Μύρισαν εκλογές! | Του Θ. Παπαμιχαήλ

Απόψεις

Μύρισαν εκλογές αν και οι εξαγγελίες είναι για το τέλος της τετραετίας, ήτοι με τη λήξη της συνταγματικής θητείας.

Άλλωστε στην πολιτική ισχύει ότι διαψεύδεται, σύμφωνα με τη ρήση γνωστού πολιτικού. Ξεκινά καλοκαιριάτικα, η πορεία στο λαό και το άνοιγμα στην κοινωνία. Γνωστά και επαναλαμβανόμενα, από τα πολιτικά μας κόμματα.

Άνοιγμα στην κοινωνία από όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου, τώρα που μπήκαμε σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο. Προσοχή όμως να μην «ξεχειλώσουν» από το πολύ άνοιγμα! Παχιά και μεγάλα λόγια από πιστούς θιασώτες μιας «χαλασμένης» πολιτικής. Απευθυνόμενοι στους μόνιμους κωπηλάτες στις κομματικές γαλέρες και σε όλα τα μέλη των πληρωμάτων, τους παροτρύνουν να βγουν στην κοινωνία και ακολουθώντας τη στρατηγική «στόμα με στόμα» να πουλήσουν την πολιτική τους πραμάτεια! Όμως η κοινωνία περιμένει στη γωνία. Με απαξία, ωχαδερφισμό, αδιαφορία και απάθεια. Πολλάκις με ύβρεις και προπηλακισμούς. Και αυτό, τα εκάστοτε ηχεία της πολιτικής το ξέρουν.

Το άνοιγμα στην κοινωνία πραγματοποιείται και με περιοδείες και επισκέψεις σε διάφορες περιοχές και οργανωμένους συλλόγους, όπου συγκεντρώνονται μια «τυφλή» κομματική πελατεία και μεγάλος αριθμός από «αγκιστρωμένα» ψάρια που δεν χρειάζονται δόλωμα. Εκεί σηκώνεται για περιορισμένο χρόνο η σημαία της νίκης του κόμματος και  γίνονται αποδεκτά τα πεπραγμένα της πολιτικής ως Ευαγγέλια, από πολιτικούς αργόσχολους! Κάθε άνοιγμα της κοινωνίας για να είναι επιτυχημένο, θα πρέπει να ακολουθείται κι από ορυμαγδό υποσχέσεων γενικών και ειδικών στην κοινωνική ομάδα που απευθύνεται. Το κρεσέντο των κυβιστήσεων θα ακολουθήσει, μετά την κάλπη. Είναι σε όλους γνωστό και αποδεκτό.

 Άνοιγμα στην κοινωνία για προσέλκυση και νέων υποψήφιων που θα κοσμήσουν τα ψηφοδέλτια στις εθνικές και αυτοδιοικητικές εκλογές που ακολουθούν. Νέα εκλογή προσώπων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή. Αυτό στη θεωρία, γιατί στην πράξη οι πολίτες ενώ αποστρέφονται πολλά από τα γνωστά πολιτικά ονόματα τους ψηφίζουν ανελλιπώς κάθε φορά. Ανάγκη ψυχιατρικής εξέτασης. Πελατειακές, κυκλικές και γνώριμες ψηφοδοσίες με κύριο γνώρισμα το «όλοι το ίδιο είναι». Η στοχοπροσήλωση των κομμάτων σε ανοίγματα στην κοινωνία, πολλές φορές συγχέεται με το άνοιγμα στον κομματικό μηχανισμό, για τη στελέχωση των οργάνων του κόμματος. Γαρνιτούρα είναι τις περισσότερες φορές τα νέα πρόσωπα στα ψηφοδέλτια.

Μπήκαμε σε ένα θερμό καλοκαίρι, με πολλά θέματα που «καίνε» και θέλουν λύσεις.

Αν όχι τώρα προσφυγή στην κάλπη, πότε; Του χρόνου με πολλαπλάσια τα προβλήματα απλά και μόνο για να λέμε ότι είμαστε θεσμικοί;

Θανάσης  Παπαμιχαήλ

Επικοινωνιολόγος

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.