Την υγειονομική αυτονόμηση Κυκλάδων - Δωδεκανήσων αναδεικνύει η ΠΕΔ Ν.Αιγαίου

Ν. Αιγαίο

Μετά από δύο χρόνια υβριδικών συνεδριάσεων λόγω Covid, συνεδρίασε δια ζώσης στην Αθήνα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου, παρουσία της Αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας Μίνας Γκάγκα, του Προέδρου της ΚΕΔΕ, του Περιφερειάρχη και βουλευτών της περιοχής.

Συγκεκριμένα στην συνεδρίαση βρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Μιχάλης Σταυριανουδάκης, ο πρόεδρο της ΕΕΤΑΑ Δημήτρης Μαραβέλιας και οι Βουλευτές Μάνος Κόνσολας, Φίλιππος Φόρτωμας, Γιάννης Παππάς, Βασίλης Υψηλάντης και Μίκα Ιατρίδη. Όπως επίσης και οι δήμαρχοι Κυκλάδων και Δωδεκανήσου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και άλλοι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Το θέμα που κυριάρχησε, λόγω και της παρουσίας της κ. Αναπληρώτριας Υπουργού, ήταν αυτό της ενίσχυσης του τομέα Υγείας στα νησιά του Νοτίου Αιγαίου. 

Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης των νησιών παρουσίασαν ένα πλαίσιο θέσεων και προτάσεων με στόχο την αναδιοργάνωση του συστήματος υγείας σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Οι βασικότερες προτάσεις ήταν ο διαχωρισμός και το “σπάσιμο” της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Νήσων με τη δημιουργία αυτόνομης ΥΠΕ Νοτίου Αιγαίου αποκλειστικά για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα. Το συγκεκριμένο μοντέλο είχε λειτουργήσει και στο παρελθόν.

O περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, πρότεινε εκ νέου τη μετάθεση της αρμοδιότητας της Α’ θμιας Φροντίδας Υγείας αποκλειστικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – χωρίς την παρέμβαση του κράτους – με ταυτόχρονη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων. Η εγγύτερη προς τον πολίτη άσκηση της εν λόγω αρμοδιότητας, είναι δεδομένο ότι θα επιφέρει θετικό αποτέλεσμα και θα δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες παροχής υγειονομικών υπηρεσιών στα νησιά. 

Εκ μέρους των Δήμων, εισηγητής του θέματος για την ενίσχυση των δομών Υγείας των νησιών, ήταν ο Ν. Λειβαδάρας δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης και αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΠΕΔ, ο οποίος κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις προς την κ. Γκάγκα. Κυρίαρχο αίτημα και ζητούμενο είναι η κατάλληλη στελέχωση των μονάδων υγείας στα νησιά. 

Επίσης, από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη χθεσινή συνεδρίαση πέρα από αυτά της υγείας, ήταν και τα κριτήρια κατανομής των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων στους νησιωτικούς ΟΤΑ με ενίσχυση του ποσοστού συμμετοχής της νησιωτικότητας σε αυτά.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.