Θα υπάρξει «αδιανόητη αστάθεια» αν αγγίξει κανείς το νερό της Αιγύπτου, δηλώνει ο Σίσι

> Κόσμος

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ-Σίσι προειδοποίησε σήμερα ότι η περιοχή που περιβάλλει την Αίγυπτο θα γνωρίσει «αδιανόητη αστάθεια» εάν το φράγμα που κατασκευάζει η Αιθιοπία στον Νείλο απειλήσει «μια σταγόνα νερού»

 ξεκαθαρίζοντας τις προθέσεις του μπροστά στα αδιέξοδα της πολυετούς διαπραγμάτευσης για τη διαχείριση των υδάτων του Γαλάζιου Νείλου σε συνεννόηση με Αιθιοπία και Σουδάν.

«Κανείς δεν μπορεί να πάρει μια σταγόνα νερού από την Αίγυπτο, αλλιώς η περιοχή θα γνωρίσει αδιανόητη αστάθεια», δήλωσε ο πρόεδρος σε συνέντευξη Τύπου στην Ισμαηλία, όταν ρωτήθηκε για το φράγμα «Μεγάλη Αιθιοπική Αναγέννηση» (Grand Ethiopian Renaissance Dam, GERD). «Κανείς δεν πρέπει να φανταστεί ότι απέχει πολύ από την Αίγυπτο», πρόσθεσε ο Σίσι, υπογραμμίζοντας ότι το μερίδιο των υδάτων του Νείλου που αναλογεί στην Αίγυπτο είναι «κόκκινη γραμμή».

Ο Σίσι είπε ότι ο ίδιος «δεν απειλεί» και ότι η χώρα του «ουδέποτε απείλησε»«Αλλά η αντίδρασή μας στην περίπτωση που θιγεί η δική μας πλευρά των νερών του Νείλου, θα πλήξει τη σταθερότητα όλης της περιοχής», είπε.

Η Αιθιοπία δηλώνει ότι η υδροηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από το φράγμα θα είναι ζωτικής σημασίας για να καλύψει τις ανάγκες σε ενέργεια των 110 εκατομμυρίων κατοίκων της. Ωστόσο η Αίγυπτος, που εξαρτάται από τον Νείλο για το 97% της άρδευσής της και του πόσιμου νερού της, το θεωρεί απειλή για την προμήθειά της με νερό.

Από την πλευρά του, το Σουδάν φοβάται μήπως τα δικά του φράγματα πάθουν ζημιά, εάν η Αιθιοπία προχωρήσει στην πλήρωση του ταμιευτήρα του φράγματος πριν επιτευχθεί μια συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Άμπι Άχμεντ, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Αιθιοπία «δεν έχει πρόθεση» να κάνει την Αίγυπτο να υποφέρει με το φράγμα της. «Αυτό που θέλω να πω στους αδελφούς μας που ζουν από την άλλη πλευρά (στην Αίγυπτο και στο Σουδάν) να καταλάβουν είναι ότι δεν θέλουμε να ζούμε μέσα στο σκοτάδι. Χρειαζόμαστε μια λάμπα».

Η Αίγυπτος και το Σουδάν κάλεσαν την Αιθιοπία να μην γεμίσει τον ταμιευτήρα του φράγματος πριν από την υπογραφή συμφωνίας.

(Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, AFP)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.