Αυθημερόν τελευθήσατω! | Του Θ. Παπαμιχαήλ

Απόψεις

Αυθημερόν τελευθήσατω, ήταν η ποινή για όποιον πολιτικό ζημίωνε με νόμο που πρότεινε και ψήφιζε ηθικά στην Αθήνα και δεν επαρκούσε η προσωπική του περιουσία να πληρώσει τον λογαριασμό.

Αυτό επί Αθηναϊκής Δημοκρατίας, γιατί σήμερα δεν ακούμε ούτε ψήγμα αυτοκριτικής από το πολιτικό προσωπικό για το οικονομικό και κοινωνικό «γονάτισμα» που μας έχουν υποχρεώσει με τους νόμους και διατάξεις που έχουν ψηφίσει. Απλά αναλαμβάνουν, που και που, την πολιτική ευθύνη, δηλαδή σκεφτείτε αν θα μας ψηφίσετε στις εκλογές.

Το βολικό θεώρημα «μαζί τα φάγαμε», δεν εμφανίζεται στο πόθεν έσχες των πολιτών, αλλά των πολιτικών μας, κάθε χρόνο. Αυγατίζουν τα περιουσιακά στοιχεία στους περισσότερους, δείχνοντας το «έσχες» και αποκρύπτοντας το «πόθεν». Αν πιστεύουν ότι οι έχοντες το δικαίωμα του εκλέγειν τρώνε κουτόχορτο ή στρουθοκαμηλίζουν, πλανώνται πλάνη οικτρά!

Το γεγονός ότι η πολιτική έγινε προσοδοφόρο επάγγελμα, ενώ θα έπρεπε να είναι λειτούργημα το ακούσαμε σε μια φράση της ομιλίας του απερχόμενου πρωθυπουργού της Βρετανίας, ΜπόριςΤζόνσον, δηλώνοντας ότι «αφήνω την καλύτερη δουλειά του κόσμου»! Ανερυθρίαστη και πιο ξεκάθαρη δήλωση, δεν έχει ακουστεί από τα χείλη γνωστού πολιτικού μέχρι τώρα. Έτσι, εξηγείται και το κληρονομικό δικαίωμα μετάβασης της εξουσίας από πρωτοκλασάτα και μη πολιτικά πρόσωπα, προς τα παιδιά τους. Δίνοντας τους προίκα, το πελατειακό σύστημα που έχουν χτίσει. Ο πολιτικός έχει ένα επάγγελμα που του εξασφαλίζει υψηλές απολαβές και ασφάλεια σε προσωπικό και επαγγελματικό πεδίο.

Μια ματιά στα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών μας εκλεγμένων και μη, δείχνει πόσο καλά πληρωμένο επάγγελμα είναι, ιδιαίτερα στις ημέρες μας και πόσο άνετες και ευχάριστες είναι οι εργασιακές τους συνθήκες. Φυσικά περιττεύει να κάνουμε τις αντίστοιχες συγκρίσεις με τους «χειμαζόμενους» πολίτες.

Και είναι η καλύτερη δουλειά του κόσμου, όχι μόνο για πρωθυπουργούς, βουλευτές και έχοντες θεσμικό αξίωμα, αλλά και για αποτυχόντες βουλευτές, τους γνωστούς πολιτευτές και άλλα κομματικά στελέχη που διορίζονται πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων Δημοσίων Οργανισμών, με υψηλούς μισθούς και πολλές παροχές. Όσο για τις ευθύνες τους από την ψήφιση νόμων, άλλες παραγράφονται και άλλες δεν έχουν κανενός είδους κυρώσεις. Ακόμη κι αν υπάρξουν περιπτώσεις να πιαστούν με τη «γίδα στην πλάτη», όπως λέγεται, είναι δύσκολο να την πληρώσουν.

Το αυθημερόν τελευθήσατω, έχει να ακουστεί από αρχαιοτάτων χρόνων. Μακροχρόνια άνεργοι εκτός από τον ΟΑΕΔ, γραφτείτε και σε μια τοπική κόμματος, για να βρείτε σίγουρη και καλοπληρωμένη δουλειά!

Θανάσης Παπαμιχαήλ

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.