Φιμώνουν» τη μειοψηφία στα Δημοτικά Συμβούλια

> Ελλάδα

Με μια ακόμα παρέμβαση της κυβέρνησης επιχειρείται να αποξενωθούν οι αιρετοί εκπρόσωποι στους δήμους από τις τοπικές κοινωνίες και τις διεκδικήσεις τους για επίλυση προβλημάτων, δημιουργώντας ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο στα δημοτικά συμβούλια, με ενίσχυση του δημαρχοκεντρικού τους χαρακτήρα.

Έτσι, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, υπάρχει διάταξη με την οποία οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων της μειοψηφίας (μείζονος και ελάσσονος) δε θα μπορούν πλέον να προτείνουν να συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ως κατεπείγον θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη.

Με την τροποποίηση της άρθρου 67 του νόμου 3852/2010 για απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί θεμάτων εκτός ημερήσιας διάταξη, αυτή η δυνατότητα θα αποτελεί πλέον, ουσιαστικά, προνόμιο του προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του δημάρχου!

Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις, καθώς η πλειοψηφούσα παράταξη θα δίνει το ρυθμό, θέτοντας εμπόδια σε όσους και ό,τι δεν θέλει να “ακούγονται”. Όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά σε σχόλιο επί της διαβούλευσης για τη νέα αυτή ρύθμιση «ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και ο δήμαρχος είναι της ίδιας παράταξης και έχουν τη δυνατότητα να συνθέτουν την πρόσκληση έως και τρεις μέρες πριν από τη συνεδρίαση. Αφαιρείται με τη διάταξη αυτή η δυνατότητα από όλες τις δημοτικές παρατάξεις να θέσουν κατεπείγον θέμα, το οποίο θα κριθεί βέβαια από το σώμα διά της πλειοψηφίας (…)».

H κυβέρνηση επικαλείται λόγους ευταξίας και ευρυθμίας κατά τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Να αποσύρει τώρα η κυβέρνηση την κατάπτυστη διάταξη (άρθρο 44), η οποία προβλέπει ότι καταργείται το δικαίωμα των συνδυασμών της αντιπολίτευσης να θέτουν στα Δημοτικά Συμβούλια θέματα προ ημερήσιας διάταξης, απαίτησε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, κατά την πρώτη μέρα συζήτησης του σχετικού νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Στην ουσία, επιδιώκουν να φιμώσουν όσους αντιδρούν στην κυρίαρχη πολιτική και θέτουν προς συζήτηση κεντρικά θέματα που αφορούν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, ώστε να ακουστεί μια φωνή διαμαρτυρίας στα Δημοτικά Συμβούλια .

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.