ΝΕΟΣ Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την τοπική διοίκηση και την εκλογή από τον πρώτο γύρο με 43%

> Ελλάδα

Στη Βουλή κατατέθηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για το νέο εκλογικό νόμο στην Τοπική Διοίκηση,

το οποίο επαναφέρει ένα προκλητικό καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, που καθιστά την πρώτη δύναμη παντοδύναμη - με ένα ποσοστό 43%. 

Πιο συγκεκριμένα, οι βασικές αλλαγές που προωθούνται, είναι:

  • Επαναφορά της 5ετούς θητείας.
  • Το όριο εκλογής δημάρχου από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
  • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
  • Εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
  • Εκλογή συμβουλίων ή προέδρων Δημοτικών Κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
  • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου 2023, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο.
  • Ο αριθμός των μελών των Δημοτικών και Περιφερειακών Συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων Δημοτικών Κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται μείωση του αριθμού των μελών τους
  • .Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, δήλωσε: «Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έρχεται να άρει και να διορθώσει τις στρεβλές συνθήκες που προκάλεσε ο νόμος της απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ που οδήγησε την πλειονότητα των δημοτικών αρχών σε καθεστώς ακυβερνησίας, πλήττοντας σφόδρα την αποτελεσματική λειτουργία τους και τη χρηστή διοίκηση, στερώντας την ίδια στιγμή από τον πολίτη έργα και υπηρεσίες τα οποία δικαιούται να απολαμβάνει».

Στην πραγματικότητα, με το νέο εκλογικό σύστημα της ΝΔ έρχονται να προστεθούν μια σειρά από άθλιοι περιορισμοί και αποκλεισμοί, ενώ ενισχύεται το αστικό δίπολο και σε επίπεδο Τοπικής Διοίκησης. Τον ίδιο στόχο, με διαφορετικό τρόπο, εξυπηρετούσε και το εκλογικό σύστημα που είχε φέρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διατηρούσε τον εκβιαστικό χαρακτήρα του β' γύρου και προωθούσε την ενσωμάτωση στην αστική στρατηγική, γύρω από το πρόσωπο του δημάρχου / περιφερειάρχη.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.