Στο Δ.Ν.Τ. η Αργεντινή: Εγκρίθηκε η συμφωνία - συνεχίζονται οι διαδηλώσεις.

> Κόσμος

Εγκρίθηκε η συμφωνία μεταξύ Αργεντινής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Εγκρίθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα Παρασκευή (11/3/2022), η συμφωνία Αργεντινής και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.), από τη Βουλή της χώρας. Η συμφωνία που αποτιμάται στα 45 δις δολλάρια περιμένει πλέον την έγκριση της Γερουσίας, σύμφωνα με ανακοίνωση της γραμματείας της, ώστε να αναχρηματοδοτηθεί το υπάρχον δημόσιο χρέος.

Η εκπρόσωπος του προέδρου της Αργεντινής, Γαβριέλα Τσερούτι, χαρακτήρισε την συμφωνία ως την "καλύτερη δυνατή λύση", ενώ ο Σέρχιο Μάσα, πρόεδρος της κάτω Βουλής, κάλεσε να εγκριθεί αυτή η "λύση που μας επιτρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή" που θα συνεπαγόταν η επαπειλούμενη νέα χρεοκοπία.

Η χρόνια οικονομική κρίση οδήγησε την Αργεντινή να μη μπορεί να ανταπεξέλθει στην αποπληρωμή δόσεων και τοκοχρεολυσίων στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύψους 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος. Ο πληθωρισμός έφτασε το 50%, τα αποθέματα συναλλάγματος μειώνονται, και το τοπικό νόμισμα, το Πέσο να είναι αδύναμο και να στηρίζεται από capital control και άλλα μέτρα.

Λοιποί αξιωματούχοι, χαρακτηρίζουν τη νέα συμφωνία ως κλειδί αποφυγής στάσης πληρωμών και αναστολής εξυπηρέτησης δανείου 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων που είχε συναφθεί το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση. Παρόλα αυτά, η συμφωνία προβλέπει δημοσιονομικούς στόχους όπως είναι η μείωση του ελλείμματος και η άρση των επιδοτήσεων της ενέργειας.

Για να φτάσει η Αργεντινή στην συμφωνία με το Δ.Ν.Τ. χρειάστηκε ένας χρόνος διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών. Συγκεκριμένα, ανάμεσα στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και τον διεθνή χρηματοπιστωτικό της Ουάσινγκτον. του  Ωστόσο η τεχνική συμφωνία κλείστηκε από τα αντίστοιχα κλιμάκια την περασμένη εβδομάδα με το κοινοβούλιο να έχει τον τελευταίο λόγο.

ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ - ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Το Δ.Ν.Τ. είναι συνώνυμο για πολλούς στη χώρα της Λατινικής Αμερικής για τα μέτρα λιτότητας που επιδείνωσαν τη βαθιά οικονομική κρίση την περίοδο 2001-2002. 

Εκατομμύρια πολίτες έφτασαν στη φτώχεια τότε. Χθες (10/3/2022) χιλιάδες Αργεντίνοι πραγματοποίησαν πορεία στο Μπουένος Άιρες για να αντιταχθούν της συμφωνίας. Η πορεία ξεκίνησε ειρηνικά με ταμπούρλα και τραγούδια, με πολλούς από αυτούς να κρατάνε πανό και πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «έξω το Δ.Ν.Τ.», ή «όχι στη συμφωνία με το Δ.Ν.Τ.».

Ωστόσο η κατάσταση παρεκτράπηκε με φωτιές σε ελαστικά αυτοκινήτων από μικρές ομάδες ατόμων, σπασμένους υαλοπίνακες έξω απ΄τη περιοχή του Κονγκρέσου, και μικρής έντασης επεισόδια να σημειώνονται μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών. Οι Αργεντίνοι διαδηλωτές θεωρούν την Ουάσινγκτον άρρηκτα συνδεδεμένη με το Δ.Ν.Τ., σε σημείο να κάψουν μάλιστα και σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Βέβαια οι διαδηλώσεις δεν είναι τωρινό φαινόμενο καθώς σύμφωνα με πληροφορίες πραγματοποιούνται από τον Φεβρουάριο.

Αξίζει αναφέρουμε πως η Ρομίνα Δελ Πλα, μέλος της Βουλής που ανήκει στο Κόμμα των Εργαζομένων προειδοποίησε πως η "αποικιακή συμφωνία", όπως την χαρακτήρισε, μπορεί να φέρει μόνο περισσότερη κρίση, περισσότερη δημοσιονομική προσαρμογή και περισσότερη φτώχεια ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες για νέα λαϊκή εξέγερση.

Η συμφωνία της 3ης Μαρτίου για την αναχρηματοδότηση, πέρασε από το σώμα της Βουλής με 200 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 15 αποχές.

 

Πηγή: Naftemporiki.gr με πληροφορίες από Α-ΜΠΕ

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.