Μπέρδεμα με τον εμβολιασμό για όσους έχουν γεννηθεί το 1991

> Ελλάδα

Με προβληματισμούς και προβλήματα ξεκίνησε ο προγραμματισμός του εμβολιασμού των τριαντάρηδων χθες.

Οι γυναίκες 30-39 ετών έγκυες ή που προγραμματίζουν άμεσα εγκυμοσύνη δεν είχαν πρόσβαση στα εμβόλια mRNA (Moderna, Pfizer) που ενδείκνυνται για τις περιπτώσεις τους.

Και όσοι είναι γεννημένοι το 1991 αλλά δεν έχουν σβήσει ακόμα τα 30 κεριά είτε δεν τους αναγνώριζε το σύστημα ως δικαιούχους ή μέσω της άυλης συνταγογράφησης αρχικά έλαβαν μήνυμα με ραντεβού, το οποίο λίγο αργότερα ακυρώθηκε.

Το αλαλούμ με τις ακυρώσεις έσπευσε να εξηγήσει το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του, που έκανε λόγο για εκ παραδρομής αποστολή ελάχιστων μηνυμάτων ακύρωσης ραντεβού. «Το ζήτημα αντιμετωπίστηκε στο 100% και όσοι έλαβαν μηνύματα ακύρωσης τα ραντεβού τους θα επαναπρογραμματιστούν» διευκρίνιζε, κάνοντας λόγο για πρόβλημα στο σύστημα.

Οι εμβολιασμοί της ηλικιακής ομάδας των 30-39 ετών που ξεκίνησαν να προγραμματίζονται χθες αφορούν αποκλειστικά και μόνο το εμβόλιο της AstraZeneca.

Ωστόσο δεν υπήρχε πρόβλεψη ώστε οι γυναίκες που εγκυμονούν ή προγραμματίζουν εγκυμοσύνη το επόμενο τρίμηνο να μπορούν να επιλέξουν mRNA εμβόλια (Moderna, Pfizer), όπως συστήνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ).

Οι γυναίκες αυτές, σύμφωνα με την Επιτροπή, προς το παρόν θα εμβολιάζονται με τα mRNA εμβόλια γιατί γι’ αυτά διαθέτουμε δεδομένα -90.000 εμβολιασμοί σε ΗΠΑ και Ισραήλ-, ενώ αναμένονται δεδομένα για τα υπόλοιπα.

Σε ερώτηση της «Εφ.Συν.» το υπουργείο Υγείας απάντησε ότι οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να περιμένουν τώρα να έρθει η σειρά της ηλικιακής τους ομάδας στη βασική γραμμή εμβολιασμού που ακολουθεί την ηλικιακή προτεραιοποίηση της ΕΕΕ (από τους μεγαλύτερους σε ηλικία στους μικρότερους).

Εκεί δίνεται η επιλογή όλων των εμβολίων, ώστε να επιλέξουν εμβόλιο mRNA. «Καλό καλοκαίρι, δηλαδή» λέει μιλώντας στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Φαρμακίδης, καθηγητής Μαιευτικής- Γυναικολογίας & Εμβρυομητρικής Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο Stony-Brook των ΗΠΑ και ζητάει την άμεση προτεραιοποίηση των εγκύων από την ΕΕΕ.

Οι θηλάζουσες, επισημαίνει, μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όπως και οι γυναίκες που προγραμματίζουν μέσα στον χρόνο εγκυμοσύνη, αφήνοντας τρεις μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου για να ξεκινήσουν τις προσπάθειες τεκνοποίησης.

ΠΗΓΗ: efsyn.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.