Κρίση στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας με αύξηση τιμών / Τι γίνεται στην Ελλάδα

> Ελλάδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις προσλαμβάνει το ράλι των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., το οποίο μονοπώλησε τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Περιβάλλοντος της Ένωσης. Ενδεικτικό είναι ότι η πρόβλεψη για τη χονδρεμπορική αγορά της Ελλάδας σήμερα είναι τα 204 ευρώ/MWh, τιμή αυξημένη κατά 16,4% σε σχέση με τη χθεσινή.

Κι όμως, η τιμή αυτή, που συνιστά ιστορικό ρεκόρ για την Ελλάδα, είναι η τέταρτη χαμηλότερη στην Ευρώπη, καθώς η ισχυρότατη ανατιμητική τάση που σαρώνει όλη την ήπειρο έχει χτυπήσει άλλες χώρες ακόμα περισσότερο.

Στο πλαίσιο αυτό, σε πολλά κράτη οι χονδρεμπορικές τιμές σήμερα θα σπάσουν το φράγμα των 300 ευρώ/ΜWh, όπως για παράδειγμα στην Ιταλία (307,72 ευρώ/MWh), στο Βέλγιο (302,54 ευρώ/MWh), στη Γερμανία (302,53 ευρώ/MWh) και την Ολλανδία (302,54 ευρώ/MWh). «Πρωταθλήτρια» υψηλών χονδρεμπορικών τιμών ενέργειας σήμερα η Σερβία, όπου η τιμή θα φτάσει στα 327,44 ευρώ/MWh, με ημερήσια αύξηση σχεδόν 80 ευρώ!

Στον αντίποδα, σε χαμηλότερα επίπεδα από την Ελλάδα διαμορφώνονται οι τιμές στη Ρουμανία (187,98 ευρώ/MWh), στη Βουλγαρία (184,71 ευρώ/MWh) και την Πολωνία (141,39 ευρώ/MWh), με την τελευταία να επωφελείται το τελευταίο διάστημα -κατά τα φαινόμενα- από τη μειωμένη εξάρτησή της από το φυσικό αέριο και την προσκόλλησή της στα ορυκτά καύσιμα που παράγει η ίδια.

Η εκτίναξη των τιμών αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο ράλι διαρκείας του φυσικού αερίου. Είναι ενδεικτικό ότι τα futures του φυσικού αερίου στην Ολλανδία (σημείο αναφοράς για το κόστος του αερίου σε όλη την Ευρώπη) και στη Βρετανία έχουν αυξηθεί κατά 60% μέσα σε μόλις 2 μέρες.

Το συμβόλαιο παράδοσης Νοεμβρίου χθες έφτασε να διαπραγματεύεται πάνω από τα 160 ευρώ/MWh, αν και υποχώρησε στο τέλος της συνεδρίασης στα 104 ευρώ/MWh λόγω ρευστοποιήσεων. Σε κάθε περίπτωση, η επίδραση της ανόδου των τιμών του φυσικού αερίου στην ελληνική αγορά φαίνεται από το γεγονός ότι το καύσιμο συμμετέχει σήμερα με ποσοστό 47,4% στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής, με τις ΑΠΕ να καταλαμβάνουν μερίδιο 25,4%, τον λιγνίτη 13%, τις εισαγωγές 11,8% και τα υδροηλεκτρικά 2,3%.

Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση

Το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το ράλι τιμών στις τιμές του φυσικού αερίου επαναπροσδιορίζει την πολιτική επιδοτήσεων της κυβέρνησης για να αφαιρέσει βάρος από τις μεγάλες επιβαρύνσεις που δημιουργεί στους οικιακούς προϋπολογισμούς. Πλέον τα 30 ευρώ η μεγαβατώρα που ανακοίνωσε πριν από σχεδόν ένα μήνα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ΔΕΘ είναι αδύνατο να συγκρατήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις.

Τα τελευταία 24ωρα γράφονται ξανά τα σχέδια των επιδοτήσεων με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι εξετάζεται αύξηση της οικονομικής ενίσχυσης από 9 ευρώ που ήταν για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες (30 ευρώ η μεγαβατώρα) σε άνω από 14 ευρώ ( 40-45 ευρώ ανά μεγαβατώρα) στο ηλεκτρικό ρεύμα κάτι που αυτομάτως ανεβάζει και το «μαξιλάρι» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που όπως όλα δείχνουν θα ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ με στόχο να φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ και αυτό με βάση τα μέχρι σήμερα δεδομένα.

Η επιδότηση θα είναι τουλάχιστον τετραμηνιαία συμπεριλαμβάνοντας δηλαδή την περίοδο κατανάλωσης από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο ωστόσο με την πορεία των τιμών είναι βέβαιο ότι θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2022.Παράλληλα εξετάζεται να διατεθεί ένα κονδύλι της τάξης των 150-200 εκ. ευρώ για την επιδότηση του φυσικού αερίου που μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα χορηγηθεί.

Στην κυβέρνηση αναζητούν τις τελευταίες εβδομάδες τις πηγές τροφοδότησης του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης που εκτός από τα έσοδα από τους ρύπους και τον κρατικό προϋπολογισμό, θα συμπεριλάβει και το πλεόνασμα του ΕΛΑΠΕ (ειδικός λογαριασμός πληρωμής των παραγωγών ΑΠΕ) με στόχο να εξευρεθούν κονδύλια που θα μπορέσουν να στηρίξουν τα ελληνικά νοικοκυριά από τον ίλιγγο που προκαλούν τα νέα τιμολόγια, η εκτίναξη των οποίων προσδιορίζεται στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς στην καρδιά του χειμώνα.

Η έκρηξη των τιμών χονδρεμπορικής δημιουργεί μεγάλο προβληματισμό στα κυβερνητικά κλιμάκια καθώς η κούρσα τιμών αντιπροσωπεύει μία περίοδο που δεν υπάρχει αυξημένη ζήτηση και προεξοφλεί ότι όσο οι θερμοκρασίες θα πέφτουν και η ζήτηση σε ενέργεια θα μεγαλώνει, τα κόστη θα αναπροσαρμοστούν ακόμη πιο πάνω.

Για σήμερα η μέση τιμή εκκαθάρισης των συναλλαγών για την Ελλάδα ξεπερνά τα 204 ευρώ η μεγαβατώρα ενώ στο κόκκινο βρίσκεται και όλη η Ευρώπη. Στην Ιταλία υπερβαίνει τα 307 ευρώ η μεγαβατώρα, στην Γαλλία τα 298 ευρώ/MW, στην Γερμανία τα 302 ευρώ /MW, στη Σερβία τα 327 ευρώ/MW με την Πολωνία να έχει την φθηνότερη τιμή στα 141 ευρώ /MW.

Πληροφορίες: protothema.gr και naftemporiki.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.