Με νέο αέρα στα πανιά της η Άγκυρα επιζητά επικίνδυνα παζάρια εφ' όλης της ύλης

> Ελλάδα

«Λογικές χώρες στην ΕΕ απέτρεψαν αυτό το παιχνίδι (σ.σ. επιβολής κυρώσεων) επιδεικνύοντας θετική στάση», σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

 σχετικά με το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ. Έχοντας νέο αέρα στα πανιά του ο Τούρκος πρόεδρος «βγήκε μπροστά», ζητώντας άμεσα να ξεκινήσει το επικίνδυνο παζάρι επί των ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα δικαιώματά μας πρέπει να μας δοθούν. Υπάρχουν τώρα πολλά δικαιώματα που τα κράτη - μέλη της ΕΕ πρέπει να δώσουν στην Τουρκία».

Ο ίδιος είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις από ΗΠΑ και ΕΕ προς τη χώρα του θα πλήξουν και τις δύο πλευρές, δεν θα ωφελήσουν κανέναν, αναφέροντας ότι οι διμερείς σχέσεις δεν πρέπει να θυσιαστούν.

Μιλώντας ειδικά για τις σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας, είπε πως ενδεχόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας «είναι προσβολή προς έναν πολύ σημαντικό εταίρο στο ΝΑΤΟ» και κάλεσε την αμερικανική ηγεσία να απορρίψει την επιρροή «αντιτουρκικών λόμπι», σημείωσε ότι «μετά τη μεταβίβαση εξουσίας στις ΗΠΑ, αναμφίβολα θα δούμε την τάση πολύ πιο καθαρά» και πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο κυρώσεων «είναι ασέβεια απέναντι σε έναν πολύ σημαντικό σύμμαχο του ΝΑΤΟ».

Σε ανακοίνωση το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε δυσαρέσκεια ακόμα και γι' αυτές τις «επικριτικές» αναφορές που περιέλαβαν τα Συμπεράσματα της Συνόδου, σημειώνοντας με νόημα πως τα, επί της ουσίας, ευχολόγια «στην πραγματικότητα γνωρίζουμε πως δεν τα ενστερνίζεται ένα μεγάλο μέρος της ΕΕ». Επανέλαβε την προθυμία της Τουρκίας για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και «διευθετήσεις» στο Κυπριακό και καταλήγοντας έθεσε όλα τα «ανοιχτά θέματα» στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας, ζητώντας «επικαιροποίηση χωρίς προϋποθέσεις όλων των θεμάτων που απαρτίζουν τη Συμφωνία Τουρκίας - ΕΕ της 18ης Μαρτίου» του 2016, ώστε «να ξεπεράσουμε τις κοινές δοκιμασίες που αντιμετωπίζουμε στην Ευρώπη και πέρα από αυτήν».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «Reuters»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.