Προσοχή στις δημοσκοπήσεις! | Του Θ. Παπαμιχαήλ

Απόψεις

Είμαστε στο κατώφλι αρκετών εκλογικών αναμετρήσεων. Πρόωρες ή κανονικές εθνικές εκλογές, με τουλάχιστον δύο εκλογικές αναμετρήσεις λόγω του εκλογικού συστήματος της απλής αναλογικής και των αυτοδιοικητικών εκλογών, τον Οκτώβριο του 2023.

Εκλογές ιδιαίτερες, αφού θα διεξαχθούν μέσα σε έντονο κλίμα, οικονομικής δυσχέρειας και κλίμα πρωτόγνωρης πολιτικής απαξίωσης.

Οι λόγοι της πολιτικής απαξίωσης έχουν αναλυθεί από πολλούς ειδικούς πολιτικούς αναλυτές.

Στη δύσκολη αυτή συγκυρία της χώρας μας, οι επιλογές των πολιτών θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό το μέλλον, το καλύτερο αύριο όλων μας. Τα γκάλοπ, οι προβλέψεις για τις εθνικές εκλογές βλέπουν το φως της δημοσιότητας αρκετά συχνά. Αντίθετα, περιστασιακά γκάλοπ βλέπουμε για την κατάκτηση των Περιφερειακών και Δημαρχιακών θώκων. Σε λίγο καιρό, θα πάρουν κι αυτά «φωτιά»!

Σε αντίθεση με τις δημοσκοπήσεις που γίνονται μέχρι τώρα για τις εθνικές εκλογές, από ένα μικρό αριθμό δημοσκοπικών εταιριών, όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές, σαν μαϊντανοί θα ξεπηδάνε γκάλοπ σε ηλεκτρονικές σελίδες αμφιβόλου προελεύσεως και σκοπιμοτήτων. Αλλά και από «άγνωστες» δημοσκοπικές εταιρείες.

Απαιτείται να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις δήθεν έγκυρες δημοσκοπήσεις, στις δήθεν διασταυρωμένες προτιμήσεις του εκλογικού σώματος, στους κάθε λογής κανιβαλισμούς του δικαιώματος του πολίτη,στην αντικειμενική ενημέρωση.

Γκάλοπ που φέρνουν πρώτο το ένα κόμμα ή το άλλο χωρίς την έγκυρη υπογραφή κάποιας νόμιμης και έγκυρης εταιρείας δημοσκοπήσεων, πρέπει να θεωρούνται απλές φημολογίες, με σκοπό τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση, ανάλογα με το ρεύμα και την τσέπη του καλοπληρωτή εντολέα. Στους καιρούς πλήρους απαξίωσης της πολιτικής, το παιχνίδι των δημοσκοπήσεων θα πρέπει να παραμείνει τίμιο. Ο σεβασμός στον πολίτη και στην αλήθεια είναι τα μοναδικά ζητούμενα,από μια δημοσκοπική έρευνα. Προσοχή λοιπόν στα γκάλοπ- μαϊμού, στις δημοσκοπήσεις που παραπληροφορούν με τα ευρήματα τους και με τις αναξιόπιστες αναλύσεις των απανταχού επιτηδείων.

Δημιουργούν έλλειμμα δημοκρατίας, χειραγωγούν την ελεύθερη βούληση, πλήττουν υποψήφιους και ζημιώνουν τους ψηφοφόρους πολίτες, κατευθύνοντας τους σε λανθασμένες επιλογές.

Έχει έρθει ο καιρός να επιβάλλονται οι ανάλογες κυρώσεις στους παραβαίνοντες τους κανόνες αξιοπιστίας μιας δημοσκόπησης.

Θανάσης Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.