Το δικό τους Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών διεκδικούν οι Κυκλάδες - Η παρέμβαση της Περιφέρειας

Kυκλάδες

Την σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών και στην Σύρο, με χωρική αρμοδιότητα τις Κυκλάδες, ζητά ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, για την αμεσότερη απόδοση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων στους κατοίκους των Κυκλάδων.

Η επιστολή του Περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου έχει αποδέκτες τους υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Δικαιοσύνης Κωνσταντίνο Τσιάρα και τους υφυπουργούς Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Περιβάλλοντος & Ενέργειας, Γεώργιο Αμυρά.

Ο κ. Χατζημάρκος επισημαίνει κατ’ αρχήν την ανταπόκριση που επέδειξε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία των αρμόδιων υπουργείων, καθώς και το γραφείο Πρωθυπουργού, όσον αφορά την αναγνώριση του τεκμηρίου κυριότητας των ιδιωτικών περιουσιών, καθώς και την θεραπεία αδικιών που σχετίζονται με τους δασικούς χάρτες στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, η οποία αποτελεί δικαίωση στον αγώνα που πρώτη ξεκίνησε η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Ακόμη μια σημαντική εξέλιξη στο θέμα των δασικών χαρτών, αποτελεί και η υπ’ αρ. 25471/1451 Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ/Β/28.03.2022) των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Δικαιοσύνης, σύμφωνα με την οποία συστήνεται Συμβούλιο Ιδιοκτησίας Δασών, Δασικών Χορτολιβαδικών και Βραχωδών Εκτάσεων (ΣΙΔΒΧΕ), με έδρα την Ρόδο και χωρική αρμοδιότητα τα νησιά της Δωδεκανήσου.

Δυστυχώς, όμως, η παραπάνω ρύθμιση δεν εφαρμόστηκε και για τα νησιά των Κυκλάδων, τα οποία θα υπάγονται στο ΣΙΔΒΧΕ, με έδρα τον Πειραιά. Ως εκ τούτου, επισημαίνει στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης,

οι υποθέσεις που αφορούν την χωρική ενότητα των Κυκλάδων θα κρίνονται από ένα Συμβούλιο που δεν γνωρίζει τις τοπικές ιδιαιτερότητες των νησιών μας, οδηγώντας σε δυσμενέστερες και πιο χρονοβόρες διαδικασίες, ενέχοντας τον κίνδυνο μη αναγνώρισης των πραγματικών υφιστάμενων ιδιωτικών δικαιωμάτων.

Για τον λόγο αυτό και με στόχο την αμεσότερη απόδοση των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και στους κατοίκους των Κυκλάδων, ζητά την σύσταση Συμβουλίου Ιδιοκτησίας Δασών και στην Σύρο, κατά τα πρότυπα της Ρόδου, με χωρική αρμοδιότητα στις Κυκλάδες, με την βεβαιότητα ότι, για την ισότιμη αντιμετώπιση των νησιών, τα συναρμόδια υπουργεία θα ανταποκριθούν για μια ακόμη φορά θετικά και θα θέσουν άμεσα σε προτεραιότητα το σχετικό αίτημα.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.