«Καμία πρόοδος» στις συνομιλίες των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Ουκρανίας - Συνεχίζονται οι επιχειρήσεις

> Κόσμος

Χωρίς κάποια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός έληξε η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Ρωσίας και Ουκρανίας,

σε μια ακόμη ένδειξη ότι το κουβάρι των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών είναι ιδιαίτερα μπλεγμένο και υπάρχει ο κίνδυνος γενίκευσης της πολεμικής αναμέτρησης. Η μόνη συμφωνία που επιτεύχθηκε ήταν ότι θα συνεχιστούν οι επαφές των δύο χωρών στο επίπεδο των διαπραγματευτών που συναντούνται στη Λευκορωσία, ενώ η ρωσική πλευρά απέρριψε το ενδεχόμενο απευθείας συνομιλιών Πούτιν - Ζελένσκι. 

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Δύση συμπεριφέρεται επικίνδυνα στο θέμα της Ουκρανίας και πρόσθεσε ότι η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση εκεί προχωρά βάσει σχεδίου, ωστόσο τόνισε ότι η Ρωσία είναι διατεθειμένη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο στη Λευκορωσία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνάντησή του με τον Ουκρανό ομόλογό του, Ντμίτρο Κουλέμπα, στην Αττάλεια της Τουρκίας, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι η Δύση δημιουργεί έναν κίνδυνο στην περιοχή ο οποίος θα παραμείνει για χρόνια και είπε ότι «όσοι προσφέρουν όπλα και μισθοφόρους στην Ουκρανία θα πρέπει να κατανοήσουν ότι φέρουν ευθύνη για τις ενέργειές τους».

Ο Σεργκέι Λαβρόφ ξεκαθάρισε ότι χωρίς την πραγματική συζήτηση επί των όρων που έχει θέσει η Ρωσία, δεν πρόκειται να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε ότι «η σημερινή συνάντηση επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει εναλλακτική στο υφιστάμενο ρωσοουκρανικό πλαίσιο στη Λευκορωσία».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στον βομβαρδισμό από τις ρωσικές δυνάμεις ενός νοσοκομείου παίδων στη Μαριούπολη, υποστήριξε πως είχε καταληφθεί από το ναζιστικό τάγμα του Αζόφ, το οποίο το χρησιμοποιούσε ως βάση του, ενώ τόνισε ότι δεν υπήρχαν ασθενείς σε αυτό. «Αυτή η μαιευτική κλινική είχε καταληφθεί εδώ και καιρό από το τάγμα Αζόφ και άλλους ακραίους και όλες οι έγκυες, όλες οι νοσηλεύτριες και όλο το προσωπικό είχε εκδιωχθεί», είπε ο Λαβρόφ, καταγγέλλοντας ότι τα δυτικά μέσα ενημέρωσης παρουσιάζουν μόνο την ουκρανική άποψη.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία προόδου όσον αφορά μια εκεχειρία. «Συζητήσαμε για μια εκεχειρία, αλλά δεν επετεύχθη καμία πρόοδος προς αυτήν την κατεύθυνση», δήλωσε ο Κουλέμπα σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας ωστόσο ότι με τον Λαβρόφ αποφάσισαν να «συνεχίσουν τις προσπάθειές τους».

«Εμείς θέλαμε να εξασφαλίσουμε μια 24ωρη εκεχειρία. Ο Λαβρόφ είπε ότι η Μόσχα ήθελε να μιλήσει για ανθρωπιστικούς διαδρόμους». Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης μετά τη συνάντησή του με τον Λαβρόφ ότι φαίνεται πως η Ρωσία θα συνεχίσει την επίθεσή της και ότι επιδιώκει παράδοση του Κιέβου, πράγμα το οποίο δεν θα πάρει.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.