Γεωτεκτονικές ανακατατάξεις και αναταράξεις. Του Δημήτρη Πατέλη

Απόψεις

Ο κόσμος κλυδωνίζεται από τις αναταράξεις που δρομολογήθηκαν με τα ρωσικά τελεσίγραφα από 15.12.2021για την αποτροπή του ασφυκτικού κλοιού στρατιωτικών βάσεων, επιθετικών στρατευμάτων και οπλισμού στα σύνορατης Ρωσίας και τη μη περαιτέρω επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.

Οι κλυδωνισμοί κλιμακώνονται πυρετωδώς στο επίπεδο της διπλωματίας, της πολιτικής, της προπαγάνδας, της πληροφόρησης/παραπληροφόρησης, του ψυχολογικού πολέμου αλλά και στο στρατιωτικό επίπεδο.

   Στο τελευταίο περιλαμβάνονται κινήσεις 1.στρατιωτικού στρατηγικού και 2.στρατιωτικού τεχνικού χαρακτήρα, δηλαδή:1.κινήσεις επίδειξης ισχύος και επιβεβαίωσης συγκριτικού πλεονεκτήματος ποιοτικής και ουσιώδους τεχνολογικής υπεροχής (συμμετρικής ή/και ασύμμετρης) στρατηγικής σημασίας οπλικών συστημάτων, και2.αιφνίδιες μετατοπίσεις/αναδιατάξεις διαθέσιμωνενόπλων δυνάμεων και συστημάτων, καθοριστικές για την εδραίωση πλεονεκτικής θέσης/υπεροχής στο επικείμενο θέατρο πολεμικών επιχειρήσεων (π.χ. εγκατάσταση ρωσικών πυραυλικών συστημάτων σε χώρες της Λ.Αμερικής). Τα παραπάνω αφορούν ποικίλα οπλικά συστήματα και εγκαταστάσεις φορέων τους: χερσαίες, θαλάσσιες (επιφανείας & υποβρύχιες), εναέριες, πυραυλικές και διαστημικές.

Από 1.3.2018 ο Πούτιν είχε εξαγγείλει την παραγωγή υπερόπλων βάσει νέων τεχνολογιών, όπως: ο πυρηνοκίνητος πύραυλος κρουζ Burevestnik, ο υπερηχητικός ευέλικτος κατευθυνόμενος πύραυλος Avangard, ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος Sarmat, ο υπερηχητικός πύραυλος Kinzhal, το όπλο λέιζερ Peresvet και το νέο μη επανδρωμένο υποβρύχιο-φορέας πυρηνικών κεφαλώνPoseidon.Από τα τέλη του 2021 πραγματοποιήθηκαν επιτυχείς δοκιμαστικές εκτοξεύσεις υπερηχητικών πυραύλων κρουζ Zircon (ταχύτητα υπερδεκαπλάσια του ήχου) από σκάφη επιφανείας και υποβρύχια.Οι πύραυλοι αυτοί δεν επιτυγχάνουν τέτοιες υπερηχητικές ταχύτητες όπως οι πύραυλοι βαλλιστικής τροχιάς κατά την πτώση τους απ’ την στρατόσφαιρα, αλλά κινούμενοι σε μεταβλητή πορεία σε χαμηλά ύψη, γεγονός που τους καθιστά μη ανιχνεύσιμους με ραδιοεντοπισμό.

Τα εν λόγω οπλικά συστήματα, που προέκυψαν βασικά ως συνέχεια σχεδίων και προγραμμάτων της Σοβιετικής Ένωσης, μπορούν να πλήξουν σχεδόν οποιοδήποτε σημείο του πλανήτηπαρακάμπτοντας την αντιπυραυλική ασπίδα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.

Ο πόλεμος έχει πλέον αποεδαφικοποιηθεί άρδην. Η μέχρι πρότινος ασφάλεια και προστασία που ένοιωθαν οι ιθύνοντες των ΗΠΑ, λόγω αδιαμφισβήτητης υπεροπλίας και απόστασης από τα πιθανά θέατρα επισειρήσεων εξανεμίζεται. Ο κυνισμός και το θράσος του παγκόσμιου χωροφύλακα που κτυπά μακρόθεν και κρύβεται πίσω από «συμμάχους»-χρήσιμους ηλιθίους, πρόθυμους να δεχτούν τα απαντητικά πλήγματα, μετατρέπεται σε θρασυδειλία και πανικό (βλέπε την περί Ουκρανίας υστερία)!

   Το πυκνότατο δίκτυο στρατιωτικών βάσεων/εγκαταστάσεων ανά τον κόσμο και οι πλωτές πλατφόρμες προβολής ισχύος με βάση τα αεροπλανοφόρα, αίφνης μετατρέπονται σεεύκολους στόχους τεχνολογικά υπέρτερων και μη ανασχέσιμων υπερόπλων! Το ίδιο ισχύει και για τα επιτελεία τους, τα κέντρα λήψης αποφάσεων και συντονισμού ακόμα και στο ίδιο το έδαφός τους!

Αντίστοιχα προγράμματα, ορισμένα απ’ τα οποία σε συνεργασία με την Ρωσία, αναπτύσσει και η Λ.Δ.Κίνας, το Πολεμικό Ναυτικό της οποίας είναι πλέον σαφώς υπέρτερο ποσοτικά και ποιοτικά αυτού των ΗΠΑ. Πυραυλικά υπερηχητικά συστήματα αναπτύσσει η Λ.Δ.Κορέας και η Ινδία.

   Οι πυρετώδεις και μεθοδευμένες διπλωματικές κινήσεις συμπληρώνουν το παζλ των διεθνών εξελίξεων. Διαμορφώνεται σταθερά ένα εναλλακτικός του ευρωατλαντικού άξονα πόλος, με άγοντα ρόλο σε αυτόν των δύο μεγάλων χωρών, η σημερινή μορφή των οποίων έχει σημαδευτεί από τις δύο μεγαλύτερες πρώιμες σοσιαλιστικές επαναστάσεις του 20ου αι.: Ρωσία και Κίνα. Η πρώτη, κεφλαιοκρατική πλέον, λόγω κληροδοτημάτων της ΕΣΣΔ και κεκτημένης ταχύτητας, διαθέτει στρατιωτική ισχύ υπερδύναμης, ικανή να αφανίσει τον πλανήτη. Η δεύτερη, υπάγοντας στην κεντρική επιστημονική σχεδιοποίηση του ιδιότυπου πρώιμου σοσιαλισμού της ένα περίπλοκο και εξωστρεφές μικτό οικονομικό σύστημα, μετατρέπει σταθερά την οικονομικοπολιτική υπεροχή της και σε στρατιωτική.

Η κοινή διακήρυξη Σι και Πούτιν (κείμενο μακροχρόνιας επεξεργασίας)επιχειρεί να ορίσει τις αρχές ενός μετα-ευρωατλαντικού, εναλλακτικούπόλου με παγκόσμιες αξιώσεις.

Δημήτρης Πατέλης Καθηγητής Πολυτεχνείου Κρήτης

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.