Εντείνονται οι φόβοι για παγκόσμια επισιτιστική κρίση

> Κόσμος

Εντείνονται, μέρα με τη μέρα οι φόβοι για επέκταση της επισιτιστικής κρίσης, την οποία έχει επιτείνει ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας.

Η κατάσταση έχει σημάνει συναγερμό σε πολλές χώρες, με αρκετές κυβερνήσεις και οργανισμούς να εκτιμούν ότι πρόκειται για την κρισιμότερη κατάσταση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μάλιστα σε άρθρο του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua, αναφέρεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη νιώσει τις συνέπειες αυτής της κρίσης, με τους κατοίκους της «να αναρωτιούνται ήδη αν μπορούν να τρώνε τρία γεύματα την ημέρα».

Το άρθρο αναφέρει επίσης ως παράγοντες ανόδου των τιμών το εμπάργκο στις αγορές λιπασμάτων ποτάσας από τη Λευκορωσία και τη Ρωσία αλλά και το γεγονός ότι οι εξαγωγές σιταριού και καλαμποκιού από τη Ρωσία και την Ουκρανία έχουν σταματήσει.

«Πράσινο διάδρομο» ζητά η Κίνα

Το θέμα απασχόλησε την τηλεδιάσκεψη του Κινέζου υπουργού Εξωτερικών με τη Γερμανίδα συνάδελφό του Αναλένα Μπέρμποκ. Σύμφωνα με το TASS, ο Γουάνγκ Γι ζήτησε από τη διεθνής κοινότητα να συμβάλει στην έγκαιρη κατάπαυση του πυρός και στη δημιουργία ενός «πράσινου διαδρόμου» για την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Ο Γι πρόσθεσε ότι η Κίνα σκοπεύει να πραγματοποιήσει διαβουλεύσεις για το θέμα αυτό με ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς, όπως σημείωσε το θέμα της έλλειψης τροφίμων προσελκύει πλέον την ιδιαίτερη προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας. Ο Κινέζος υπουργός υποσχέθηκε ότι το Πεκίνο θα παράσχει επισιτιστική βοήθεια σε χώρες που τη χρειάζονται περισσότερο.

Καταγγέλλει τις δυτικές προσπάθειες η Ρωσία

Νωρίτερα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατήγγειλε τις προσπάθειες της Δύσης να βγάλει σιτηρά από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στρατηγό Μιχαήλ Μιζίντσεφ, η ανθρωπιστική κατάσταση στις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο γίνεται κρίσιμη.

Σημείωσε ότι η δυτική πλευρά δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το τι θα συμβεί στην Ουκρανία αφού αδειάσουν οι σιταποθήκες.

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινά δημοσιεύματα ανέφεραν ότι χώρες του ΝΑΤΟ σχεδιάζουν την αποστολή πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα για να σπάσουν τον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η Ρωσία στο λιμάνι της Οδησσού.

(Πηγή: TASS)

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.