Μετά την Ολλανδία και η Ισπανία σταματά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

> Ευρώπη

Αφότου ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων και οι βρετανικές ρυθμιστικές αρχές συνέδεσαν το εμβόλιο της AstraZeneca συνδέεται με το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρομβώσεις, η Ισπανία ανακοίνωσε ότι το εμβόλιο θα σταματήσει να χορηγείται σε άτομα κάτω των 60 ετών.

Η υπουργός Υγείας, Καρολίνα Νταρίας, ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης ότι «αλλάζει η εμβολιαστική στρατηγική στη χώρα και από αύριο (σήμερα) μόνο όσοι έχουν ηλικία άνω των 60 ετών θα εμβολιάζονται με το σκεύασμα της AstraZeneca».

Όπως εξήγησε σε συνάντησή της με τους περιφερειακούς υπουργούς υγείας της χώρας, σύντομα θα ληφθεί απόφαση για το αν θα χορηγηθεί η δεύτερη δόση με AstraZeneca σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη.

Ο ΕΜΑ ανακοίνωσε χθες ότι υπάρχουν 169 περιπτώσεις ανθρώπων που παρουσίασαν το σπάνιο σύνδρομο σε σύνολο 34 εκατομμυρίων εμβολιασμών σε όλη την Ευρώπη, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα άτομα ανά 100.000 ανθρώπους κάτω των 60 που εμβολιάστηκαν.

Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ισπανικού Οργανισμού Φαρμάκων, Μαρία Χεσούς Λάμας, αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο από το αναμενόμενο, παρά το γεγονός ότι είναι πολύ μικρό και «παρά τη σπανιότητα της συγκεκριμένης παρενέργειας, είναι πολύ σημαντικό να αναθεωρηθούν οι οδηγίες χορήγησής του».

Οι ανησυχίες για τις παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca έχουν προκαλέσει αναστολή εμβολιασμών στα άτομα κάτω των 60 και σε άλλες χώρες, όπως η Ολλανδία. Στη Βρετανία ανακοινώθηκε ότι δεν θα εμβολιάζονται άτομα κάτω των 30 ετών. Στη Γερμανία ανακοινώθηκε ότι όσοι έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση με AstraZeneca, θα κάνουν τη δεύτερη με το σκεύασμα της Pfizer. Το σπάνιο σύνδρομο που προκαλεί θρομβώσεις φαίνεται ότι πλήττει κυρίως νέα άτομα, γυναίκες, και έως την ηλικία των 60 ετών

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.