Μειώθηκε το ποσοστό της ανεργίας τον Ιούνιο σύμφωνα με την Eurostat

> Ελλάδα

ανεργία στην Ελλάδα μειώθηκε τον Ιούνιο, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με το ποσοστό της να παραμένει μεν το υψηλότερο στην Ευρωζώνη, αλλά να μοιράζεται την πρώτη θέση μαζί με την Ισπανία.

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε χθες η Eurostat, το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα μειώθηκε στο 15,1% από 15,7% τον Μάιο και 17,8% τον Ιούνιο του 2020, όταν η επίπτωση της πανδημίας ήταν πιο σημαντική. 

Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε στις 695 χιλιάδες από 728 χιλιάδες τον Μάιο και 821 χιλιάδες πριν από ένα χρόνο. Η μείωση αυτή αντανακλά τα κυβερνητικά μέτρα προστασίας της απασχόλησης μετά τον κορονοϊό, καθώς όσοι είχαν αναστολές εργασίας δεν καταγράφονταν ως άνεργοι. 

Στην Ισπανία, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε επίσης στο 15,1%, αλλά η έκταση της μείωσης τόσο σε σχέση με τον Μάιο (15,4%) όσο και σε σχέση με τον Ιούνιο του 2020 (15,9%) ήταν μικρότερη από της Ελλάδας.

Συνολικά στην Ευρωζώνη, το ποσοστό της ανεργίας μειώθηκε στο 7,7% από 8% που ήταν τόσο τον Μάιο όσο και τον Ιούνιο του 2020.

Σημαντική μείωση της ανεργίας των νέων

Μεγαλύτερη ήταν η μείωση της ανεργίας των νέων κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα, με το σχετικό ποσοστό να μειώνεται στο 30,4% από 33,3% τον Μάιο και 39,3% τον Ιούνιο του 2020. Ωστόσο, είναι σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης (17,3%) και χαμηλότερο μόνο από αυτό της Ισπανίας (37,1%).

Σε απόλυτους αριθμούς, οι νέοι άνεργοι κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα ανέρχονταν σε 66 χιλιάδες τον Ιούνιο από 82 χιλιάδες τον αντίστοιχο μήνα του 2020.

Οι διαφορές στα στοιχεία Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ

Η ΕΛΣΤΑΤ δεν έχει ανακοινώσει ακόμη τα στοιχεία ανεργίας για τον Ιούνιο. Τα στοιχεία της πάντως δεν διαφέρουν σημαντικά από αυτά της Eurostat. Για παράδειγμα, για τον Μάιο η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωσε ποσοστό ανεργίας 5,9% (έναντι 5,7% της Eurostat) και για τον Απρίλιο 16,9% (έναντι 16,8%).  

ΠΗΓΗ: imiresia.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.