Βρέθηκε διαμάντι 1.098 καρατίων

> Κόσμος

Ένα από τα μεγαλύτερα διαμάντια στον κόσμο βρέθηκε στη Μποτσουάνα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η κυβέρνηση της χώρας.

Ο πολύτιμος λίθος 1.098 καρατίων, που πιστεύεται ότι είναι το τρίτο μεγαλύτερο διαμάντι που βρέθηκε ποτέ, παρουσιάστηκε στον Πρόεδρο Mokgweetsi Masisi την Τετάρτη.

Η ανακάλυψη έγινε νωρίτερα αυτό το μήνα στο ορυχείο Jwaneng, περίπου 75 μίλια από την πρωτεύουσα της χώρας, Γκαμπορόνε. Το ορυχείο λειτουργεί από την Debswana, μια εταιρεία διαμαντιών που ανήκει από κοινού στην κυβέρνηση της Μποτσουάνα και στον Όμιλο De Beers, σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της.

Ο επίσημος λογαριασμός Twitter της κυβέρνησης έγραψε ότι «τα έσοδα από το διαμάντι θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση της εθνικής ανάπτυξης στη χώρα».

«Η Debswana πρέπει να χρησιμοποιήσει αυτήν την τελευταία ανακάλυψη ως σημείο καμπής, ώστε το ορυχείο να χρησιμοποιήσει την τεχνολογία του για να πραγματοποιήσει περισσότερες από αυτές τις μεγάλες ανακαλύψεις», πρόσθεσε. Το γραφείο του Masisi δημοσίευσε επίσης μια σειρά από φωτογραφίες που δείχνουν το διαμάντι να παρουσιάζεται στον πρόεδρο και το υπουργικό συμβούλιο του.

Το ορυχείο Jwaneng άνοιξε επίσημα το 1982 και αποδίδει συνήθως από 12,5 εκατομμύρια έως και 15 εκατομμύρια καράτια διαμαντιών ετησίως, σύμφωνα με την Debswana. 

Προς το παρόν, το μεγαλύτερο διαμάντι που έχει καταγραφεί ποτέ είναι το Cullinan Diamond, 3.106 καρατίων, το οποίο βρέθηκε στη Νότια Αφρική το 1905. Στη συνέχεια, το Cullinan κόπηκε σε μικρότερες πέτρες, μερικές από τις οποίες αποτελούν μέρος των κοσμημάτων της βρετανικής βασιλικής οικογένειας.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανακάλυψη πιστεύεται ότι είναι το Lesedi La Rona, μια πέτρα 1.109 καρατίων που βρέθηκε από την καναδική εταιρεία Lucara Diamond στο ορυχείο Karowe, επίσης στη Μποτσουάνα, το 2015. Το διαμάντι πωλήθηκε στον Οίκο Κοσμημάτων Graff για 53 εκατομμύρια δολάρια δύο χρόνια αργότερα.

ΠΗΓΗ: https://www.vradini.gr/

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.