Νεκρή ραμφοφάλαινα στη Ρόδο από υπερβολική κατάποση πλαστικών (σοκαριστικές φωτό)

Ν. Αιγαίο

Μια ραμφοφάλαινα μήκους 5μ και 30 εκ. προσάραξε νεκρή στην παραλία Κρεμαστή, βορειοδυτικά της πόλης της Ρόδου. Σύμφωνα με τα πρώτα ευρήματα της νεκροψίας-νεκροτομής ο θάνατος του ζώου σχετίζεται με κατάποση μεγάλης ποσότητας πλαστικών που υπερβαίνει σε βάρος τα 15 κιλά.

Μόλις εντοπίστηκε ο ζιφιός στην παραλία της Ρόδου, ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός διαχείρισης περιστατικών εκβρασμών θαλάσσιων θηλαστικών και στο σημείο μετέβη κλιμάκιο από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου, ο κτηνίατρος και μέλος του Δικτύου Κτηνιάτρων του Ερευνητικού Κέντρου Διάσωσης και Περίθαλψης «ΑΡΙΩΝ» Παναγιώτης Μαργιές και ο διευθυντής του Υδροβιολογικού Σταθμού Ρόδου – Ενυδρείου του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) Γιώργος Χατήρης συνοδευόμενος από τον βιολόγο Γεράσιμο Κονδυλάτο και τον ιχθυολόγο Ηλία Σαντορινιό.

Υπό την επιστημονική καθοδήγηση της καθηγήτριας της Κτηνιατρικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, Αναστασίας Κομνηνού διενεργήθηκε νεκροψία-νεκροτομή και συλλογή δειγμάτων από τους  κτηνίατρους Παναγιώτη Μαργιέ και Κατερίνα Κακαζιάνη, με τη συνδρομή της θαλάσσιας βιολόγου Παρασκευής Λουϊζίδου.

 

Τα δείγματα που συλλέχθηκαν εστάλησαν στα αρμόδια Εργαστήρια του Τμήματος Κτηνιατρικής του Α.Π.Θ. για περαιτέρω εργαστηριακές εξετάσεις.

Η περίπτωση του ζιφιού στην Κεραμωτή της Ρόδου δεν είναι η μοναδική. Πρόκειται για άλλο ένα περιστατικό που έρχεται να προστεθεί στα ήδη καταγεγραμμένα θανάτωσης θαλάσσιων οργανισμών από κατάποση πλαστικού.

«Δεν είναι σπάνιος ο θάνατος των ζιφιών, όπως και άλλων κητωδών από την κατάποση πλαστικών, η οποία έχει τόσο οξείες και θανατηφόρες όσο και  μακροχρόνιες επιβλαβείς επιπτώσεις για την υγεία τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση  η μεγάλη ποσότητα πλαστικών που βρέθηκε στα στομάχια του κήτους, δεν του επέτρεπε να τραφεί σωστά με κατάληξη την καχεξία και τον θάνατο του»  ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της νεκροψίας-νεκροτομής η κ. Κομνηνού.

stomahi zifiou

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.