική εχθρικής περικύκλωσης του πιο μεγάλου και πλούσιου κρατικού μορφώματος του μετασοβιετικού χώρου, με δεδηλωμένη την πρόθεση πλήρους καθυπόταξης και κατακερματισμού και της ίδιας της Ρωσίας.

Οι επηρμένοι και μεθυσμένοι από την αμαχητί νίκη τους στον Ψυχρό Πόλεμο Δυτικοί ηγέτες, αντιμετώπιζαν -και εν πολλοίς αντιμετωπίζουν- συνολικά τον μετασοβιετικό χώρο και λαό ως λεία, θεωρώντας «κανονικότητα» την εξαπάτηση της ΕΣΣΔ επί Γκορμπατσόφ και την αθέτηση της δέσμευσής τους για μη επέκταση του ΝΑΤΟ, την συστηματική ταπείνωση λαών (και ιδιαίτερα του ρωσικού επί προεδρίας του άθλιου μέθυσου/γελωτοποιού Γιέλτσιν), αλλεπάλληλες πραξικοπηματικές κινήσεις αλλαγής καθεστώτων, καταλήστευση εθνικού πλούτου κ.λπ.

   Έκτοτε έχουν επέλθει τεκτονικές αλλαγές στο διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, με την κεφαλαιοκρατική Δύση σε διαδικασία μάλλον μη αναστρέψιμης σήψης και υποχώρησης, όπως φαίνεται από την χρονίζουσα δομική κρίση, επιτεινόμενη από την «κρίση πανδημίας».

   Η άτακτη ντροπιαστική φυγή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους απ’ το Αφγανιστάν, η αποτυχία αλλαγής καθεστώτος στη Λευκορωσία όπως -προς το παρόν- και στο Καζακστάν, στο φόντο της σταθερής μετατροπής της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας σε πλανητικής εμβέλειας υπερδύναμη, είναι δηλωτικά στοιχεία αυτών των αλλαγών.

   Η εκ των πραγμάτων συμμαχία Λ.Δ. Κίνας-Ρωσίας, με την τελευταία να έχει επιτύχει -βάσει του κληροδοτημένου από την ΕΣΣΔ στρατιωτικού-βιομηχανικού κεκτημένου- νέας τεχνολογίας οπλικά συστήματα «ασύμμετρης» υπεροχής, ωθούν την ρωσική ηγεσία στη διατύπωση του «ως εδώ και μη παρέκει». Μετά το λόγο θα έχουν τα όπλα.

   Πρόκειται για ένα τελεσίγραφο που εκ των πραγμάτων η Ρωσική ηγεσία θέτει και στον εαυτό της: τυχόν υπαναχώρησή της απ’ την «κόκκινη γραμμή» θα σημάνει καταστροφικό αυτοεξευτελισμό με διεθνή αντίκτυπο…

Του Δημήτρη Πατέλη Καθηγητή Πολυτεχνείου Κρήτης.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.