Συρμαλένιος: «Περιφερειακή πολιτική με αποκέντρωση και αυτοτελή Τοπική Αυτοδιοίκηση»

Kυκλάδες

Η Ελλάδα βρίσκεται πολύ πίσω στα θέματα της περιφερειακής ανάπτυξης και της αποκέντρωσης, τόνισε ο βουλευτής Κυκλάδων Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος προήδρευσε στη συνεδρίαση της Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής με θέμα: «Προτάσεις για ένα νέο στρατηγικό σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης».

Και πρόσθεσε ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται σε δύο λόγους:
Πρώτον, στα μνημόνια που οδήγησαν στη θεσμική και διοικητική αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' και Β' βαθμού, καθώς επιβλήθηκε η συγκέντρωση των πόρων και των χρηματοδοτικών εργαλείων στο κεντρικό κράτος για να μην υπάρχει σπατάλη.
Δεύτερον, στην αντίληψη διακυβέρνησης μέσα από ένα  πρωθυπουργικοκεντρικό μοντέλο.

Ο Νίκος Συρμαλένιος έθεσε το ερώτημα «εάν θέλουμε περιφερειακή ανάπτυξη με αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων ή θέλουμε να συνεχιστεί ένα Αθηνοκεντρικό κράτος που θα επιλύει προβλήματα με τη λογική της κατόπιν ενεργειών μου», είτε πρόκειται για βουλευτές, είτε για πρόκειται για δημάρχους και περιφερειάρχες.

Και επεσήμανε ότι, «το έλλειμμα περιφερειακής πολιτικής είναι κατά πολύ μεγαλύτερο σε ό,τι αφορά τις νησιωτικές περιοχές, ενώ τα τελευταία χρόνια με τις ασκούμενες πολιτικές αυξάνονται τόσο οι κοινωνικές ανισότητες όσο και οι περιφερειακές ανισότητες. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί απλώς ως το μακρύ χέρι της κεντρικής διοίκησης. Πρέπει, να αναδείξει και να κατακτήσει τον ρόλο της ως οικονομική και διοικητική οντότητα, τέτοια που να εκφράζει και τις τοπικές κοινωνίες».

 

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.