Πέθανε στην Τουρκία ο απεργός πείνας Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, μέλος του συγκροτήματος «Grup Yorum»

> Κόσμος

Πέθανε στην εντατική, όπου νοσηλευόταν, ο Τούρκος αγωνιστής Ιμπραΐμ Γκοκτσέκ, μέλος του λαϊκού μουσικού συγκροτήματος «Γκρουπ Γιορούμ».

Ο Γκοκτσέκ, πριν δύο ημέρες, διέκοψε την απεργία πείνας που έκανε για 323 ημέρες, μετά την αποδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης του Ρ. Τ. Ερντογάν του βασικού αιτήματος, το συγκρότημα να μπορεί ελεύθερα να κάνει συναυλίες. Στον αγώνα αυτόν ενάντια στη φίμωση του «Γκρουπ Γιορούμ» είχε δώσει τη ζωή της η μουσικός Χελίν Μπολέκ, στις αρχές Απρίλη, μετά από 288 μέρες απεργίας. Ο Γκοκτσέκ, μετά τη διακοπή της απεργίας, μεταφέρθηκε στην εντατική όπου νοσηλεύτηκε σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Όπως σημειώνουν τα μέλη του συγκροτήματος, «αυτή η νίκη έριξε στο κενό την προσπάθεια ποινικοποίησής του» και ήταν το αποτέλεσμα της επιλογής αγώνα έως το θάνατο, που στηρίχτηκε τόσο μέσα στην Τουρκία όσο και διεθνώς με μια πολύμορφη καμπάνια αλληλεγγύης.

Προηγήθηκαν συναντήσεις με το υπουργείο Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Τουρκίας, που είχαν η πρόεδρος του Ιδρύματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα της Τουρκίας, Σεμπνέρ Κορούρ, και αντιπροσωπεία διανοούμενων και βουλευτών της αντιπολίτευσης, οι οποίοι μπήκαν εγγυητές για την πραγματοποίηση των αιτημάτων για τη διεξαγωγή των συναυλιών και την απελευθέρωση των μελών του συγκροτήματος. Έτσι έχουν γίνει αιτήσεις για τρεις πλατείες στη Νομαρχία της Κωνσταντινούπολης καθώς και στο Δήμο της Σμύρνης για το ετήσιο διεθνές φεστιβάλ μέσα στο καλοκαίρι.

Την ίδια ώρα, άλλοι πολιτικοί κρατούμενοι που είναι στη φυλακή, με κατηγορίες όπως ότι το συγκρότημα «Γκρουπ Γιορούμ» έχει «σχέσεις με την τρομοκρατία», συνεχίζουν την απεργία πείνας.

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει επανειλημμένα τις διώξεις της κυβέρνησης Ερντογάν, με την ανοχή έως και ενθάρρυνση που απολαμβάνει από ΕΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, που τυλίγει σε μια κόλλα χαρτί εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους που αγωνίζονται για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.

(Πηγή: «Sol Haber») https://www.902.gr

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.