«Και τι μας νοιάζει εμάς;»… / Του Δημήτρη Πατέλη

Απόψεις

Πλησιάζει η προθεσμία υποβολής γραπτής απάντησης στα τελεσίγραφα που έθεσε δημόσια η Ρωσία τον Δεκέμβριο του 2021 ενώπιον ΗΠΑ και ΝΑΤΟ

, όπου, η Ρωσική πλευρά αξιώνει επιτακτικά δημόσια γραπτή δέσμευση με νομική/θεσμική ισχύ για την αποτροπή του ασφυκτικού κλοιού επιθετικών στρατευμάτων και οπλισμού στα σύνορά της και της περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Όσο πλησιάζει η προθεσμία του τελεσιγράφου, γίνεται όλο και πιο ορατή η πραγματικά τεκτονική μετατόπιση ισχύος στον πλανήτη, η παρακμή και η υποχώρηση του ευρωατλαντικού άξονα υπό την μέχρι προ ολίγων ετών αδιαμφισβήτητα πλανητερχεύουσα υπερδύναμη των ΗΠΑ. Μετά την εξευτελιστική εκκένωση του Αφγανιστάν, ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ επιδεικνύουν όλο και πιο έκδηλα στοιχεία παρακμής, σήψης και διάλυσης σε όλα τα επίπεδα.

Η διεθνής πολιτική τους είναι τόσο άξεστη, που ωθεί εκ των πραγμάτων στη σύμπηξη ενός όλο και πιο ορατού πόλου χωρών με επικεφαλής τη Λ.Δ. Κίνας και τη Ρωσία, η οποία, 30 χρόνια μετά την αντεπανάσταση/κεφαλαιοκρατική παλινόρθωση στην ΕΣΣΔ, για πρώτη φορά θέτει δημόσια και επιτακτικά όρους εγγυήσεων και συλλογικής ασφάλειας, οι οποίοι δεν αφορούν μόνο την ίδια ως κυρίαρχη κρατική οντότητα. Αφορούν την Ευρώπη και τον πλανήτη, την ίδια τη διατήρηση της ζωής στη Γη.

Όταν π.χ. τοποθετούνται στην περίμετρο των συνόρων της πυραυλικά και άλλα οπλικά συστήματα, ικανά να πλήξουν νευραλγικούς στόχους στρατηγικής σημασίας στο εσωτερικό της σε λιγότερο από 3 λεπτά, εγείρεται το δραματικά πρακτικό ερώτημα: ποιος εχέφρων ηγέτης είναι σε θέση να λάβει νηφάλια απόφαση περί απαντητικού πλήγματος;

Ιδιαίτερα εάν η χώρα-στόχος είναι η πρώτη πυρηνική δύναμη στον κόσμο, με περίπου 7.000 πυρηνικές κεφαλές, έκαστη των οποίων είναι πολλαπλάσιας ισχύος από αυτές της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, τεράστιας ισχύος χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές και διαστημικές ένοπλες δυνάμεις ως κατά βάση κληροδότημα της ένδοξης Σοβιετικής Ένωσης.

Θα αντέτεινε κάποιος: «Και τι μας νοιάζει εμάς;»… Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν το γεγονός ότι η στρατηγική του απαντητικού πλήγματος των πυρηνικών δυνάμεων εδράζεται σε αυτοματοποιημένα συστήματα δικτυοκεντρικού πολέμου και τεχνητής νοημοσύνης, ικανά -ακόμα και σε περίπτωση λανθασμένου συναγερμού- να πυροδοτήσουν ένα πλανητικής κλίμακας Αρμαγεδδώνα, με εμπλοκή των πάνω από 15.000 πυρηνικών κεφαλών που είναι διάσπαρτες στη Γη, και όλων των λοιπών όπλων & οπλικών συστημάτων, μαζικής καταστροφής και συμβατικών.

Στόχοι αυτών των πλανητικής εμβέλειας συστημάτων είναι όλα τα επιτελεία, οι απανταχού βάσεις και υποδομές του αντιπάλου.

Φιλήσυχε αδιάφορε ανθρωπάκο, νομίζεις ότι θα συνεχίσεις να έχεις την βολή της καθημερινότητάς σου αν ξεσπάσει κάποια στιγμή αυτός όλεθρος που είναι αμφίβολο εάν θα αφήσει ζωντανά κάποια έντομα στα έγκατα της Γης;

Ως απάντηση, ΗΠΑ & ΝΑΤΟ, μέσω των ελεγχόμενων ΜΜΕ, στο πλαίσιο ενός κατευθυνόμενου πολέμου χονδροειδούς γκεμπελικής κοπής προπαγάνδας, ψευδών ειδήσεων και μαζικής χειραγώγησης, στήνουν την εικόνα μιας πάνοπλης, αιμοσταγούς και επιθετικής Ρωσίας με τους συμμάχους της, έτοιμης να κατασπαράξει τη «δύσμοιρη Ουκρανία», την οποία μετά το πραξικόπημα του 2014, πρωτοστατούντων των ναζί, οι ίδιοι ελέγχουν πλήρως, εξοπλίζουν και υποκινούν. Η ανάφλεξη από μια προβοκάτσια είναι πιθανή.

Στο παράδειγμα της Ουκρανίας καθίσταται σαφής ο κυνισμός ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ και ο ρόλος των χρήσιμων ηλιθίων υποτακτικών τους (όπως είναι και οι κυβερνώντες της Ελλάδας): στον όλεθρο που μεθοδεύουν, οι «σύμμαχοι» είναι πανέτοιμοι να πολεμήσουν μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος του τελευταίου Ουκρανού!

Παράλληλα, έσπευσαν να παρακαλέσουν τους Ρώσους να μη δημοσιεύσουν την γραπτή απάντηση στο τελεσίγραφο που θα λάβουν! Τέτοιο ηθικό ανάστημα… Μεθοδεύουν άραγε συμβιβασμό σε περιτύλιγμα «διάσωσης της Ουκρανίας και της ειρήνης»;…

Δημήτρης Πατέλης

Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.