18
Δευ, Μαρ

eklogesmaios2019-(2).jpg

> Κόσμος

Έντονη ανησυχία προκαλεί στους κατοίκους του Kiselyovsk στη Σιβηρία, το μαύρο, τοξικό χιόνι που πέφτει κάθε χειμώνα, στην ευρύτερη περιοχή με τα ανθρακωρυχεία.

Περισσότερα...

Χρησιμοποιώντας νέα δεδομένα από το σκάφος «Cassini» της NASA, οι ερευνητές πιστεύουν ότι έχουν λύσει ένα μακροχρόνιο μυστήριο του ηλιακού μας συστήματος: τη διάρκεια της ημέρας του Κρόνου. Είναι ακριβώς 10 ώρες, 33 λεπτά και 38 δευτερόλεπτα.

Ο αριθμός αυτός έχει διαφύγει από τους επιστήμονες για δεκαετίες επειδή ο αέριος γίγαντας Κρόνος δεν έχει στέρεα επιφάνεια με κάποιο διακριτικό σημείο του οποίου να ακολουθήσουν τα ίχνη, αλλά και επειδή έχει ένα ασυνήθιστο μαγνητικό πεδίο που αποκρύπτει το ρυθμό περιστροφής του.

Τελικά η απάντηση ήταν κρυμμένη στους δακτυλίους. Καθώς το «Cassini» εκτελούσε τροχιές γύρω από τον Κρόνο, τα όργανά του μελέτησαν τους παγωμένους και πέτρινους δακτυλίους του με πρωτοφανή ακρίβεια. Με τα στοιχεία αυτά οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι δακτύλιοι αντιδρούν σε δονήσεις που προέρχονται από τον πλανήτη, συμπεριφέρονται δηλαδή σαν σεισμογράφοι. Ο πυρήνας του Κρόνου δονείται σε συχνότητες που προκαλούν μεταβολές στο βαρυτικό πεδίο του και οι δακτύλιοι με την σειρά τους ανιχνεύουν τις μεταβολές αυτές.

Όπως αναφέρουν οι επιστήμονες, τα σωματίδια που βρίσκονται στους δακτυλίους «αισθάνονται» τις ταλαντώσεις στο βαρυτικό πεδίο. Μάλιστα, σε συγκεκριμένα σημεία συγχρονίζονται οι ταλαντώσεις αυτές με τις τροχιές των σωματιδίων, ώστε σταδιακά να συσσωρεύουν ενέργεια, η οποία εκλύεται ως παρατηρήσιμο κύμα. Επομένως είναι εφικτό να κατασκευαστούν μοντέλα του εσωτερικού του πλανήτη, ώστε να ταιριάζουν με τους κυματισμούς των δακτυλίων, καθιστώντας εφικτή την παρακολούθηση της κίνησης του εσωτερικού, επομένως και της τροχιάς του.

Ο ρυθμός περιστροφής των 10:33:38 ωρών που απέφερε η ανάλυση είναι αρκετά λεπτά γρηγορότερος από παλαιότερες εκτιμήσεις του 1981 που ήταν βασισμένες σε ραδιοσήματα που είχε ανιχνεύσει το σκάφος «Voyager» της NASA. Η ανάλυση του «Voyager» εκτιμούσε το χρόνο περιστροφής στα 10:39:23, βασιζόμενη πάλι σε πληροφορίες από το μαγνητικό πεδίο.

Οι επιστήμονες συχνά βασίζονται στα μαγνητικά πεδία για να υπολογίσουν τις περιστροφές πλανητών. Ο μαγνητικός άξονας του Δία για παράδειγμα, όπως αυτός της Γης, δεν είναι ευθυγραμμισμένος με τον άξονα περιστροφής, οπότε ταλαντώνεται με την περιστροφή του πλανήτη επιτρέποντας την καταγραφή περιοδικών σημάτων στο εύρος των ραδιοσυχνοτήτων. Με τα σήματα αυτά υπολογίζεται εύκολα ο ρυθμός περιστροφής, αλλά στην περίπτωση του Κρόνου δεν μπορεί να εφαρμοστεί η ίδια μέθοδος καθώς οι δύο άξονες, μαγνητικός και περιστροφής, είναι σε σχεδόν τέλεια ευθυγράμμιση.

Η αποστολή του «Cassini» τελείωσε το Σεπτέμβρη του 2017 όπου, όταν έμεινε από καύσιμα, η ομάδα αποστολής το βύθισε σκόπιμα στην ατμόσφαιρα του Κρόνου προκειμένου να μην συγκρουστεί με κάποιο από τους δορυφόρους του. Η αποστολή «Cassini-Huygens» αποτελούσε κοινό πρόγραμμα της NASA, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA) και της αντίστοιχης Ιταλικής Υπηρεσίας.

Ειδησεογραφική Πηγή : 
NASA

Εν μέσω μαζικών αντικυβερνητικών διαδηλώσεων ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουάιντο, αυτοανακήρυξε τον εαυτό του μεταβατικό πρόεδρο της χώρας. Λίγο αργότερα, τον αναγνώρισε ως νέο νόμιμο ηγέτη της Βενεζουέλας και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενισχύοντας τις πιέσεις εναντίον του Βενεζουελανού προέδρου Νικολάς Μαδούρο.

Περισσότερα...

Περισσότερα Άρθρα...