ΚΚΕ :Δωρεάν μετακίνηση, σίτιση και επιδότηση ενοικίου στους αναπληρωτές

> Ελλάδα

Δωρεάν μετακίνηση, επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης αλλά και δωρεάν σίτιση όλων των αναπληρωτών ζήτησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Δελής κατά τη συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του Κόμματος.

Σημείωσε πως χιλιάδες προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές, με μια βαλίτσα στο χέρι, περιπλανώμενοι, αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, δίνοντας τεράστια ποσά για να μετακινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή πρόσληψής τους και από εκεί αρχίζει ο αγώνας ανεύρεσης κατοικίας, δίνοντας υπέρογκα ποσά για ενοικίαση, αλλά και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών όπως είναι η σίτισή τους. 

Επιπλέον, ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και την κάλυψη όλων των κενών από μόνιμους εκπαιδευτικούς.

Στην απάντησή της η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ανέφερε ότι υπάρχει έκπτωση εισιτηρίου και για την επιδότηση ενοικίου παρέπεμψε στους δήμους. Σε ό,τι αφορά τη μονιμοποίηση των αναπληρωτών επικαλέστηκε το άρθρο 103 του Συντάγματος, λέγοντας ότι δεν την επιτρέπει. Μίλησε επίσης για διορισμούς σχεδόν 12.000 εκπαιδευτικών και για προσλήψεις αναπληρωτών από τον Αύγουστο. 

Το άρθρο 103 το ψηφίσατε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ στην πρόσφατη αναθεώρηση του Συντάγματος θύμισε ο Γιάννης Δελής, ενώ σχολιάζοντας τα περί διορισμών και προσλήψεων σημείωσε ότι με βάση τους αριθμούς της κυβέρνησης γα φέτος χρειάζονται 23.000 εκπαιδευτικοί για να λειτουργήσουν τα σχολεία όπως πέρυσι.

Ειδικότερα, στην Επίκαιρη Ερώτηση, σημειώνεται:   

«Οι προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών, είναι πολύ πίσω από τις πάγιες ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από τη διαχρονική πολιτική επιλογή όλων των κυβερνήσεων να προσλαμβάνονται αναπληρωτές με κάθε είδους σχέση εργασίας.

Πέρυσι, προσλήφθηκαν περίπου 52.000 αναπληρωτές. Μαζί με τις φετινές συνταξιοδοτήσεις (περίπου 8.000), τα κενά, με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, διαμορφώνονται στις 60.000. Οι φετινές προσλήψεις αναπληρωτών είναι μόλις 25.000 στην πρώτη φάση, αρχίζοντας το "Γολγοθά" των φάσεων, δηλαδή των προσλήψεων με το σταγονόμετρο καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, αναμένοντας να καλυφθούν τα βεβαιωμένα κενά κάποια στιγμή μέσα στο σχολικό έτος. Επιπλέον, οι φετινές προσλήψεις μονίμων είναι μόλις 11.700, άρα, με έναν απλό υπολογισμό, το κουδούνι της έναρξης της σχολικής χρονιάς θα υποδεχτεί τους μαθητές με χιλιάδες κενά στα σχολεία τους.

Ταυτόχρονα, οι χιλιάδες προσλαμβανόμενοι αναπληρωτές, με μια βαλίτσα στο χέρι, περιπλανώμενοι, αναπληρώνοντας στην ουσία τον ίδιο τον εαυτό τους, αντιμετωπίζουν οξύτατα προβλήματα, δίνοντας τεράστια ποσά για να μετακινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή πρόσληψής τους και από εκεί αρχίζει ο αγώνας ανεύρεσης κατοικίας, δίνοντας υπέρογκα ποσά για ενοικίαση, αλλά και για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών όπως είναι η σίτισή τους. Η καθημερινότητα καθίσταται αβίωτη, με τους ίδιους να πρέπει να ανταποκριθούν σε ένα σύνθετο ρόλο, αυτό του παιδαγωγού - εκπαιδευτικού.

Ερωτάται η κ. υπουργός, τι μέτρα σκοπεύει να πάρει:

  • Για τη δωρεάν μετακίνηση των αναπληρωτών στις περιοχές τοποθέτησης, την επιδότηση ενοικίου και θέρμανσης, για τη δωρεάν σίτιση όλων στις φοιτητικές λέσχες ή τις λέσχες αξιωματικών.
  • Για την εξίσωση των δικαιωμάτων αναπληρωτών με αυτά των μονίμων - πλήρη δικαιώματα σε περίπτωση ασθένειας, αναγνώριση προϋπηρεσίας καθ’ όλη τη διάρκεια της άδειας, πλήρη άδεια ανατροφής, άδεια ειδικού σκοπού για όσους την έχουν ανάγκη. 12μηνες συμβάσεις για όλους τους αναπληρωτές.
  • Για την κάλυψη των χιλιάδων κενών που υπάρχουν στα σχολεία με τη μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και την κάλυψη όλων των κενών από μόνιμους εκπαιδευτικούς».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.