Χωρίς σχέδιο για τον τουρισμό

Οικονομία

Με πειραματισμούς υψηλού υγειονομικού ρίσκου θα ανοίξει η κυβέρνηση τη φετινή τουριστική περίοδο.

Φυσικά -για μία ακόμα φορά- κανείς δεν μπορεί να πει ότι οι δηλώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού λαμβάνονται από κανέναν στα σοβαρά αφού οι καθημερινές δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για το «άνοιγμα» διαφόρων επαγγελματικών δραστηριοτήτων είναι απλά μία βαλβίδα ανοίγματος για την εκτόνωση…

Καταρχάς, μέχρι σήμερα, δεν έχει προηγηθεί η σύνταξη των προαπαιτούμενων πρωτοκόλλων για το άνοιγμα των τουριστικών μονάδων, δεν έχει γίνει ο εμβολιασμός των απασχολούμενων στον κλάδο, αλλά ούτε υπάρχει ισχυρή υγειονομική θωράκιση θέρετρων και τουριστικών προορισμών και παράλληλα δεν έχει προωθηθεί η δημιουργία του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού.

Με βάση τα μέχρι τούδε δεδομένα, πλην λίγων μικρών κατά κανόνα νησιών που έχουν χαρακτηριστεί Covid free, όπως λ.χ. το Καστελλόριζο, οι Λειψοί και μερικά ακόμη, η πτώση της Ελλάδας στην 40ή θέση μεταξύ 53 συγκρινόμενων χωρών στη διαχείριση της πανδημίας αποσβένει σε σημαντικό βαθμό τη βελτίωση του τουριστικού brand που είχαν επιτύχει οι τοπικές κοινωνίες των νησιών αυτών.

Τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου, βάσει των οποίων υποχρεούνταν να λειτουργήσουν οι τουριστικές επιχειρήσεις, είχαν ισχύσει πέρυσι από τις 31 Μαΐου και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 30 Μαΐου. Το ίδιο είχε συμβεί και με τα πρωτόκολλα για τα νησιά. Ανακοινώθηκαν Παρασκευή, 12 Ιουνίου, για να ισχύσουν από Δευτέρα, 15 Ιουνίου, όταν η χώρα μας άνοιγε πέρσι για να υποδεχτεί τουρίστες από 29 χώρες. Εξίσου μετέωρη είναι κατάσταση και με τα Πράσινα Ψηφιακά Πιστοποιητικά.

Πέραν αυτών, ο γενικότερος πανδημιολογικός χάρτης της Ευρώπης δείχνει το υψηλό ρίσκο που αναλαμβάνεται καθιστώντας επιτακτικότερη την ταχύτερη και αποτελεσματικότερη προετοιμασία των ελληνικών αρχών. Οι μεγάλες τουριστικές αγορές της Ευρώπης αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα. Ενδεικτικά είναι το ότι ο τουρισμός τελεί υπό καθεστώς «απαγόρευσης» στη Βρετανία έως 30 Ιουνίου με πρόστιμα που φτάνουν τις 5.000 στερλίνες για όσους επιδιώξουν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, το διάγγελμα Μακρόν για σκληρότερα περιοριστικά μέτρα και η θορύβηση αρχών και κοινής γνώμης στη Γερμανία μετά την άνοδο του αριθμού κρουσμάτων άνω του ορίου των 20.000 ημερησίως.

Στο μεταξύ, με τη συσχέτιση ρίσκου και διακοπών πειραματίζεται η Ολλανδία, από όπου έφθασαν στη Ρόδο 187 τουρίστες στο πλαίσιο πιλοτικού προγράμματος βάσει του οποίου δε θα μπορούν να βγουν από το ξενοδοχείο. Εάν η τάση αυτή γίνει «μόδα», θα αποβεί εις βάρος των τοπικών οικονομιών.

Η Φωνή της Πάρου χρησιμοποιεί cookies για βελτιστοποίηση της εμπειρίας του χρήστη. 
Με τη χρήση αυτού του ιστοτόπου, αποδέχεστε τη χρήση των cookies.