Οι δύο όψεις... | Του Θ. Μαρινόπουλου

Απόψεις

«Η κοινή γνώμη είναι το παν. Με αυτήν μαζί σου, τίποτε δεν θα αποτύχει. Με αυτήν εναντίον σου, τίποτε δεν γίνεται να πετύχει».

Πριν εκατόν εξήντα χρόνια ο Αβραάμ Λίνκολν είχε διατυπώσει την παραπάτω ρήση που στόχευε στην ουσία της δημοκρατικής λειτουργίας.

Μια πρώτη επιφανειακή ανάγνωση θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι πρέπει πάντα να ακολουθούμε τις επιταγές του λαού και να κάνουμε όλα τα χατίρια του. Είναι ένα σίγουρο μονοπάτι προς την εκλογική επιτυχία. Ο Λίνκολν όμως με την βαθύτερη σοφία που τον διέκρινε αποκλείεται να είχε παρασυρθεί από τις σειρήνες του λαϊκισμού. Τι είναι πιθανόν να εννοούσε λοιπόν; Μας το αποκαλύπτει ο ίδιος στην επόμενη παράγραφο.

«Όποιος διαμορφώνει την κοινή γνώμη, αυτός πάει βαθύτερα από εκείνους που ψηφίζουν νόμους ή που εκδίδουν δικαστικές αποφάσεις».
Άρα η μεγάλη ευθύνη των κυβερνώντων είναι να «σπρώχνουν» τα πράγματα στην σωστή κατεύθυνση. Δηλαδή, να κάνουν τους πολίτες να έλθουν μαζί τους. Να κατανοήσουν τι τους λένε και τι προτείνουν. Να πείσουν ότι ο σεβασμός και η προστασία του δημόσιου χώρου είναι για το «συλλογικό καλό» και όχι να κλείνουν το μάτι στις αυθαιρεσίες. Να πείσουν με συνεχή προσπάθεια ότι πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση γιατί τα οφέλη είναι πολλαπλά και όχι να ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα με επικοινωνιακά δήθεν συνέδρια. Να μας λένε την αλήθεια και όχι να υπόσχονται έργα που δεν πρόκειται να πραγματοποιήσουν.

Να… να… να… βάλτε ότι θέλετε εσείς. Κυρίως να μας θυμίζουν τις πραγματικές αξίες αν παρασυρθούμε από τη γοητεία του χρήματος. Άρα πρέπει να διαμορφώνεις την κοινή γνώμη αντί να την ακολουθείς. Δύσκολο… ναι είναι δύσκολο.

Το ίδιο θα μπορούσαμε να πούμε ότι συμβαίνει και στα καθ' ημάς. Υπήρξαν και υπάρχουν δημοτικές παρατάξεις που «καταγράφουν» τα προσωπικά ζητήματα των ψηφοφόρων με την αντίστοιχη υπόσχεση ικανοποίησής τους και από την άλλη υπήρξε και υπάρχει παράταξη που «διαμορφώνει» διαρκώς θέσεις και προτάσεις και αναζητεί τη συμμετοχή των πολιτών, ώστε μαζί να βελτιώσουν τις συνθήκες σε όλους τους τομείς.

Αθανάσιος Μαρινόπουλος

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.