Ξαναδιαβάζοντας το Σ.Β.Α.Κ. (2ο μέρος)

Απόψεις

Η εφημερίδα μας δημοσιεύει σήμερα το δεύτερο μέρος της επιστολής από τις κυρίες Κυριαζάνου - Κανακάρη Φεβρωνία και Τσαντάνη - Λιανοπούλου Τάρσα,

που έστειλαν σχετικά µε το ΣΒΑΚ Παροικιάς, στον δήμαρχο Πάρου, Μ. Κωβαίο, στον επικεφαλής της αντιπολίτευσης δήμου Πάρου, Κ. Ροκονίδα, στον έπαρχο Πάρου, Κ. Μπιζά και στον Μητροπολίτη Παροναξίας, κ. Καλλίνικο.

Το δεύτερο μέρος της επιστολής έχει ως εξής:

«Από την Έκθεση απουσιάζουν σημαντικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα, επίσημα και ακριβή στοιχεία για τον αριθμό των δέντρων που θα αποψιλωθούν, στοιχεία για την τύχη του ρέματος/χειμάρρου των Αγίων Αναργύρων, όπως και μια σαφή εικόνα και παρουσίαση του έργου πέρα από τη χρήση του Open Street Map, που δε συνηθίζεται, όπως άλλωστε και η Βικιπαίδεια, σε επιστημονικές εργασίες.

Τέλος, ας μην ξεχνούμε (ίσως διαφεύγει της προσοχής ορισμένων) ότι η Παροικιά δεν είναι χώρος διέλευσης (για να μην πούμε προέλασης) οχημάτων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά το σπίτι 4266 κατοίκων, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, που βιώνουν ως πεζοί «με όλες τους τις αισθήσεις» τεράστια προβλήματα στις καθημερινές μετακινήσεις τους. Προσπαθήστε να περάσετε την Νικολάου Στέλλα μέσω των ανύπαρκτων διαβάσεων και παρακολουθείστε με προσοχή τη συμπεριφορά πολλών (ευτυχώς όχι όλων των) οδηγών.

Εν κατακλείδι: Οι παρεμβάσεις του ΣΒΑΚ στοχεύουν στην πραγματική αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής και στη βιώσιμη κινητικότητα. Θεωρούμε, όμως, ότι αρκετά σημαντικά σημεία της μελέτης, όπως η διαμόρφωση του νέου κόμβου, δεν είναι επαρκώς μελετημένα και τεκμηριωμένα. Για τέτοιες ριζικές περιβαλλοντικές παρεμβάσεις κρίνουμε πως είναι απαραίτητη η περαιτέρω διερεύνηση, η ακριβής τεκμηρίωση και η επιστημονική επανεκτίμηση και διασταύρωση απόψεων εκ μέρους των ειδικών μελετητών.

Αναμένουμε με ενδιαφέρον μία νέα αναθεωρημένη και επιστημονικά τεκμηριωμένη Έκθεση και διεκδικούμε:

- εμφανείς διαβάσεις πεζών και κατασκευή πεζοδρομίων.

- την πάταξη της παράνομης στάσης και στάθμευσης και διπλοστάθμευσης.

- τον αυστηρό έλεγχο των παραβάσεων της οδικής συμπεριφοράς από τους αρμόδιους φορείς.

- την εύρεση χώρων πάρκινγκ.

- ελέγχους για παραβιάσεις του ΚΟΚ και για ανάπτυξη μεγάλων ταχυτήτων μέσα στην πόλη.

- απομάκρυνση όλων των οχημάτων από τις οδούς γύρω από το λιμάνι προς ομαλότερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

- εφαρμογή ενός είδους δακτυλίου κατά τους καλοκαιρινούς μήνες τις ώρες αιχμής προς καλύτερη εξυπηρέτηση των επισκεπτών του νησιού.

- δοκιμαστική εφαρμογή της σηματοδότησης (Σ.2020-1, στην Πρώτη Έκθεση), προ της αποψίλωσης του αλσυλλίου και της συνεπαγόμενης οικολογικής καταστροφής.

- Σεβασμό και διατήρηση της Πλατείας – Πάρκου Ηρώων.

- μεθόδευση ενεργειών για την κατασκευή έργων πνοής για την Παροικιά και για όλο το νησί μας, όπως η κατασκευή του β´ Περιφερειακού.

- αναδάσωση, αναβάθμιση και όχι αποψίλωση του αλσυλλίου.

- και τέλος ζητούμε και πάλι την άμεση επανεξέταση της απόφασης της 24/02/2021 για το ΣΒΑΚ Παροικίας από το Δημοτικό Συμβούλιο και την επανεκτίμηση της μελέτης.

Ευελπιστούμε στις άμεσες ενέργειές σας,

Η επιτροπή των κατοίκων της περιοχής Εκατονταπυλιανής».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.