Πρόβα εκλογών! | Του Θ. Παπαμιχαήλ

Απόψεις

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν», λέει ο λαός. Οι επόμενοι μήνες είναι προεκλογικοί!

Εκπλήξεις και ανατροπές είναι πιθανές, σε δημοσκοπήσεις, υποψηφιότητες, μετακινήσεις πολιτικών, λάσπη στον ανεμιστήρα και χτυπήματα κάτω από τη ζώνη. Οι πολίτες ετοιμάζονται να «εκτελέσουν» όσους πολιτικούς τους έχουν καθίσει στο στομάχι με τις συμπεριφορές τους. Από σήμερα, ο κάθε εν δυνάμει υποψήφιος θα πρέπει να χτίσει, να βελτιώσει το προφίλ του, να πείσει τους πολίτες. Ξεκινήστε άμεσα, τώρα για να μην ισχύσει και για εσάς η γνωστή ρήση «ανθ’ ημών Γουλιμής»!

Η πολιτική επικοινωνία δεν είναι υπόθεση μερικών εβδομάδων. Όποιος θέλει να εκμεταλλευτεί τα οφέλη της πολιτικής επικοινωνίας, θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίς την προσπάθεια και στον «νεκρό» για τους αντιπάλους του χρόνο, να κάνει κινήσεις που θα αυξήσουν την αναγνωρισιμότητά του, την εικόνα του, και θα πείσουν τους πολίτες για τις ικανότητες και για τη σίγουρη επιλογή τους. Η πεμπτουσία μιας προεκλογικής εκστρατείας είναι η στρατηγική. Στρατηγική είναι η θέση που επιλέγει ο κάθε υποψήφιος να πάρει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού που έχει, καθώς και η κατεύθυνση, η προσαρμογή του λόγου του, του προγράμματος του και των μηνυμάτων του.

Όσο περισσότερος χρόνος υπάρχει, τόσο καλύτερα μπορούμε να διαμορφώσουμε χαρακτηριστικά της στρατηγικής, να πετύχουμε καλύτερη στόχευση και να πετύχουμε τους αντίστοιχους πρώτους στόχους. Όπως αναγνωρισιμότητα, εικόνα υποψήφιου, πολιτική χαρτογράφηση της περιοχής και μελέτη των προβλημάτων και των πιθανών ανταγωνιστών. Και επειδή στο μυαλό των ψηφοφόρων η ανανέωση πολιτικών ξεπερνά κάθε φορά το 50%, είναι λογικό να αναρωτιέστε ποιοι θα είναι οι αντίπαλοι σας και πως θα τους αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά.

Πολλοί φιλόδοξοι νέοι πολιτικοί βλέπουν την πρώτη θητεία τους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, εφαλτήριο πολιτικής ανέλιξης σε μεγαλύτερα αξιώματα.

Πολλοί πολιτευτές ή πολιτικοί μετά από αποτυχημένες προσπάθειες να βρεθούν στα ψηφοδέλτια των κομμάτων ή στη Βουλή, στρέφονται προς την Αυτοδιοίκηση για να «κλείσουν» την πολιτικής τους καριέρα. Μια θέση περιφερειάρχη ή δημάρχου δημιουργεί ελπίδες για μια καλύτερη νέα αρχή.

Γι αυτό απαραίτητη προϋπόθεση είναι να κατοχυρώσετε τη θέση που στοχεύετε, να ξεκινήσετε άμεσα, να ξεδιπλώσετε τη στρατηγική σας σε ανύποπτο χρόνο, εκεί που δε σας περιμένουν.

Με σειρά επικοινωνιακών και προσωπικών ενεργειών, σιγά και μεθοδικά, λίγο καιρό πριν στηθούν οι κάλπες, θα είστε ήδη μπροστά, σε απόσταση ασφαλείας από τους αντίπαλους σας που θα βρίσκονται ακόμη στην εκκίνηση!

Θανάσης Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.