Ανοίγουν σήμερα γυμνάσια - λύκεια χωρίς κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους

> Ελλάδα

Στα σχολεία επιστρέφουν από σήμερα οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, χωρίς όμως κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας να έχουν πάρει κανένα επιπλέον μέτρο για την ασφαλή λειτουργία τους.

Η επαναλειτουργία αφορά τα Γυμνάσια και Λύκεια σε όλη τη χώρα, με εξαίρεση τα Λύκεια στις «κόκκινες περιοχές», που θα συνεχίσουν να λειτουργούν με την ανεπαρκέστατη τηλεκπαίδευση, καθώς και κάποια σχολεία όπου το γυμνάσιο και το λύκειο είναι στο ίδιο κτίριο (κυρίως σε ορισμένα χωριά) αλλά και τα καλλιτεχνικά σχολεία.

Κανένα επιπλέον μέτρα προστασίας

Ωστόσο, τα σχολεία θα ανοίξουν χωρίς η κυβέρνηση να έχει διασφαλίσει τους όρους για την ασφαλή λειτουργίας τους, όπως ζητούσαν όλο το προηγούμενο διάστημα, γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές που απαιτούσαν ανάμεσα σε άλλα να αραιώσουν οι τάξεις, να προσληφθούν επιπλέον καθαρίστριες και εκπαιδευτικό προσωπικό, κ.α. 

Έτσι, τα μόνα μέτρα προστασίας θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εσωτερικούς και τους εξωτερικούς χώρους και τα αντισηπτικά, ενώ προβλέπεται ακόμη ο σχολαστικός καθαρισμός και αερισμός των σχολικών αιθουσών, μέτρο όμως ιδιαίτερα αμφιλεγόμενο όταν υπάρχουν συνθήκες ψύχους, όπως αυτή την περίοδο.

Επίσης το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας για άνοιγμα των σχολείων περιλαμβάνει προληπτικά τεστ για τους μαθητές άνω των 16 ετών και τους εκπαιδευτικούς. Τα τεστ είναι προληπτικού χαρακτήρα και θα το κάνει όποιος επιθυμεί.

Αντιμέτωποι και με την αντιεκπαιδευτική πολιτική

Πάντως οι μαθητές, εκτός από τον κορονοϊό θα έχουν να αντιμετωπίσουν και την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, που δεν έχει μπει σε «καραντίνα» όλο αυτό το διάστημα.

Υπενθυμίζεται ότι μόνο μετά τις σφοδρές αντιδράσεις μαθητών και εκπαιδευτικών η κυβέρνηση αναγκάστηκε να τροποποιήσει μερικώς τα σχέδιά της για τον τρόπο εξέτασης και βαθμολόγησης των μαθητών. Πλέον οι βαθμολογίες του Α΄ τετραμήνου μπορεί να διαμορφωθούν και χωρίς την ύπαρξη διαγωνίσματος, αλλά με βάση την απόδοσή τους στην τάξη και από τα τεστ που έδωσαν στις τάξεις δια ζώσης, ενώ έχει προβλεφθεί η μη κατάθεση βαθμολογίας για κάποιο μάθημα ή κλάδο μαθήματος που για οποιονδήποτε λόγο ενδεχομένως διδάχθηκε λιγότερο από δέκα (10) ώρες στο Α’ τετράμηνο.

Την ίδια ώρα, η μαθητές είναι αντιμέτωποι και με το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που εισάγει αντιδραστικές αλλαγές στο σύστημα πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και μάλιστα μεσούσης της σχολικής χρονιάς, μετατρέποντας σε «πειραματόζωα» του μαθητές της Γ' Λυκείου.

Δίκαια και αναγκαία αιτήματα

Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν το δίκαιο των αιτημάτων που προβάλλουν όλο αυτό το διάστημα μαθητές, εκπαιδευτικών και γονιών για:

- Να γίνουν άμεσα προσλήψεις εκπαιδευτικών, ώστε σε συνδυασμό με αξιοποίηση χώρων και αιθουσών να αραιώσει ο μαθητικός πληθυσμός στις σχολικές τάξεις.

- Άμεσα και δωρεάν τεστ Covid στα σχολεία, για εκπαιδευτικούς και μαθητές. Μέτρα για την ουσιαστική ιχνηλάτηση των κρουσμάτων και όχι φόρτωμα αυτής της διαδικασίας στους εκπαιδευτικούς.

- Να προταχθεί ο μαζικός εμβολιασμός των εκπαιδευτικών, ως αναγκαίο μέτρο για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων σε συνθήκες πανδημίας.

- Να γίνει άμεσα αναπροσαρμογή της ύλης σε όλη τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να εντοπιστούν τα μορφωτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί και να αντιμετωπιστούν με επιστημονικό και παιδαγωγικό τρόπο. Σε αυτό το πλαίσιο, να στηριχτούν και να λειτουργήσουν άμεσα οι δομές της ενισχυτικής διδασκαλίας και της πρόσθετης διδακτικής στήριξης.

- Να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης και να μην εφαρμοστεί η τράπεζα θεμάτων.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.