ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ : Συνεδριάζει σήμερα εν μέσω μεγάλων αντιθέσεων για τη διαχείριση της κρίσης

> Ευρώπη

Με μειωμένες προσδοκίες για την επίτευξη μιας συνολικής συμφωνίας,

πραγματοποιείται σήμερα (μέσω τηλεδιάσκεψης) η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης αναμένεται να βρεθεί η πρόταση για τη σύσταση του λεγόμενου «Ταμείου Ανάκαμψης».

Στην καθιερωμένη επιστολή του προς τους αρχηγούς των κρατών – μελών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ που αποφάσισε το Γιούρογκρουπ στις 9 Απρίλη θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία έως την 1η Ιούνη. Πρόσθεσε ότι «η συνολική οικονομική απάντηση στην κρίση περιλαμβάνει και ένα τέταρτο στοιχείο που συζητήθηκε από το Γιούρογκρουπ, αλλά δεν αποφασίστηκε ακόμα και αυτό είναι η ιδέα ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης».

Τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης διαφωνούν ως προς τους πόρους που θα πρέπει να διαθέτει το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», αλλά κυρίως ως προς τον τρόπο χρηματοδότησής του, ενώ δεδομένο θεωρείται πως αυτό θα έχει «προσωρινό» χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση, είναι βέβαιο ότι ο λογαριασμός θα φορτωθεί εκ νέου στους λαούς, ανεξάρτητα από την ακριβή μορφή που θα έχουν τα νέα «πακέτα» στήριξης του κεφαλαίου, τα οποία θα περιλαμβάνουν όρους και προϋποθέσεις για τον επιμερισμό των βαρών και την επιστροφή στην δημοσιονομική «κανονικότητα». 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναμένεται να προτείνει τη σύνδεσή του με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ), τον προϋπολογισμό της ΕΕ, γύρω από τον οποίο εκδηλώθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα οι αντιθέσεις των καπιταλιστικών κρατών.

Οι 9 χώρες της Ευρωζώνης που είχαν στείλει επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το «Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης» θα πρέπει να χρηματοδοτείται με «αμοιβαιοποίηση» του χρέους, μέσω έκδοσης - μιας μορφής - κορονο-ομολόγων. Πρόταση που απορρίπτει η Γερμανία.

Τα δίνουν όλα στις επιχειρήσεις και το λογαριασμό στο λαό

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας σε διαδικτυακή συζήτηση του Ιδρύματος «Κωνσταντίνος Καραμανλής», δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά οι αποφάσεις που θα ληφθούν να μην είναι κατώτερες των περιστάσεων και να μην δείχνουν ατολμία. «Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει σε ένα ισχυρό ταμείο ανάκαμψης με αρκετούς πόρους, που θα προσφέρει κυρίως επιχορηγήσεις, με τη χρηματοδότησή του να προέρχεται κυρίως από κοινό δανεισμό», είπε, προσθέτοντας πως «κάτι τέτοιο εξασφαλίζει χαμηλότερα επιτόκια, συμβάλλοντας στη βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους, με ομοιόμορφη κατανομή του κόστους προσαρμογής στις σημερινές και μελλοντικές γενεές φορολογούμενων».

Σύμφωνα με τον Χρ. Σταϊκούρα, στη β' φάση της κρίσης πρέπει να ενισχυθεί περισσότερο η επιχειρηματικότητα με ρευστότητα, «ώστε να πάρει εκείνη πάνω της την απασχόληση».

Ως προς το ποιος θα φορτωθεί τα μέτρα στήριξης του κεφαλαίου δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών. «Τον προηγούμενο μήνα το ελληνικό δημόσιο πλήρωσε σχεδόν τους πάντες στην Ελλάδα. Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η επιδοματική πολιτική αυτού του εύρους δεν μπορεί να συνεχιστεί», σημείωσε, αξιώνοντας «να βάλουμε πλάτη όλοι στην κρίση», δηλαδή τα συνήθη υποζύγια.

πηγή:https://www.902.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.