Ελάφια και αγρότες βγήκαν στους δρόμους της Ρόδου

Ν. Αιγαίο

Το πρόβλημα των ελαφιών που καταστρέφουν τις αγροτικές καλλιέργειες της Ρόδου και η άδεια θήρας τους που το Υπουργείο Περιβάλλοντος αρνείται να παραχωρήσει, διχάζει φιλοζωικές και Κομματικές Οργανώσεις.

Όλα ξεκίνησαν μετά από απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου, την περασμένη εβδομάδα, και την σύσταση Ειδικής Επιτροπής προς διερεύνηση μιας νόμιμης οδού που θα επιτρέπει το κυνήγι ελαφιών στο νησί.

Την ώρα μάλιστα που το Υπουργείο Περιβάλλοντος κι Ενέργειας έκανε σαφές με ανακοίνωσή του ότι «δεν πρόκειται να επιτρέψει το κυνήγι του προστατευόμενου είδους», το «γάντι» σήκωσε η ΚΟ Νότιας Ρόδου του ΚΚΕ κάνοντας λόγο για «ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης στους αγρότες».

Οι διαβεβαιώσεις του ΥΠΕΝ

Με ανακοίνωσή του το υπ.Περιβάλλοντος ενημερώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι αυτοψίες των υπαλλήλων της Διεύθυνσης Δασών Δωδεκανήσου για την τοποθέτηση περιφράξεων καθ’ υπόδειξη των αγροτών κα;ι τις επόμενες ημέρες αρχίζει η υλοποίηση του έργου, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Όπως μάλιστα διαβεβαιώθηκε, «Σχεδιάζεται η παροχή νερού μέσω των υφιστάμενων υδατοδεξαμενών της ΠΥ, ενώ το Δασαρχείο του νησιού θα επιληφθεί του ταΐσματος των ελαφιών.

YPEN                 

ΚΚΕ: Αναδίπλωση λόγω των κινητοποιήσεων

Με ανακοίνωσή της η κομματική οργάνωση επισημαίνει πως πρέπει να δοθεί επιτέλους πραγματική λύση για την προστασία των αγροτών που δεν μπορούν να καλλιεργήσουν χωρίς περίφραξη, επισημαίνοντας πως «η δυναμική κινητοποίηση των αγροτών με κάθοδο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πόλη της Ρόδου, ανάγκασε την κυβέρνηση σε ελιγμό και ανακοίνωσε κάποια μέτρα, τα οποία η ίδια αρνούνταν να λάβει όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Στόχος να ρίξουν στάχτη στα μάτια των αγροτών 

Γιατί:

  • Πρώτον τα μέτρα αυτά είναι αποσπασματικά και δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση την προστασία του συνόλου των καλλιεργειών. Ειδικότερα, η μερική περίφραξη κάποιων ορεινών δασικών περιοχών, χωρίς να εξασφαλισθεί ταυτόχρονα τροφή και νερό για τα ελάφια σε καθημερινή βάση, δεν εγγυάται ότι τα ζώα θα παραμείνουν μακριά από τις καλλιέργειες.
  • Δεύτερον μετά από δύο μήνες δεν υλοποιήθηκε ούτε ένα από τα εξαγγελθέντα μέτρα, με αποτέλεσμα  και την φετινή χρονιά να συνεχίζονται οι καταστροφές στις καλλιέργειες στη Νότια Ρόδο. Επίσης το κόστος των περιφράξεων θα επιβαρύνει και φέτος τους αγρότες, εκτοξεύοντας ακόμα περισσότερο το υψηλό κόστος παραγωγής».

Καταλήγοντας η ΚΟ Νότιας Ρόδου του ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση

  • Να υλοποιήσει τα εξαγγελθέντα μέτρα για περιφράξεις των βουνών με εξασφάλιση τροφής και νερού στα ελάφια.
  • Να προσλάβει το απαιτούμενο προσωπικό στο δασαρχείο Ρόδου και να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση και κατάλληλο εξοπλισμό για παροχή νερού και τροφής καθημερινά στα ελάφια.

Ταυτόχρονα να μην μείνει στα λόγια, αλλά  να υλοποιηθεί άμεσα η δέσμευση για επιδότηση  100%  στους αγρότες για ηλεκτρικές περιφράξεις στις καλλιέργειες τους, από φέτος.

KKE2KKE2

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.