ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ : Να καλυφθούν όλες οι ανάγκες σχολικών μονάδων σε καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό

> Ελλάδα

Την πλήρη κάλυψη των αναγκών των σχολικών μονάδων σε καθαριότητα με μόνιμο προσωπικό, ζητά με Επίκαιρη Ερώτησή τους προς τον υπουργό Εσωτερικών, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής.

Αναλυτικά:

«Άλλη μία σχολική χρονιά ξεκινάει με υποστελεχωμένη την καθαριότητα στα σχολεία της χώρας και σε ομηρία τις συμβασιούχες καθαρίστριες. Είκοσι χρόνια πλέον συνεχίζεται το απαράδεκτο καθεστώς της ομηρίας με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων. Χιλιάδες εργαζόμενες που έχουν στην ευθύνη τους την καθαριότητα και την υγιεινή στις σχολικές μονάδες, βρίσκονται κάθε χρόνο σε συνεχές άγχος για το αν θα έχουν εργασία, αν με το μισθό, που σχετίζεται με τις ώρες εργασίας τους, θα μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες τους.

Κάθε χρόνο βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα προσλαμβάνονται για 9 μήνες και απολύονται κάθε καλοκαίρι χωρίς να γνωρίζουν αν θα έχουν δουλειά τον Σεπτέμβρη. Εργάζονται με συμβάσεις λίγων ωρών, με ωράρια λάστιχο, με εντατικοποίηση, με απλήρωτη εργασία, με μισθούς-ψίχουλα των 300 ευρώ.

Για 3η συνεχόμενη χρονιά φέτος μέσα στις οξυμένες ανάγκες των κυμάτων της πανδημίας και παρά τις αυξημένες ανάγκες που θα υπάρξουν λόγω της διευρυμένης λειτουργίας των “ολοημέρων”, όχι απλά δεν εξασφαλίζεται επαρκές προσωπικό καθαριότητας στις σχολικές μονάδες αλλά μοιράζεται το προσωπικό σε 2-3 σχολεία, ενώ παράλληλα υπάρχουν απολύσεις εργαζομένων και μείωση ωραρίου.

Καμία απόλυση δεν μπορεί να γίνει δεκτή αυτή την περίοδο, κυρίως για εργαζόμενους που βρίσκονται όλα αυτά τα χρόνια σε ομηρία και δώσανε με ηρωισμό τη μάχη σε καιρό πανδημίας, που στάθηκαν στο πλευρό των μαθητών, των γονιών, συνολικά της εκπαιδευτικής κοινότητας.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση προκειμένου να λυθεί οριστικά το ζήτημα της καθαριότητας των σχολείων, κατ' αρχάς με τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων στη σχολική καθαριότητα και κατά δεύτερον με τη διακοπή του σχεδιασμού απολύσεων και με νέες προσλήψεις;».

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.