«Μεγάλη Παραίτηση»: Δεύτερο μεγάλο κύμα αποχωρήσεων εργαζομένων από τις δουλειές τους

> Κόσμος

Οι υψηλότερα αμειβόμενοι εργαζόμενοι εγκαταλείπουν ολοένα και περισσότερο τις δουλειές τους, καθώς η «Μεγάλη Παραίτηση» γνωστή και ως «Μεγάλος Ανασχηματισμός» μπαίνει στο δεύτερο χρόνο της.

Νωρίτερα στην πανδημία, την τάση αυτή την είχαν νεότεροι, κυρίως όχι μόνιμοι εργαζόμενοι σε κλάδους χαμηλά αμειβόμενους όπως το λιανικό εμπόριο, οι υπηρεσίες τροφίμων και η υγειονομική περίθαλψη.

Τώρα, η αύξηση στα ποσοστά διακοπής εργασίας προέρχεται κυρίως από μεγαλύτερους ηλικιακά, κυρίως Αμερικανούς,  στην πλειονότητά τους μόνιμους εργαζομένους σε υψηλότερα αμειβόμενους κλάδους όπως τα χρηματοοικονομικά, η τεχνολογία και άλλοι τομείς που απασχολούνται στο πεδίο της γνώσης, σύμφωνα με στοιχεία από δύο ξεχωριστές εταιρείες ανθρώπινου δυναμικού και ανάλυσης.

Αυτοί οι εργαζόμενοι λένε ότι αναζητούν λιγότερο χειροπιαστά οφέλη στην απασχόλησή τους όπως νόημα και ευελιξία.

Αυτή η διαρκώς μεταβαλλόμενη κατάσταση του ποιος παραιτείται απεικονίζει μια όλο και πιο περίπλοκη εικόνα στο χώρο της εργασίας στην Αμερική και υποδηλώνει ότι ενώ τα ποσοστά παραιτήσεων έχουν μειωθεί ελαφρώς από τα περσινά υψηλά τους, το φαινόμενο δεν έχει εξαφανιστεί ακόμα.

«Η Μεγάλη Παραίτηση είναι σχεδόν σαν ένα τρένο, που έχει αναπτύξει ταχύτητα και όλη αυτή η ορμή και είναι δύσκολο να επιβραδυνθεί, αλλά ορισμένοι εργαζόμενοι κατεβαίνουν από το τρένο και άλλοι νεότεροι ανεβαίνουν» δήλωσε ο Λιούκ Πάρντιου οικονομολόγος στο Gusto, το οποίο παρέχει λογισμικό μισθοδοσίας, παροχών και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Τα ποσοστά παραιτήσεων είναι πάντα υψηλότερα μεταξύ των νεότερων εργαζομένων, εκείνων που τείνουν να επενδύουν λιγότερο στις δουλειές τους και των οποίων η ζωή είναι λιγότερο σταθερή. Αυτό ίσχυε κατά τα πρώτα στάδια της πανδημίας, όταν αυτοί οι εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τις δουλειές τους εν μέσω αυξημένης ζήτησης για να επιτύχουν καλύτερους μισθούς και συνθήκες αλλού (αν και αυτά τα οφέλη είναι απίθανο να είναι μόνιμα). Ωστόσο αυτά τα ποσοστά παραιτήσεων έχουν μειωθεί.

Στοιχεία από την Gusto, η οποία συνήθως συνεργάζεται με εταιρείες που έχουν περίπου 25 υπαλλήλους, δείχνουν ότι η μέση θητεία των ατόμων που παραιτήθηκαν έχει αυξηθεί σε κάθε ηλικιακή ομάδα και σχεδόν σε κάθε κλάδο. Με άλλα λόγια, μεγαλύτεροι ηλικιακά εργαζόμενοι που απασχολήθηκαν περισσότερο σε μια δουλειά, επίσης παραιτούνται.

Μια παρόμοια αλλαγή συμβαίνει σε μεγαλύτερες εταιρείες, σύμφωνα με στοιχεία από τον πάροχο αναλύσεων ανθρώπινου δυναμικού Visier

Μεταξύ του πρώτου τριμήνου του 2021 και του 2022, η μεγαλύτερη αύξηση στις παραιτήσεις σημειώθηκε σε άτομα ηλικίας 40 έως 60 ετών και σε άτομα με θητεία άνω των 10 ετών, δείχνει το σύνολο δεδομένων της Visier από εταιρείες με περισσότερους από 1.000 υπαλλήλους. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά εργαζόμενοι και οι πιο μόνιμοι είναι περισσότερο πιθανό να παραιτηθούν από τις βιομηχανίες που εργάζονται στο πεδίο της γνώσης, όπως είναι τα χρηματοοικονομικά και η τεχνολογία.

Πολλοί από αυτούς τους εργαζόμενους, ειδικά εκείνοι που είναι μεγαλύτεροι και πιο σταθεροί στην καριέρα τους, έχουν τώρα την προοπτική να σκεφτούν τι πραγματικά θέλουν από τη ζωή και από τη δουλειά τους.

Μετά από περισσότερα από δύο χρόνια επιτυχούς εργασίας από το σπίτι, πολλοί εργαζόμενοι με γνώσεις δεν θέλουν να επιστρέψουν στο γραφείο και μερικοί παραιτούνται αν πιστεύουν ότι πρέπει να το κάνουν.

 

Πηγή: vox.com

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.