Σε ελεύθερη πτώση η βραχυχρόνια μίσθωση

> Ελλάδα

Τα όσα φάνηκαν την περσινή χρονιά με την αλλαγή πολλών ακινήτων από βραχυχρόνια μίσθωση σε μακροχρόνια μίσθωση, ήρθαν φέτος να επιβεβαιωθούν με στοιχεία, μέσω του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών E-Real Estates.

Έτσι, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, από την αρχή του χρόνου έως σήμερα, υπάρχει μείωση των ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στις σχετικές πλατφόρμες κατά 40%! Συγκεκριμένα, το 2019 ήταν καταγεγραμμένα 7.684 ακίνητα, ενώ μέσα στο 2021 τα εγγεγραμμένα ακίνητα είναι 4.966! Η μεγαλύτερη μείωση καταχωρήσεων σημειώνεται στο λεκανοπέδιο της Αττικής. Στο κέντρο των Αθηνών στο 50% περίπου, ενώ σε δευτερεύουσες περιοχές της Αθήνας φθάνει έως το 70%!.

Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της E-Real Estates, Θεμιστοκλής Μπάκας, ως επί το πλείστον τα ακίνητα που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι ακίνητα μικρής επιφάνειας από 30 τ.μ. έως 60 τ.μ. που είναι κατάλληλα για φοιτητές, εργένηδες και νέα ζευγάρια. Δεν είναι ακίνητα που πληρούν τις προδιαγραφές μιας οικογένειας, που για να καλύψει τη στεγαστική της ανάγκη απαιτούνται τουλάχιστον 2 υπνοδωμάτια, άρα στοχεύουν σε πολύ περιορισμένο κοινό για τα σημερινά δεδομένα. Παρά ταύτα οι ζητούμενες τιμές μίσθωσης των ακινήτων που έχουν επιστρέψει στις συμβατικές-μακροχρόνιες μισθώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπάκας: «Θεωρούμε ότι αν οι ιδιοκτήτες επιθυμούν πραγματικά να επιστρέψουν στις μακροχρόνιες-παραδοσιακές μισθώσεις, μισθώνοντας το ακίνητό τους και όχι να παραμείνει ξενοίκιαστο για μεγάλο χρονικό διάστημα ή/και να μην εισπράττουν «σίγουρα» το μηνιαίο τους μίσθωμα. Θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή τις ζητούμενες τιμές ενοικίασης ιδιαίτερα όταν στοχεύουν να το εκμισθώσουν σε φοιτητή με τα σημερινά δεδομένα, όπου, τη φετινή χρονιά θα «κρατήσουν» λογικά στάση αναμονής με τη λογική ενδεχόμενου νέου κύκλου της πανδημίας και δεν θα προβούν άμεσα σε μίσθωση φοιτητικής στέγης όπως τα χρόνια πριν της πανδημίας του κορωνοϊού».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.