«Σας ομιλεί ο… φάρος!» | Του Δ.Μ.Μ.

Απόψεις

Υπάρχει ένας αστικός μύθος που κυκλοφορεί χρόνια στο διαδίκτυο και έχει ένα διάλογο -μέσω ραδιοεπικοινωνίας- μεταξύ ενός κυβερνήτη αμερικανικού αεροπλανοφόρου  (υποτίθεται) και ενός λιμενοφύλακα.

Σύμφωνα με τον αστικό μύθο (που πολλοί ισχυρίζονται ότι οι αμερικάνοι είναι αυτοί που τον λένε «αστικό μύθο»…), υπήρξε ένας διάλογος μεταξύ του πολεμικού σκάφους και καναδών λιμενοφυλάκων, στα ανοικτά των ακτών της Νέας Γης. Οι καναδοί στην επικοινωνία με το πλοίο αρχικά είπαν: «Παρακαλούμε, αλλάξτε την πορεία σας κατά 15 μοίρες νότια, για ν' αποφύγετε σύγκρουση». Από το πλοίο απάντησαν: «Συνιστούμε να αλλάξτε εσείς την πορεία σας 15 μοίρες βόρεια, για να αποφύγετε σύγκρουση...». Οι καναδοί ήταν αρνητικοί στην αλλαγή πορείας, συνέστησαν το αντίθετο, και έτσι, από τους αμερικάνους ακούστηκε: «Σας ομιλεί ο κυβερνήτης αμερικανικού πολεμικού σκάφους. Επαναλαμβάνω αλλάξτε αμέσως την πορεία σας».

Τελικά μετά από δυο τρεις ακόμα παρόμοιες ανταλλαγές μηνυμάτων από τη ραδιοσυχνότητα από τους αμερικάνους ακούστηκε: «Είμαστε το αεροπλανοφόρο "USS Lincoln" το δεύτερο μεγαλύτερο σκάφος του αμερικανικού στόλου Ατλαντικού! Συνοδευόμαστε από τρία αντιτορπιλικά, τρία καταδρομικά και μεγάλο αριθμό πλοίων συνοδείας! Σας διατάζω να αλλάξτε την πορεία σας, αλλιώς θα ληφθούν εναντίον σας μέτρα για να διασφαλισθεί η ασφάλεια του σκάφους». Τότε, ήρθε από την καναδική συχνότητα η εξής απάντηση: «Σας υποδεικνύουμε να αλλάξετε την πορεία σας 15 μοίρες νότια. Σας ομιλεί... ο φάρος! Kάντε ό,τι νομίζετε!».

Η παραπάνω ιστορία –που για ευνόητους λόγους δε θα μάθουμε ποτέ αν είναι αλήθεια ή αστικός μύθος- έρχεται να κουμπώσει γάντι σε ορισμένα συμβάντα στο νησί μας το τελευταίο διάστημα. Αφορμή είναι οι συνάξεις περί περιβαλλοντικών ζητημάτων. Όλες, μα όλες σχεδόν οι συζητήσεις, είναι χωρίς το ονοματεπώνυμο του «δράκου».

Λες και η σημερινή κατάσταση της Πάρου έγινε χθες και προήλθε από παρθενογένεση. Δηλαδή, ό,τι άσχημο περιβαλλοντικό θέμα υπάρχει στο νησί σήμερα, γι’ αυτό δε φταίει κανείς! Προφανώς το μπάζωμα των ρεμάτων, η τσιμεντοποίηση των πάντων, τα τριώροφα κτίρια και ο αποκλεισμός των παραλιών έγιναν από μόνα τους! Ορισμένοι μάλιστα εξ αυτών που λαμβάνουν τον λόγο παραλίγο στο παρελθόν να σκάψουν και μέσα στη θάλασσα ή από θέσεις ευθύνης έκαναν «γαργάρα» πολεοδομικές παραβάσεις. Όλες οι συναντήσεις καταλήγουν για προσφορά εθελοντικής δράσης. Δηλαδή, να υποκαταστήσει ο πολίτης τις κρατικές δομές! Να γίνει αστυνομικός, να γίνει λιμενικός, να γίνει εισαγγελέας. Μάλιστα! Και πόσο είπαμε ότι αμείβονται τα golden boys της ΔΕΗ;

Δ.Μ.Μ.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.