Ο κορωνοϊός έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία μας

> Ευρώπη

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της νόσησης με κορωνοϊό μπορεί να περιλαμβάνουν μία σειρά από προβλήματα όπως απώλεια μνήμης, εξάντληση, προβλήματα συγκέντρωσης ακόμα και κατάθλιψη.

Έξι στους 10 ανθρώπους που νόσησαν με κορωνοϊό αντιμετωπίζουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους, σύμφωνα με μια νορβηγική επιστημονική μελέτη.

Κατά τη διάρκεια της μελέτης, 2.697 ασθενείς παρακολουθήθηκαν για έξι μήνες από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Μπέργκεν, του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στάβανγκερ και του Νοσοκομείου Χαρντσπλας Ντιακονάλε.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι το 61% εκείνων που νόσησαν με κορωνοϊό εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν επιπτώσεις στην υγεία τους.

«Όταν εξετάσαμε ασθενείς μετά από έξι μήνες, είδαμε ότι πάνω από το 60% είχε μακροχρόνια προβλήματα με συμπτώματα όπως δυσκολία συγκέντρωσης, κόπωση, αλλαγές στη γεύση και απώλεια μνήμης», δήλωσε στο TV2 η Ρεμπέκα Κοξ, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Μπέργκεν, και ειδικός στις ιογενείς ασθένειες.

«Αυτό που είναι πολύ ανησυχητικό είναι ότι πολλοί νεαροί ενήλικες ηλικίας μεταξύ 16 και 30 ετών έχουν προβλήματα με την αναπνοή και την απώλεια μνήμης» πρόσθεσε η Κοξ.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες είναι γενικά πιο ευάλωτες από τους άνδρες όταν πρόκειται για μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

«Αυτό που έχουμε δει είναι ότι συνήθως οι υγιείς γυναίκες παλεύουν περισσότερο με μακροχρόνιες επιπλοκές και επιπλοκές των πνευμόνων» τόνισε η Κοξ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα νορβηγικά ευρήματα ευθυγραμμίζονται με μια πρόσφατη κινεζική μελέτη ασθενών στη Γουχάν, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet».

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) προέτρεψε τους επαγγελματίες υγείας να λάβουν σοβαρά υπόψη αυτά τα ευρήματα.

«Πρέπει να ακούσουμε και να κατανοήσουμε τους ασθενείς με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα. Αποτελεί προτεραιότητα στον ΠΟΥ και όλες οι υγειονομικές αρχές πρέπει να κάνουν το ίδιο», δήλωσε ο Ευρωπαίος επικεφαλής της ΠΟΥ, Χανς Κλουτζ, στο TV2.

Οι μακροχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία ατόμων που νόσησαν με κορωνοϊό μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση και εξάντληση, προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωση, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, διαταραχές του ύπνου, ζάλη, πόνο στις αρθρώσεις, κατάθλιψη και άγχος, ναυτία, διάρροια, κοιλιακό άλγος, απώλεια όρεξης και εξανθήματα.

Πηγή: Sputniknews.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.