Ρωσία: Με emojis κανονίζονται διαδικτυακά οι διαδηλώσεις!

> Κόσμος

Ένα "μυστικό κώδικα" που βασίζεται στην χρήση των γνωστών σε όλους μας emojis, χρησιμοποιούν διοργανωτές και συμμετέχοντες σε διαδηλώσεις στη Ρωσία. Η χρήση αυτών των συμβόλων έχει γίνει πλέον τόσο διαδεδομένη που ακόμα και οι αρχές της χώρας δεν θεωρούν πλέον αυτό τον κώδικα συνεννόησης ...τόσο μυστικό!

Ένα δημοσίευμα του BBC αναφέρει πως όσοι επιθυμούν να μιλήσουν διαδικτυακά για διαδηλώσεις στη Μόσχα αμέσως μετά τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (διοργανωτές, ακτιβιστές ή ακόμα και συμμετέχοντες) χρησιμοποιούν ένα "μυστικό κώδικά" βασισμένο στα εικονίδια emojis που όλοι ξέρουμε από τη χρήση κινητών και social media.

Φράσεις όπως "Ας πάμε μια βόλτα στο κέντρο" ή "Έχει ωραίο καιρό για μια βόλτα" κάνουν το γύρω του διαδικτύου πάντα όμως μέσω του "κώδικα των emojis". Ενός κώδικα τόσο γνωστού πλέον που τον γνωρίζουν ακόμα και οι Ρωσικές Αρχές.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ Ο ΚΩΔΙΚΑΣ ΤΩΝ EMOJIS

Από τις 24/2 που ξεκίνησε η αναταραχή μεταξύ των δυο κρατών, η εικόνα του Ρώσου ποιητή Πούσκιν να συνοδεύεται με τον αριθμό 7 και σειρές emoji με έναν άνθρωπο να περπατά, έκαναν την εμφάνισή τους.

Στους παλιότερους ίσως κάτι τέτοιο θα θύμιζε τα rebus των σταυρολέξων οι λύνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας, το μήνυμα της εικόνας ωστόσο ήταν σαφές. Η εικόνα του Πούσκιν συμβολίζει την Πλατεία Πούσκιν στη Μόσχα, άρα την τοποθεσία της συγκέντρωσης. Ο αριθμός 7 υποδηλώνει την ώρα της συνάντησης και το εικονίδιο με τον άνθρωπο που περπατά φυσικά τον σκοπό της συγκέντρωσης.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΧΡΗΣΗ ΚΩΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΥΓΗ ΣΥΝΕΠΕΙΩΝ

Από το 2014 απαγορεύονται οι μη εγκεκριμένες διαδηλώσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Όσοι παραβιάζουν κανόνες τιμωρούνται με κράτηση έως 15 ημερών για την πρώτη τους παράβαση και κινδυνεύουν με φυλάκιση έως και πέντε ετών αν επαναλαμβάνουν το ίδιο αδίκημα. 

Διαφορετικά, αν δεν χρησιμοποιήσει κανείς κάποιον κώδικα, οι συνέπειες αναμένονται πολύ βαριές.

Κάπως έτσι λοιπόν, γίνεται σήμερα η online συνεννόηση. Και να φανταστείτε πως κάποτε ο άνθρωπος χρησιμοποιούσε σήματα καπνού και μορσικά!

Βρε πως αλλάζουν οι καιροί...

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.